Share

cover art for 4. DAGEN BLOMSTRAR – HIGHWAY TO HELL

SWEDISH BUDDHA

4. DAGEN BLOMSTRAR – HIGHWAY TO HELL

Season 1, Ep. 4

Det här är berättelsen om den unge mannen från Sverige som under tio år sökt det omöjliga. Hans fanatiska vilja och inte sällan desperata förhoppning att ta sig närmare sanningen om sig själv och livets innersta väsen är på väg att besannas. Han är inte längre en ung man, åtminstone inte i sina egna ögon. Han har bott i drygt femton städer i fem länder på tio år, följt en handfull andliga lärare på nära håll. Uppnått grader av meditation och insikt som skulle få Dalai Lama att hoppfullt skicka vänförfrågan på Facebook. Nu har han tappat tron till meditation och sin förmåga. Trettiotvå år gammal bor han sedan några månader tillbaka i en bucklig Subaru i Oregons skogar. Som av en lycklig tillfällighet träffar han sin gamla halshuggne flickvän och får nobben, men hon rekommenderar en människa som inte är som alla de andra andliga lärarna inom enlightenmentindustrin. Han är sann och enkel och från Toronto.

More episodes

View all episodes

 • 1. 1. DIMMORNA SKINGRAS – BERÄTTELSEN OM DEN UNGE SVENSKEN

  21:16
  Det här är berättelsen om hur en vanlig ung kille kastas in i jakten på självinsikt och andlig upplysning. Resan börjar med en rad mystiska upplevelser, upplevelser som inte går att förklara ens från hans vetenskapliga synsätt. Berättelsen handlar om hur hans vanliga liv gradvis förändras tills han står utan val och måste hitta svar på vad upplevelserna betyder. Han söker omkring sig för att hitta någon som kan sätta hans upplevelser i ett sammanhang och förklara hur verkligheten egentligen fungerar, bortom den världsbild som alla tar för givet.
 • 2. 2. SOLEN VAKNAR - TIBETANSKA MYSTIKER PÅ WALL STREET

  23:59
  Det här är berättelsen om den unge mannen från Sverige som lämnat landet i jakt på något han inte har namn för, något han knappt kan sätta i ord men som driver honom till synes avsiktligt. Ledtrådar poppar upp och de varslar om en verklighet som inte är vad han eller någon han känner blivit lärd existerar. Han lämnar Sverige för att följa ledtrådarna och ägna sig åt att med all kraft göra vad som än krävs för att upptäcka mer av livets dolda underström; verkligheten.
 • 3. 3. MORGONEN GRYR – DE SOM KÄMPAR MOT EGO

  33:40
  Det här är berättelsen om den unge mannen från Sverige som hamnat i klorna på verkligheten. Sverige har haft föga att erbjuda i resan mot existensens avskalade sanning så han har begett sig till USA på vinst och förlust. Under fyra år har han danats att bli en knivskarp mystiker som kan använda kraft och dimensioner likt satelliter slungar sig med gravitation runt himlakroppar för att ta sig djupare in i universum. Nu börjar en ny fas.
 • 5. 5. SOLEN LER – DEN SISTA INSTRUKTIONEN

  37:32
  Det här är berättelsen om svensken som tvingas på en ovanlig resa; att lösa gåtan om livet och allting. Han är en i allra högsta grad ordinär människa, men livet och allting verkar ha valt honom för en rad mystiska händelser och till slut blir jakten på sanning den enda rimliga responsen. Han lämnar Sverige och kastar sig handlöst över Atlanten för att fortsätta jakten i USA, för där kan man surfa och äta hamburgare. Efter många års enträget sökande har han nu träffat den slutgiltiga människa som i egenskap av sitt upplysta medvetande kan föra honom rätt.
 • 6. 6. EFTERMIDDAGEN ANLÄNDER – KRASCHLANDNING I SVERIGE

  24:23
  Det här är berättelsen om hur man kan följa ett inre kall till sanning trots att man inte vet vart det leder. Det är berättelsen om hur man kan ge utrymme för något som känns rätt trots att det inte finns någon uppenbar väg dit. Om att med sin vilja och handlingskraft, till och med sin desperation, skära igenom rationalitet, konvention, omgivning, norm och konformitet för att hänge sig något viktigare. Enbart för att man måste. Det handlar också om en man som är modig i vissa bemärkelser och feg i andra. Feg för att livet ännu inte gjort honom mogen att möta vissa rädslor. En story som guidar och utpekar fällor för den som själv gör samma resa. Slutligen är det en berättelse som normaliserar en grad av inre utveckling som fortfarande är lite obekant för de flesta.
 • 7. 7. KVÄLLEN NALKAS – PSYKOLOGISK INFRASTRUKTUR

  30:47
  Det här är berättelsen om svensken som steg för steg kommer närmare realiteten av sig själv. Det är hans drivande passion sedan han som ung officer lämnar Sverige i jakt på inre utveckling, hur den än må visa sig. Sedan dess har resan varit enormt framgångsrik och pekat rakt uppåt för att de senaste åren bli katastrofal och peka rakt nedåt. Han har med andra ord inlett genom att ta sig långt bort från livets problematik med hjälp av avancerade meditationstillstånd i jakt på just den själens frihet och obegränsade potential som de flesta människor innerst inne lockas av. Därefter har han, tack vare en hälsosam uttröttning i kombination med en vis lärare, bytt riktning och singlat ner till jorden.
 • 8. 8. SOLEN VILAR – ENLIGHTENMENT

  33:46
  Det här är berättelsen om svensken som far på irrvägar, missar att samla pensionspoäng, knappt återvinner sin plast och inte olikt Ferdinand mest vill sitta under sin andliga korkek och lukta på blommorna. Men svenskens olater till trots så har han ett driv, en närmast fanatisk mållåsning på inre utveckling, och med ena handen fast greppande i räcket på detta röda expresståg så dras han med buller och bång i rätt riktning. 
 • 9. 9. NATTEN BLÄNDAR – TILLSAMMANS MED HENNE

  31:54
  Det här är berättelsen om en vanlig tjomme med ett ovanligt intresse. Ett intresse som får konsekvenser olikt något annat. Vi talar om existensens fundament, vilket galet koncept! Det är inte en högljudd förändring som händer utan en tyst. Faktum är att allt annat är mer högljutt, till och med en skogsmus under snötäcket. Det är inte en förändring som åtföljs av trumpetfanfarer eller ens en äggklocka. När existensen genomsyrar en människa så är det så naturligt att det inte ens firas med sockerkaka. Det här är berättelsen om något som är så uppenbart och enkelt att det kan låta konstigt och skruvat. Det är berättelsen om den yttersta sanningen och om att nå dit.