Share

cover art for Avsnitt 43: Josefine Frankner & Rebecca (del 2)

Talk to me

Avsnitt 43: Josefine Frankner & Rebecca (del 2)

Season 1, Ep. 43

I “Talk to me” avsnitt 43, del 2, hör ni Sarah Dawn Finer intervjua Josefine Frankner och hennes dotter Rebecca som levde många år i en sekt i Knutby.

Josefine har skrivit boken “Kristi Bruds Slav - Mitt liv i Sektens hjärta” tillsammans med Cecilia Gustafsson. 

Boken handlar om hus Josefine, under 25 år, levde i Knutby sektens grepp, som Åsa Waldaus närmaste tjänarinna. När boken skrevs hade familjen tagit sig ur sekten, och befann sig under i en sits där deras barns riktiga namn skyddades och byttes ut. Lite om varför får ni höra i del 1.


I del 2 av intervjun får ni höra mer om hur livet var under åren i sekten, men också om hur det var att behöva förskjuta sin familj och förvisas från Åsas nåd och hur det var under de värsta åren i Knutby, under och efter de skakande dåden.


Dessutom berättar Rebecca, som i boken heter Esther, för första gången i egen person om hur hon tagit sig igenom att växa upp i en sekt och bli utsatt för psykiska och fysiska övergrepp.

Vad som blir normalt och vad man ifrågasätter efteråt. Och att, som 16-17 åring, bli manipulerad, hjärntvättad och utsatt för olika psykiska och sexuella övergrepp av en pastor i Knutby i över 6 månader.. 

Vad får Rebecca att orka berätta idag, och hur var det att förlåta bland annat sin familj och att lära sig läka? 

Hur var det för deras familj att ta sig ur sekten?

Hur jobbar man med den ptsd som skapas av att vara med om de mord som skakade Knutby Sverige 2004. 

Hur var den verkliga bilden av det media beskrev? 

Josefine blev Åsas närmaste tjänarinna. Misshandlad psykiskt och fysiskt, hur tar man sig upp igen? 

Hur är det att bli hjärntvättad och behöva förskjuta sin familj?

Och vad var det som tillslut fick Josefine att ta sig och sin familj ut ur sektens fängelse? 


Hur är deras familjeliv idag, och vad var det som gjorde att när Rebecca fick höra att hennes mamma skulle intervjuas i “Talk to me”, så valde Rebecca själv, med sina egna ord, berätta sin historia. 

Detta är Josefine & Rebeccas sanning och deras familjs historia, utanför dåden, och som dom minns den. 

En inspirerande intervju om att befinna sig i djupt trauma och ändå kunna ta sig hela vägen fram till ljusaste hopp. 


Del 1 finns överallt där poddar finns! 


Om ni vill ha mer info om dåden i Knutby, om Helge Fossmo, Sara Svensson, Åsa Waldau, eller om rättegången 2020 där Urban Fält, Peter Gembäck & Åsa Waldau fälldes, så finns det andra böcker, artiklar och tv dokumentärer i ämnet. 


Josefines bok heter ”Kristi Bruds slav”, och finns ute nu. 

Lyssna på deras ärliga och gripande historia.


Producerad av SDF Entertainment AB

More episodes

View all episodes

 • 50. Avsnitt 50: Matias Varela

  01:00:31
  I avsnitt 50 av "Talk To Me", träffar SDF skådespelaren Matias Varela.Matias har spelat med i otaliga succér, som "Snabba Cash" triologin, "Arne Dahl" serien, filmen "438 dagar", som han fick sin tredje Guldbagge nominering för, och även internationellt i olika filmer och serier. T.ex fick han ett stort genombrott i Netflix serien "Narcos" är just nu aktuell i HBOs "Raised by Wolfs" och här i Sverige i "Fartblinda". Intervjun handlar bland annat om hans ibland krokiga och osannolika resa till målet att jobba som skådespelare..Hur det var att som barn behöva översätta ett språk för att ens föräldrar inte förstår.Om hur man formas om man tidigt i livet exponeras för saker man inte ska som barn. Om att slå igenom som tonåring, och sen se drömmer gå i kras.Hans tre största karaktärer heter alla "Jorge" men han känner inte en enda person som heter det. Vad sa hans spanska familj om hans skådepelardrömmar?Hur var det att sitta i Spanien, efter att inte ha jobbat som skådespelare på många år, och manifestera drömmen om rollen i "Snabba cash", och hur kändes det, när han sen fick den, och den förändrade hans liv. Modigt berättar Matias om hur det känns när man släpper taget om att man tror att man behöver vara den tuffa killen, och istället vågar vara sig själv. Och om varför familjen alltid kommer först. Om det och mycket mycket mer.Tack för att Ni lyssnar.TTM produceras av SDF Entertaiment AB 
 • 49. Avsnitt 49: Martin Österdahl

