Share

cover art for Sofia B Karlsson

Sportpodden med Edström & Åberg

Sofia B Karlsson

På tennisträningen lekte de herren på täppan – hon vann. Sofia B Karlsson var då barn men funderade ändå på namnet. Herren? Det var ju hon, en liten flicka. Det var startskottet på ett liv där mycket har handlat om genus, inkludering och normer. Sofia gästar Sportpodden med Edström och Åberg. Hon pratar om tiden i AIK där hon arbetade med inkludering - att hjälpa spelare att må bra helt enkelt och hur hon tvingades sluta där på grund av hot och hat. Hon berättar också om hennes egna undersökning ur ett metaperspektiv om det som hände henne. Hur hatet var öppet men stödet dolt. Just nu utbildar hon Kiruna IF för att de ska få sin HBTQ-certifiering och menar att klubben nog fått mer stöd från USA än från hela Norrbotten. Vi diskuterar våld i samband med fotboll och Hammarbys ställningstagande i projektet ”He for she”. Intervju och foto: Cecilia Edström.

More episodes

View all episodes

 • #38 Danijela Rundqvist

  40:12
  Möt Danijela Rundqvist och hör henne berätta om sin karriär, sin frustration över hur Svenska Ishockeyförbundet hanterat Damkronorna och hur tacksam hon är för att SOK finns. Rundqvist delar även med sig av de fördomar som hon tvingats hantera pga hennes val att spela hockey, Om tre månader ska Danijela och maken Nisse Ekman bli föräldrar för första gången. Att bli gravid visade sig inte bli någon lätt match. Hör henne berätta om hockeyprofilernas långa kamp för att bli gravida.   
 • Elin Vesterskov

  25:38
  Sport-kiropraktorn Elin Vesterskov har behandlat några av sportvärldens allra största stjärnor och hon jobbar bland annat i de medicinska teamen under Swedish Open och XL-galan. Hon har sin klinik i Lomma. Där sätter hon dagligen människan i fokus- både vardagsmotionärer och elitidrottare. I Sportpodden med Edström och Åberg berättar Elin hur hon gör sport till business. Dessutom får vi en inblick i hur det kan gå till i behandlingsrummet. Att var Sport-kiropraktor är en livsstil för Elin och hon berättar vilka idrottare som hon skulle vilja behandla och vilken idrottare som är den mest komplett tränade - i Elins ögon.
 • Jessica Samuelsson

  22:38
  Mångkamparen Jessica Samuelsson är skadad och får titta på VM i Peking från tv-soffan. Hon berättar för Sportpodden med Edström & Åberg om baksidan som brast i juni och hur nära tanken hon var att ge upp sin elitidrottskarriär. De mörka tankarna vände dock snabbt och nu siktar hon mot OS i Rio som varit hennes stora mål sedan London. För att nå dit tar hon hjälp av f d världsstjärnan i sjukamp - Carolina Klüft som ju under sin karriär drabbades av samma skada som Jessica.
 • Pamela Andersson

  46:54
  Möt Pamela Andersson, f d sportjournalisten som i dag är chefredaktör för Topphälsa och krönikör på Mittmedia. Pamela har de senaste åren kämpat att bli frisk från en hjärntumör och idag mår hon riktigt bra. En enorm livskraft bor i denna kvinna som lämnar få oberörda. Intervju och foto: Linda Åberg
 • Moa Hjelmer

  52:03
  2011 slaktade Moa Hjelmer det svenska rekordet på 400 meter på SM i Gävle. Efter det har hon tagit EM-guld och tävlat på de stora arenorna under både OS och VM. Nu jagar hon en biljett till VM i Peking senare i augusti. Hör Moa berätta om var hon hittade superkrafterna som gav henne EM-guldet och chockade sina medfinalister. Hon ger också sin syn på hur förbundet skötte nagelprotesten och hur hon nu gärna ser att de hanterar brännheta politiska frågor bättre till kommande tävlingar. Vi pratar även om att Moa inte gett upp kampen mot SOK i frågan om att elitidrottande kvinnor ska få tillbaka sitt ekonomiska stöd efter mammaledighet.
 • Emelie Ölander

  32:24
  Hon började på fotbollsskola 1994 och efter det blev fotboll Emelie Ölanders stora passion. Emelie är den första kvinnan i Sverige som fått en anställning på tv för att kommentera. I dag jobbar hon för TV 4. I Sportpodden med Edström & Åberg berättar 24-åriga Emelie om sin tuffa uppväxt, kärlek, hur fotbollen format henne som person och utmaningen med att kommentera på tv. Intervju: Linda Åberg
 • Carolin Holmqvist

  22:07
  Multisportaren Carolin Holmqvist är färsk Europa mästare efter att ha vunnit Åre Extreme Challange tidigare i juni ett lopp där hela svenska multisporteliten var samlad. Till vardags jobbar Carolin på kontor och för Sportpodden berättar Carro bland annat om hur hon blev frälst av sin sport, det tuffaste loppet som hon kört och varför hon valt bort triathlon. Intervjuar gör Linda Åberg
 • Sara Hector

  20:35
  Förra säsongen fick alpina åkaren Sara Hector sitt stora genombrott då 22-åringen från Sandviken tog sitt livs första pallplats i världscupen i Åre då hon kom tvåa i storslalom bakom Tina Maze. Pallplatsen följdes sedan upp med en seger i Österrike. Men den plötsliga framgången var ingen slump utan kom efter några års hård träning – både fysiskt och psykiskt. I december 2012 kraschade Sara Hector under en störtloppsträning. Efter återhämtningen hände något inom Sara och respekten för farten tog överhand. I Sportpodden med Edström & Åberg berättar Sara om hur hon i dag tänker kring fartgrenen störtlopp, sin kärlek till skidåkning och naturen, och hur hon jobbar med sin prestationsångest.