Share

cover art for Morgondagens könsroller - förståelsen hjälper oss att lyckas med sunda kärleksrelationer!

Stora Relationsguiden

Morgondagens könsroller - förståelsen hjälper oss att lyckas med sunda kärleksrelationer!

Ep. 46

I detta avsnitt gästas vi av Louise Arvidsson, författaren till nyligen utgivna boken Morgondagens könsroller, som har en kandidatexamen i både ekonomi och beteendevetenskap. Vi pratar om vad det betyder att ha en jämställd relation och varför statistiken visar att par som är jämställda har en tendens att hålla ihop. Vi tar upp allt från vem som ska betala på första dejten till hur man fördelar det obetalda arbetet i ett långvarigt äktenskap. Det blir en hel del skrattsalvor från våra egna liv och nya studier om varför Disneyprinssessan kan påverka vår AI teknik.

More episodes

View all episodes

 • 65. Lyssnarfrågor i september

  37:32
  I detta avsnitt ägnar vi oss åt våra kära lyssnares frågor om lögner och osäkerhet i relationer. Vi besvarar en rad intressanta frågor, inklusive hur man hanterar lögner i ett förhållande, strategier för att bygga självförtroende och prata om osäkerhet med sin partner. Dessutom tar vi upp en viktig fråga: Kan din partner verkligen upptäcka om du inte känner att du är bra nog för din partner. Vi kommer att utforska dessa ämnen och andra, för att ge er insikter och råd för att stärka era relationer!
 • 64. Misstankar om otrohet

  40:40
  Vi tar upp en känsloladdad fråga som många par stöter på: misstankar om otrohet. Vi utforskar orsakerna bakom dessa känslor och hur de kan påverka en relation. Samt ger dig strategier för att hantera dem på ett sunt och konstruktivt sätt. Oavsett om du är mitt uppe i dessa känslor eller bara nyfiken på ämnet, kommer du att få insikter och verktyg för att navigera genom dessa utmanande situationer.
 • 63. Lär känna varandra på riktigt i ”Maktkampen”.

  43:50
  Vi dyker in i ämnet "Maktkampen" och utforskar hur den kan påverka relationen. Vi kommer att granska de vanligaste maktdynamikerna och ge insikter om hur du och din partner kan lära känna varandra på ett ännu djupare och ärligare sätt. Från att förstå var maktkampen kommer ifrån till att hantera den på ett hälsosamt sätt - detta avsnitt kommer att ge dig verktygen för att stärka din kärleksrelation genom ökad medvetenhet och kommunikation. Ju tidigare ni har insikt om detta desto lättare blir det i situationer där ni har svårt att möta och förstå varandra. Men, det är heller aldrig försent att lära sig detta!
 • 62. Höststart: Nystart, mjukstart eller rivstart - hur gör ni?

  36:48
  Välkommen tillbaka till vår relationspodd efter sommaruppehållet! I dagens avsnitt utforskar vi ämnet "Höststart: Nystart, mjukstart eller rivstart - hur gör ni?" Efter en avkopplande sommar är hösten ofta synonymt med nya möjligheter. Men hur påverkar årstidsbytet våra förhållanden och vardagen? Är det bäst att ta det lugnt och mjukt när vardagen återvänder, eller känner ni för att ta tag i förhållandet med full kraft? Vi delar tankar, råd och personliga erfarenheter kring dessa olika tillvägagångssätt och utforskar vilken som passar bäst för olika typer av par. Så häng med och låt höstens blad falla in i era relationer – oavsett om det är som en nystart, mjukstart eller rivstart!
 • 61. SommarFavorit i repris - I ett samtal om mansrollen och jämnställdhet, med vår gäst Jens Karberg från organisationen MÄN.

  47:17
  << Favorit i repris på våra gästavsnitt! >> I det här avsnittet gästas vi av Jens Karberg från organisationen MÄN. Han delar med sig av alla sin kunskap kring de förflyttningar som skett kring mansrollen på senare år. Men också, vad som finns kvar att jobba med. Något som är viktigt för oss alla att tänka på.
 • 60. SommarFavorit i repris - Tänkvärda råd för nystart och hur man skapar en grundtrygghet för sina barn. Vi gästas av Maria-Pia Gottberg som föreläser kring detta.

  54:53
  << Favorit i repris på våra gästavsnitt! >> Såhär lagom efter semestern ska vi få lyssna till när vi gästades av Maria-Pia Gottberg som ger bra och handfasta tips hur man kan ge sina barn en bra grundtrygghet, genom att använda sig av känslor och empati. Hon är en av de främsta föreläsarna inom detta ämne, så vi är glada att kunna dela med oss av detta lagom till kommande höstsäsong. En perfekt nystart!
 • 59. SommarFavorit i repris - Få viktiga ekonomitips och råd! Vi gästas av Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques.

  57:50
  << Favorit i repris på våra gästavsnitt! >> I det här viktiga avsnittet gästas vi av Swedbank och Sparbankernas privatekonom: Arturo Arques. Här får ni bra tips om hur ni kan tänka och agera kring er privatekonomi.
 • 58. SommarFavorit i repris - I ett samtal om kärlek och sorg, med vår gäst Svante Zettergren.

  57:03
  << Favorit i repris på våra gästavsnitt! >> I det här avsnittet träffar vi den fd pastorn Svante Zettergren. I ett samtal om vad som kan hända när kärleken fullkomligt drabbar en och det inte blir riktigt som man tänkt sig. Vi pratar om kärlek och sorg, och allt däremellan. 
 • 57. SommarFavorit i repris - Vi gästas av Louise Arvidsson, i ett samtal om jämställdhet i relationen.

  57:46
  << Favorit i repris på våra gästavsnitt >> I det här avsnittet får du ytterligare ett bra boktips att njuta av till sommarens läsning! Louise Arvidsson gästade oss och vi talade mycket kring jämställdhet i relationen, vilket är en del av hennes bok ”Morgondagens könsroller”. Då får man bl a lära sig att i jämställda relationer mår man oftast inte bara bättre, även statistiken visar att man även har en större tendens att hålla ihop i en jämställd relation. Det bjuds även på lite underhållande anekdoter från våra liv.