  01:03:52
  I avsnitt 49 av Talk To Me, möter SDF tv-chefen som sadlade om till författare: Martin Österdahl.Han föddes 1973 och växte upp på med föräldrar i musikbranchen.Han gungade med "Abborna", spelade pingis med Meatloaf och flyttade ett antal år med familjen till London. Efter studier i allt från ekonomi till ryska, så hamnade han i Media men mer av en slump. Men han blev snabbt populär på jobbet och en betydande person inom TV. Efter många år med olika titlar och yrkesroller inom media så landade han tillslut toppjobbet på SVT. Ett jobb de flesta stannar på länge, men inte Martin...Till allas förvåning, så lämnade han jobbet, och sadlade om för att följa sin dröm om att bli författare.Debutromanen hette "Be inte om nåd" och tog 15 år, och efter den, blev det fler succéer. Och nu är han aktuell med sin femte bok - ”Parmiddagen”. Men han är även tillbaka i TV världen, fast mer internationellt, som den högste ansvarige för Eurovison Song Contest på Eurovsion Broadcasting Union, EBU.Martin pratar i "Talk to me" om hur mycket det krävs och vad man behöver nöta och offra för att bli bra, om rädslan för Ryssland, om drivkraft, om vad som gör en bra chef, om att våga prata om känslor och vad man gör, när livet helt byter riktning.Hoppas ni får en fin stund tillsammans med Martin & Sarah i "Talk to me".Tack för att Ni lyssnar.TTM produceras av SDF Entertaiment AB @martinosterdahl @sdfinerofficial 
 • 48. Avsnitt 48: Oscar Zia

  01:17:04
  Den 48:e gästen i "Talk to me" heter Oscar Zia. Här hör ni en intervju mellan Sarah Dawn Finer och den nyss fyllda 25 åringa sångaren/låtskrivaren/programledare och skådespelaren som har sjungit sig ut till hela Sverige, från en by utanför Malmö. Som 15 åring kom Oscar med i Svenska X Factor och tog sig till åttonde plats i tävlingen. Och med det så öppnades det dörrar. 2013 ställde han för första gången upp i Melodifestivalen när han körade med Behrang Miri på låten ”Jalla Dansa Sawa” och han släppte sin debutsingel ”#fail. 2014 tävlade han i Melodifestivalen solo och släppte även sitt första album ”I dont know how to dance”. Tydligen kunde han dansa så pass bra att han ändå kom 2:a i "Lets Dance", 16 år gammal. 2016 tävlade han igen - denna gång med låten Human, som även den, gjorde att han slutade 2:a i hela tävlingen. Däremellan har det blivit allt ifrån Diggiloo turnéer och radio program till att leda galor. De senaste åren har vi även sett honom som skådespelare. Som programledare har bland annat lett Rockbjörnen, Melodifestivalen och P3 Guld och varit ambassadör i Musikhjälpen. På P3 har han jobbat av och ann med radioprogram sen 2014, och just den senaste tiden är han både aktuell med ny egenskriven musik på svenska, som skådespelare i två tv-serier, med ett radioprogram å P3 med Hanna Hellqvist, och dessutom har han fått äran att leda hela melodifestivalen igen 2022. Men denna gången helt själv! Inte illa …Hör honom prata om en italiensk uppväxt i en Svensk by, som en del av en stor famil med 5 syskon. Hur han stack ut med sin personlighet och modet att vara med talangtävlingar och sen söka till TV tävling, tidigt slungade in honom i en helt ny värld. Hur var det att hamna i Stockholm ensam som 15-16 åring och göra TV tävlingar?Hur är det att behöva känna att man måste "välja att komma ut som gay" för att kunna vara sig själv, och sen vinna pris som årets Homoi på Qx galan, innan man egentligen ens riktigt vet vem man är. Vad driver honom som låtskrivare och varför vill han nu bara göra glad musik nu? Varför har han så mycket äldre vänner, varför är han besatt av "Du måste finnas" och Helen Sjöholm, och vad är han mest rädd för inför att vara ensam programledare för MF 2022? De och mycket mer hör ni i detta avsnitt med Oscar Zia! Mycket Nöje!"Talk to me" produceras av SDF Entertainment AB
 • 47. Avsnitt 47: Peter Jöback

  01:41:06
  I avsnitt 47 av "Talk to me", hör ni ett ärligt intervju samtal mellan Sarah Dawn Finer och artisten - Peter Jöback. I juni 2021 fyllde han 50 år och är aktuell med ny musik i och med ”Så Mycket Bättre”, och har precis skrivit sina memoarer i boken ”Att bära sig själv”. Som artist och låtskrivare har han sen 1993 släppt hela 12 soloalbum och ett flertal live album, både på engelska och svenska. Hans julskiva ”Jag kommer hem igen till jul”, har både kommit att bli en svensk klassiker, och dessutom lett till en långfilm som vann Guldbaggens publikpris. Han har fått kungamedalj och legat 110 veckor på svensktoppen med ”Guldet blev till sand”: Han har gjort en flertal soloturnéer, shower, och tv-dokumentärer under åren. Bland annat med egenproducerade ”I Love Musicals”.På scen har han spelat huvudroller i musikaler som Fame, Kristina Från Duvemåla, Miss Saigon, Häxorna i Eastwick, Cabaret, Sweeny Todd, Livet är en schlager & som Fantomen i Phantom of the Opera. Inte bara i Sverige och Danmark utan han är en av dom få, som också gjort succé i Londons West End och på New Yorks Broadway. CV:t är långt, succéerna är många och bredden är stor.  Men, vem är egentligen mannen bakom rösten, och vem var pojken Peter?Svaren har alltid funnits i musiken, men i livet har det varit svårare att förstå. Både för honom och för hans omgivning. Hör hur han som vuxen, modigt berättar sin historia. Om att gå från mörker till ljus. I hopp om att vilja läka andra och att läkasOm att aldrig vara nöjd och varför revanschlusta blev hans största drivkraft, om att inte få vara den man är, karriärhets, kreativitet, disciplin, destruktivitet och en vilja att bli älskad och sedd. Särskilt i och med en uppväxt som var kantad av hemligheter och även av sexuella övergrepp. Om kärleken till musiken, konsten och teatern. Om att våga älska och bli älskad. "Talk to me" är producerad av SDF Entertainment AB 
 • 46. Avsnitt 46: Bianca Kronlöf

  01:28:36
  I avsnitt 46 av ”Talk to me”intervjuar Sarah Dawn Finer skådespelerskan, manusförfattaren, komikern, guldbaggevinnaren & illustratören Bianca Kronlöf. Redan tidigt visste hon att hon ville skådespela och efter hårt jobb hamnade hon på  Teaterhögskolan i Göteborg. Men det var på Youtube som hon slog igenom 2002, med sin rollfigur ”Snubben”. Hennes satiriska humor slog ann en unik och samhällskritisk ton som genom den rollfiguren och många andra hon spelat och skrivit, belyser samhällsfrågor, femimism, och rasism. Det har hon fortsatt med sen dess i olika teaterföreställningar, tv program och egna serier. I ”Full Patte” på Svt flow, skrev hon och hennes syster Tiffany Kronlöf en egen humorserie som dom också spelade huvudrollerna i. Som skådespelerska har varit verksam på Stockholms Stadsteater, Dramaten och Orionteatern i Sthlm och Stora Teatern i Göteborg.2016 fick hon en guldbagge för Årets Nykomling efter huvudrollerna i två norska långfilmer: Svenskjävel och Världen väntar. Vi har också sett henne i t.ex Tunn is och nu senast som Liana i TV-serien DEG.Våren 2021 publicerade hon ett par klipp med offentliga brev på sin Instagram. Breven var en reaktion på bland annat SVT dokumentären ”Persona non grata”. Reaktionenerna på dom inläggen ledde till att hon skrev till boken ”Brev till mannen” som det samtalas om i denna intervju. Ett ärligt samtal om finskhet, svenskhet, systemet, feminism, konst, kultur, att vara kvinna, livet och allt däremellan hör ni i veckans ”Talk to me”. Mycket nöje!! ”Talk to me” produceras av SDF Entertainment AB
 • 45. Avsnitt 45: Alexander Karim

