Share

cover art for Sporthuset #423 - Du gamla Du fria

Sporthuset

Sporthuset #423 - Du gamla Du fria

Ep. 423

Den gula väggen MOT terror och hat. Lasse Granqvist & Tommy Åström efter det fruktansvärda dådet i Bryssel mot svenska fotbollssupportrar. Nu försvarar vi gulblå tröjor och friheten att uppleva idrotten på plats! Historisk svensk VM-medalj i beachvolleyboll efter ny storturnering av David Åhman & Jonatan Hellvig som nyligen gästade oss i Sporthuset. Medaljdrömmar inför Paris-OS både i beachvolley och bordtennis. Vi träffar förbundskapten Jörgen Persson och passar på att kärleksbomba hans gyllene karriär med en backhand ”effektiv, elegant och hårdare än diamant.” 

More episodes

View all episodes

 • 429. Sporthuset #429 - Svårt och vanskligt läge

  01:07:52
  Lasse Granqvist & Tommy Åström tillsammans med Anders Lindblad från Svenska Dagbladets bragdjury. Hur enkelt blir det att ge utmärkelsen 2023 till Daniel Ståhl? Vilka är historiens lättaste bragdbeslut och vilka bortvalda kandidater har varit mest besvikna? Varför prisas inte enskilda lagidrottare som exempelvis fotbolls- och ishockeyspelare? Vi får rapport från världscuppremiären i skidskytte i Östersund från Radiosportens Bengt Skött & Sporthusets Patrik Åman. Är det dags att lotta ut skidorna för att minska skillnaden mellan olika vallateam? Ishockeyn tacklar bengalbränning med tömda läktare. Rätt eller fel? Och kärleksbombning av Leicester City för den osannolika titeln i Premier League 2016. Kommer något liknande någonsin att hända igen? 
 • Kärleksbombning - One Hit Wonders

  22:24
  Bejublade Buster och Bradbury är två av de exempel från idrottens One Hit Wonders som veckans Kärleksbombning hittat i arkivet. När det osannolika händer. När en idrottare överträffar sig själv och alla förväntningar och sedan aldrig mer kommer tillbaka till den nivån. Där har ni bilden av en One Hit Wonder. I avsnittet hör ni Tommy Åström och Lena Sundqvist berätta mer om underdogs som gjort det näst intill omöjliga.
 • 428. Sporthuset #428 - Pekka och den sista utposten

  01:19:24
  Lasse Granqvist & Tommy Åström bjuder in två av Sveriges nu mest framträdande sportskribenter inom fotboll och ishockey. Expressens Noa Bachner & Johan ”MrMadhawk” Svensson. Bachner med sin nya bok om den unika medlemsägda svenska fotbollen och hamnar i het VAR-debatt med Lasse. Han blir ny förbundskapten för fotbollslandslaget! Johan Svensson med svenska hockeyrubriker just nu, som William Nylanders NHL-succé i Stockholm. Kärleksbombning av en av Sveriges största landslagsmålvakter, Peter ”Pekka” Lindmark, och hur han vände upp och ner på Hockeysverige. Golfkometen Ludvig Åberg med ett nytt stort karriärsteg och är nu klar för sin första major. 
 • Kärleksbombning - Wolfgang Pichler

  21:03
  I veckans Kärleksbombning från arkivet hyllar vi en av svensk idrottshistorias största ledare. Han har med sitt karaktäristiska sätt skördat enorma framgångar inom skidskytte och ses av många som en galning. Men det har visat sig att han är mycket mer än så… I vår Kärleksbombning av Wolfgang Pichler skildras såväl träningen som tränaren Wolfgang. Medverkar gör Tommy Åström, Lasse Granqvist, Miro Zalar och Thomas Johansson.
 • 427. Sporthuset #427 - Vägvisaren Pontus Jansson

  01:14:00
  Talar en sluttabell alltid sanning? Malmö FF och Hammarby svenska mästare i fotboll 2023 efter dubbla målskillnadsaffärer. Lasse Granqvist hyllar guldkaptenen Pontus Jansson för orden som visar vägen för en supporterkultur utan långa matchavbrott. Tommy Åström hyllar silvertränaren i Elfsborg, Jimmy Thelin, för sin storhet som idrottsledare mitt i motgången. Idrottsgalans nomineringsjury nobbar både längdskidåkarna och världens bäste hockeyback Erik Karlsson. Arenalistan fullbordas med Anfield & Santiago Bernabéu. