Share

cover art for Hva bør treningsbransjen fokusere på i møte med store kropper? Med gjest: Mari-Mette Graff, leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO).

Sporty Business

Hva bør treningsbransjen fokusere på i møte med store kropper? Med gjest: Mari-Mette Graff, leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO).

Season 6, Ep. 9

I denne episoden møter du Mari-Mette Graff som er leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO), og sammen snakker vi om hvordan treningsbransjen bedre kan legge til rette for ulike målgrupper og mennesker med overvekt og fedme. Mari-Mette led tidligere av sykelig overvekt og på det meste veide hun rundt 150 kilo. Hun har selv opplevd stigma, møtt fordommer og kjent på usikkerhet i egen kropp. Nå jobber hun aktivt for å spre kunnskap om den sammensatte problematikken omkring overvekt å fedme. Det er en rekke ulike grunner til overvekt og fedme, og for å kunne hjelpe denne gruppen mennesker, er det avgjørende at vi i treningsbransjen har tilstrekkelig kunnskap om problematikken. I denne episoden får du derfor innsikt i hvordan man definerer overvekt og fedme, hvordan man bør snakke om dette og problematikken rundt begrepsbruk. Mari-Mette gir deg en grundig innføring i alle de ulike problemstillingene som kan føre til overvekt og fedme, som f.eks. lipødem, genetisk predisposisjon, ulik metabolisme, livsbelastende erfaringer og overspisingslidelser. Vi snakker også om hva vi i bransjen kan gjøre bedre for å kunne bli en arena for alle og hvordan vi kan bli kvitt stigma og fordommer knyttet til overvekt og fedme. En utrolig fin, ærlig og viktig prat, som vi håper du tar deg tid til å lytte til. 

More episodes

View all episodes

 • 3. Treningsconvention – arrangementet for faglig påfyll og inspirasjon! Med gjest: Karianne Solberg, gruppeinstruktør og foreleser i inspartum akademi.

  55:01
  Treningsconvention – arenaen der bransjefolk møter hverandre og der bransjen møter de treningsglade deltagerne! I denne episoden gir vi deg alt du trenger å vite om ulike treningsconventions i Norge – hvor de er, hvem de er for, hva de inneholder og hvorfor dette er høydepunktene for oss i treningsbransjen i løpet av året. I episoden møter du Karianne Solberg som er gruppeinstruktør og personlig trener, samt foreleser i inspartum akademi, og sammen deler vi våre beste minner fra convention, hva vi har lært og tatt med oss, hva som gjør det unikt, hvorfor vi anbefaler å reise på convention, og ikke minst – hva vi kan se frem til og glede oss til av spennende og lærerike events i høst!
 • 2. Hvem er treningsentrene egentlig for? Med gjest: Rachida Aghbal, grunnlegger av «Kvinner i Bevegelse».

  54:48
  Treningsbransjen ønsker å være en arena for alle når det kommer til fysisk aktivitet og trening, men er den egentlig det? Føler alle at de hører hjemme på et treningssenter i dag? Opplever alle seg inkludert og sett? Dette er spørsmål vi løfter frem i denne podcast-episoden. Sammen med meg har jeg Rachida Aghbal fra Marokko. Hun startet i 2021 et eget treningstilbud for flerkulturelle kvinner i Oslo, med navnet «Kvinner i Bevegelse». ­Hun er selv også utdannet gruppeinstruktør og brenner for å få nettopp denne målgruppen i aktivitet, samt dele kunnskap om helse og trening. Rachida forteller om hvordan mange i denne målgruppen opplever dagens treningsbransje, hva som skal til for å få dem i aktivitet, hvordan tilrettelegge på best mulig måte og ikke minst, hvordan de har lykkes med «Kvinner i Bevegelse». En utrolig innsiktsfull episode som er svært verdifull for alle som ønsker å få flere mennesker i aktivitet!
 • 1. Våg å satse på medlemmene! med gjest: Joachim Skjeseth Fjeller, eier og daglig leder av ÆRA Training.

  47:56
  I denne episoden møter du Joachim S. Fjeller som har startet ÆRA Training på Comfort Hotell Børsparken i Oslo. Joachim er en ung gründer med et stort pågangsmot – en som ikke tar et nei for et nei – og har allerede opparbeidet seg solid erfaring fra ulike arenaer i treningsbransjen. Han er en engasjert bransjeprofil som virkelig brenner for å skape de gode treningsopplevelsene for sine medlemmer, og han har klart å skape et eget og unikt lite treningssenter som fokuserer på oppfølging av den enkelte. Han har troa på mindre sentre og relasjonsbygging med medlemmene. I denne episoden blir du kjent med Joachim og får ta del i oppstarten av ÆRA Training – hvordan det er å starte og drive eget, hva han fokuserer ekstra på i den daglige driften og hva han mener skal til for at vi skal lykkes bedre med å få folk i aktivitet. Vi snakker også om bedriftstrening og om hvordan Joachim jobber målrettet med å få flere bedrifter i aktivitet. Bedriftsmarkedet er en viktig kunde å nå ut til for treningsentrene og her er det virkelig et stort potensiale i tiden fremover!
 • 13. Det du trenger å vite om treningsreiser! Med gjester: Magnus Fjeller, PT-leder, PT og instruktør v/FSC Tønsberg og Sølve Sundrehagen, eier av Online Gruppe - & Instruktørportal, Head Coach i Sterke Damer Akademiet.