  01:22:30
  I detta 45:e avsnitt av ”Talk to me” hör Sarahs intervju med skådespelaren och manusförfattaren Alexander Karim. Han har jobbat som skådespelare i över 20 år, i TV serier och filmer som ”Malcom”, ”Om Sara”, ”Lasermannen”, ”Andra Avenyn”, ”Zero Dark” ”Thirty”, filmerna om Johan Falk, ”Ring Mamma”, We got this, ”Advokaten”, ”Tunn is”, ”Tyrant”, ”Jönssonligan” och nu senast ”Glaciär”.Han har även varit manusförfattare i ett flertal projekt och jobbar numer även med eget produktionsbolagÅr 2019 debuterade Karim som författare till böckerna; underhållningsromanen Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död och barnboken ”Modigast i Världen”, skriven med hans fru Malin. Han föddes i Uppsala, har rötterna i Uganda, med växte upp i Helsingborg.Han berättar om hur det var att stå ut men försöka passa in. Om vilken roll han spelade som ledde till skådis drömmarna.Efter gymnasiet flyttade han och bröderna till LA för att ta sig ann nya drömmar, som att plugga film, foto och skådespeleri. Efter fem år kom de hem till Sverige igen och började skapa egna filmer och sina egna möjligheter. I flera av de tidiga projekten visade sig historierna ofta handlade om olika delar av en delvis biografisk historia.. om att haft en frånvarande pappa. Hur gör man en self-tape? Vad är ”pilotseason"? Hur skiljer sig utländska filminspelningar mot dom här hemma?Hur går det att flytta med familjen världen runt till där skådis jobben och möjligheterna finns?Vad är är det för livslärdomar som gäller både i livet och som skådepelare? Njut av ett härligt och ärligt samtal med Sarah & Alexander! ”Talk to me” produceras av SDF Entertainment AB. 
 • 44. Avsnitt 44: Katarina Wennstam

  01:54:19
  I avsnitt 44 av ”Talk to me” intervjuar Sarah Dawn Finer journalisten, författaren och debattören Katarina Wennstam. En kvinna med ordets gåva, som berättar målande om uppväxten och vad som format henne till att ställa sig på de utsatta tjejerna och kvinnornas sida och vilja göra förändring på riktigt. Katarinas reportageböcker om övergrepp mot kvinnor har öppnat upp och väckt liv i debatten kring sexuellt våld mot kvinnor.Hennes bok ”Flickan och Skulden” nominerades dessutom till August-priset, och hon tilldelades även Sveriges advokatsamfunds journalistpris. Även i hennes skönlitterära böcker som ”Smuts”, ”Alfahannen” och snart ”Djävulens Advokat”, rör sig karaktärerna kring liknande ämnen och ifrågasätter bla medias nyhetsbevakning och samhällets syn kring våld mot kvinnor. Hon säger sanningar i denna intervju som alla borde höra. Hur påverkade hennes farmors livsval henne? Hur och varför skriver hon? Varför blev hon inte advokat?Hur hanterar hon att filtrera allt mörkt hon ser och måste se i sitt jobb i form av visuellt material på kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld? Vad kostar det henne? Hur har hon själv hanterat det hon blev utsatt för i tonåren?Hon har också varit en av de som kämpat för att ändra sexualbrottslagen till en samtyckeslag. Lagen ändrades i den riktningen 2018. 2019 fick hon pris för FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, för att ha haft "en avgörande betydelse för den svenska samhällsdebatten om flickors och kvinnors rättigheter på 2000-talet”.Hur har rättsystemet kring dessa frågor blivit bättre och vad är fortfarande problemet? Missa inte heller hennes populära sommar och vinterprat i P1. Detta är ett lärorikt, tänkvärt, långt, känslosamt, rörande och roligt samtal som ni INTE vill missa!!Kommentera & Dela gärna!”Talk to me” Produceras av SDF Entertainment AB
 • 43. Avsnitt 43: Josefine Frankner & Rebecca (del 1)

