Studieteknik helt enkelt

Share

59. Läsa med hjärnan på semester?

Tyvärr blir det inte så bra att läsa kurslitteratur när hjärnan är på semester. Enda resultatet är att du inte lär dig något och att du i värsta fall berättar för dig själv att du är korkad för att inget fastnar. Dumt, när det egentligen kanske är förutsättningarna som gör att det inte fastnar, och inte din förmåga som brister.


Att läsa kurslitteratur är inte samma sak som att krypa upp i fåtöljen med en mysig roman. Du behöver vara aktiv när du läser. I det här avsnittet återknyter jag till bokstaven I i min studieteknikmodell SITRA. Du får tips om hur du blir en aktiv läsare och lyssnare på föreläsningar så du lär dig mer.


Boken Studieteknik - så lyckas du med dina studier


Gillar du podden? Stöd den som patreon och få tillgång till extramaterial.


Poddens Facebooksida

Poddens Instagram

Poddens Pinterest

More Episodes

4/26/2021

64. Dopamin, förväntan och smarta mål

Svårt att hålla motivationen igång under Zoom-studier? kanske du behöver en kick av dopamin? Så här kan du göra. häng med.Dopamin är en signalsubstans som behövs för att dina hjärnceller ska få kontakt med varandra. Det finns flera olika sorters signalsubstanser, men dopamin är viktig för vår motivation att göra saker. Dopaminet är också en viktig förutsättning för motivation, entusiasm och gläde. Bekymret i Zoom-tider är att vi inte har kontroll på saker och ting - hur länge ska pandemin hålla på är tillexempel oklart. Genom att skapa förväntan kan man lura systemet och skapa en god grund för att vara motiverad, istället för lite håglös som är väldigt vanligt förekommande nu bland studenter. Bland strategierna för att öka dopaminet är att fokusera på något du är bra på, att försöka lära dig något nytt som är lagom utmanande och att tävla med sig själv. Det är också dopaminstimulerande att bocka av saker på en lista - visst har du känt den tillfredsställelsen någon gång? Att sätta upp smarta mål hjälper dig också att kicka igång dopaminproduktionen. Ett smart mål är: Specifikt, Mätbart, Acceptabelt, Realistiskt och Tidsbundet. Länkar och credDet här poddavsnittet har hämtat inspiration från boken Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron av Anna Tebelius Bodin. Klok kvinna med kloka tankar - samlat i en klok bok. Min bok Studieteknik - så lyckas du med dina studier kan du läsa mer om på länken till bokus. Apple Podcaster: Studieteknik helt enkeltInstagram: @StudieteknikheltenkeltHemsida: https://www.fleischer.se/podcast/Kontakt: https://www.fleischer.se/kontakt/