  01:01:01
  I denne episoden møter du Sølve Sundrehagen og Magnus Fjeller, og sammen tar vi deg gjennom det du trenger å vite om treningsreiser. Treningsreiser har de siste årene blitt stadig mer og mer populært, og det er ikke bare reiseoperatørene som i dag tilbyr treningsreiser, men også frittstående treningssentre, treningsskjeder eller andre aktører. Vi gir deg svaret på om treningsreiser faktisk er for alle? Hva en treningsreise inneholder og hva du kan forvente deg? Vi gir deg også våre aller beste tips for hvordan gå frem for å arrangere egne reiser, hva du bør tenke på, «Do's and don’t’s» og vi deler våre minner og erfaringer fra instruktører på treningsreiser. I tillegg runder vi av vårens sesong av Sporty Business med refleksjoner omkring bransjen som vi alle tre er lidenskapelig opptatt av og glad i. God lytt og god sommer!
 • 12. For mye kroppsfokus? med gjest: Dan Skjolden, medeier og online-PT hos Premium PT, foreleser i AFPT.

  55:38
  I denne episoden møter du Dan Skjolden, medeier og online-PT hos Premium PT og foreleser i AFPT. Dan har et brennende engasjement for å få flere mennesker i aktivitet og at vi i bransjen skal bli ende bedre til å nå ut til de menneskene som virkelig trenger det. Vi snakker om hva vi kan gjøre både som bransje, men også som enkeltaktører – PTer og instruktører – for å tilrettelegge bedre for flere mennesker på treningssentrene. Vi diskuterer kroppsfokuset i bransjen og hvem som egentlig driver dette kroppsfokuset fremover – er det bransjen selv, andre medier eller leverandører av kosttilskudd, proteinpulver etc.? Sammen reflekterer vi omkring hva vi i treningsbransjen allerede gjør bra og hva vi kan gjøre bedre. Vi løfter også spørsmålene; Hvordan bør vi markedsføre oss? Hva kan vi gjøre for å nå ut bredere? Vil treningsbransjen kunne bli en arena for absolutt alle, eller trenger vi nye arenaer? I tillegg får du Dan sine beste råd og tips for hvordan lykkes som PT med å nå ut til ulike kundegrupper.
 • 11. Det internasjonale gruppetreningsmarkedet med gjest: Andreas Mjøen, gruppeinstruktør og foreleser i inspartum akademi.

  55:49
  Hvordan skiller det internasjonale gruppetreningsmarkedet seg fra det norske? Hva legger vi i profesjonalitet i instruktørrollen, og hva har vi å lære av gruppetreningen og presentatørene i Europa? I denne episoden møter du Andreas Mjøen, som er gruppeinstruktør og foreleser i inspartum akademi, og som har lang fartstid i treningsbransjen. Sammen diskuterer vi disse spørsmålene og Andreas deler av sine egne erfaringer fra den internasjonale scenen, både som presentatør og deltager. Vi snakker om hvorfor profesjonalitet er så viktig i instruktørrollen, hva som skal til for å lykkes og hvordan vi kan la oss inspirere av både dyktige instruktører og ulike gruppetreningstrender i Europa. Vi gir deg også våre beste tips til videreutvikling og inspirasjon i egen instruktørrollen! En skikkelig fin bransjeprat for alle gruppetreningsentusiaster og for de som ønsker å lykkes med gruppetreningsproduktet på sitt senter.
 • 10. Kampanjestrategi, pris og markedsføring i treningsbransjen med gjest: Morten Hellevang, administrerende direktør i EVO Fitness.

  49:00
  I denne episoden møter du Morten Hellevang, administrerende direktør i EVO Fitness. Morten er utdannet siviløkonom og har en imponerende CV og en bred erfaring fra mange ulike bransjer, men siden 2010 har han vært en del av treningsbransjen. Det var en tilfeldighet at han endte opp i treningsbransjen, men etter over et tiår i EVO er han blitt en kjent bransjeprofil for mange og er også i dag styreleder i Virke Aktiv Helse. I denne episoden forteller han om reisen i EVO – både om opp-og nedturene – hva som har gjort at de har lykkes og hva de vektlegger i den daglige driften. Vi diskuterer også deres markedsførings- og kampanjestartegi, samt prissetting og drift i bransjen generelt. Morten deler sine tanker og erfaringer fra bransjen og gir deg dine best råd for hvordan lykkes. Sammen reflekterer vi også rundt hva som skal til for å få flere mennesker inn på sentrene, og ikke minst – hva som blir viktig for å få til et samarbeid med helsetjenesten i fremtiden.
 • 8. Stemmebruk i trenerrollen med gjest: Gry Sandland, Logoped, stemmetrener og gruppeinstruktør.

  01:01:51
  I denne episoden møter du Gry Sandland som er logoped og stemmetrener. Hun har også flere tiår bak seg som gruppeinstruktør i treningsbransjen, og i denne episoden gir hun deg svaret på hvorfor stemmebruk i trenerrollen er så viktig å fokusere på. Gry mistet selv stemmen da hun var som mest aktiv som gruppeinstruktør, og nettopp denne hendelsen førte til utdannelsen som logoped, og hovedfagsoppgaven hennes i logopedi fikk tittelen «Aerobicinstruktører og stemmebruk – Du trenger da ikke rope når du bruker mikrofon». Å ta vare på stemmen som instruktør, er like viktig som å ta vare på resten av kroppen. Gry gir deg svaret på hva som skjer med stemmen når du instruerer, hvorfor gruppeinstruktører er i en utsatt rolle når det gjelder å pådra seg symptomer på stemmevansker som heshet, kremtetrang, smerter i halsen og stemmetretthet, hva instruktøren kan gjøre selv for å forebygge symptomer på stemmevansker og hvordan du kan trene opp din egen stemme.