  01:49:52
  I “Talk to me” avsnitt 43, del 1 & del 2, hör ni Sarah Dawn Finer intervjua Josefine Frankner och hennes dotter Rebecca. Josefine har skrivit boken “Kristi Bruds Slav - Mitt liv i Sektens hjärta” tillsammans med Cecilia Gustafsson.  I boken och i intervjun berättar hon ärligt om det som började i ett sökande hos henne som nyinflyttad 14-åring i Uppsala pingstförsamling. Där träffade hon Åsa Björk, (Waldau) och följde henne till Knutby, där hon blev Åsas närmaste tjänarinna. Vi får höra om hur livet var innan och framför allt om hur livet blev efter åren i Knutbysektens grepp. I nästan 25 år levde hon för Åsa, också kallad “Kristi Brud”.Hon blev psykiskt nedbruten, hjärntvättad och tillslut även fysiskt misshandlad. Genom manipulation och förminskning, förvandlades hon från en trygg och glad tonårstjej till en robot som var livrädd att hamna i onåd.Hur var det att förlora rätten till att vara mamma till sina två barn, och behöva förskjuta sin familj?Och vad var det som tillslut fick henne att ta sig och sin familj ut ur sektens fängelse? Det var Rebecca. I den här intervjun får vi även träffa och höra hennes äldsta barn, Rebeccas historia.I Josefins bok så hette Rebecca Esther, men när hon fick höra att hennes mamma skulle intervjuas i “Talk to me”, så valde Rebecca själv, att med sitt riktiga namn och sina egna ord berätta sin historia. Med en förhoppning om att hjälpa andra i liknande situationer, väljer hon att i dessa avsnitt bland annat adressera de sexuella övergrepp hon utsattes för som tonåring av en pastor i Knutby, som hon senare vågade vittna mot i rättegång. Rebecca föddes in i Knutbysekten och beskriver i dessa avsnitt en verklighet som bara hon och ytterst få känner till. Om Knutbybarnens hierarkier, om hur man förlåter svek och hur det var att bli fel. Parallellt med Josefine, hennes man Samuel, Rebecca, och hennes äldsta bror Niklas privata historia, så fick resten av Sverige upp ögonen för Filadelfiaförsamlingen i Knutby först den 10 januari 2004 när Åsa Waldaus syster, Alexandra Fossmo, gift med pastor Helge Forssmo, sköts ihjäl och en av de mest osannolika brottsskandalerna i Sveriges historia drog igång.I maj 2018 avvecklads Filadelfiaförsamlingen i Knutby. En ny rättegång inleddes i januari 2020, där tre av församlingens tidigare pastorer stod åtalade. Peter Gembäck, Urban Fält och Åsa Waldau. Waldau fälldes för åtta fall av misshandel och dömdes av tingsrätten till villkorlig dom med samhällstjänst.Urban Fält dömdes i mars 2020 till villkorlig dom, skadestånd och samhällstjänst för sexuellt utnyttjade av person i beroendeställning, efter att ha utnyttjat en 17-årig flicka sexuellt. Flickan var Rebecca. Detta är Josefine & Rebeccas sanning och deras historia, som dom minns den. En inspirerande intervju om att befinna sig i djupt trauma och ändå kunna ta sig hela vägen fram till ljusaste hopp.