Share

cover art for Han bygger Googles videosuccé

Startup Stories

Han bygger Googles videosuccé

Season 4, Ep. 39

Googles tjänst för gruppsamtal har exploderat i popularitet sedan viruskrisen bröt ut. Bakom videotjänsten döljer sig tre svenska startupbolag, ett par hundra ingenjörer på sökjättens Stockholmskontor och pionjären Serge Lachapelle, som flyttade till Sverige 1995.

More episodes

View all episodes

 • 47. Sebastian Siemiatkowski: ”Jag blev utfrusen”

  36:31
  På tre år har Klarnas värdering exploderat från 19 till 390 miljarder kronor. I Di Digitals intervjupodd Startup Stories berättar bolagets vd Sebastian Siemiatkowski om ambitionen att bli USA:s och hela världens shoppingmotor. Men vägen har inte varit sprikrak. Han berättar vad som drivit honom att fortsätta sedan 2005, trots den tidvis hårda kritiken mot bolagets affärsmodell, och hur han själv mått när det stormat som värst.
 • 46. Då tar Peter Carlsson sitt Northvolt till börsen: ”Behöver minst 100 miljarder”

  49:08
  I Di Digitals intervjupodd Startup Stories berättar Northvolts grundare Peter Carlsson om sin bakgrund på Tesla, hur fröet till affärsidén om en batterifabrik i Europa såddes, de utmanande första åren, bolagets stora kapitalbehov på över 100 miljarder kronor och en framtida börsnotering. ”Jag har definitivt tvivlat”, säger han. 
 • 45. Budbolagsvinnarens råd till andra entreprenörer: ”Ha inte en exitplan”

  41:54
  Instaboxs röda paketskåp är ett alltmer naturligt inslag i stadsbilden. Den miljösmarta leveranstjänsten har fyrdubblat omsättningen varje år sedan start och backas av tunga aktörer. Men investerarna har varit alldeles för sena att upptäcka Instabox, anser vd:n och medgrundaren Alexis Priftis. Hör honom berätta om vad som krävs för framgångarna, varför en entreprenör aldrig ska ha en exitplan och hur en kraschad affärsidé ändå mynnade ut i en framgångsrik sidorörelse.
 • 44. Miljardsuccén ingen trodde på: ”Färgglada funktionskläder? Hur tänkte du nu?”

  55:18
  När Pernilla Nyrensten och hennes make Niclas grundade Revolution race var det inte många som trodde på deras idé med färgglada och billiga outdoor-plagg. De fick själva skrapa ihop 300 000 i startkapital och börja i garaget. Nu, sju år senare, är de på väg till börsen med ett bolagsvärde på 8,5 miljarder kronor. Hör om hur deras e-handelsresa tagit dem från Borås och ut världen och hur de bröt ny mark på sociala medier. ”Vi vill bli nästa exportunder”, säger Pernilla Nyrensten.
 • 43. Mentimeters grundare: ”Det var riktigt nära att vi gav upp”

  47:00
  Mentimeters grundare Johnny Warström går emot strömmen i tekniksektorn. Han nobbar riskkapitalets inviter och har satt upp regler om att personalen får jobba maximalt 40 timmar i veckan. I Di Digitals intervjupodd Startup Stories berättar han om framgångsreceptet som nu resulterat i 100 miljoner användare – men också om den tuffa sommaren 2015 när hela bolaget höll på att gå under.
 • 42. Mobilitetsprofilen: Bilindustrin hindrar utvecklingen mot självkörande

  45:20
  "Industrin vet att när självkörande flottor lanseras kommer volymen av privatägda bilar minska radikalt. Detta leder till att de själva håller tillbaka utvecklingen och skyndar lite lagom långsamt", berättar Anna Haupt i senaste Startup Stories. Hon har en bakgrund som industridesigner och är en av de två grundarna av det börsnoterade bolaget Hövding, som utvecklar en cykelhjälm baserad på airbagteknik. Idag leder hon utvecklingen kring självkörande bilar hos Nevs.
 • 41. Acast-grundaren: ”Radio kommer att dö”

  45:18
  Mikrobetalningar till enskilda poddare är en möjlig metod att göra branschen mer lukrativ. Det säger Johan Billgren, en av grundarna av poddplattformen Acast; ”Innehållsskaparna ska ha samma ersättning som tv-profiler.” Men han står också redo för de annonsörer som lägger 33 miljarder dollar årligen på radioreklam. ”Mycket av det kommer att hamna hos poddar”, säger han.
 • 40. Kry-grundaren bytte idrotten mot techstartups: “Jag ville vinna OS”

  42:16
  Josefin Landgård ville bli som Pernilla Wiberg. I Di Digitals podd Startup Stories berättar affärsängeln och entreprenören om hur idrotten tog henne till techvärlden. Hon talar ut om vad som låg bakom vd-bytet på Kry – och om det nya projektet Mantle vars CBD-olja nu förbjudits av Läkemedelsverket.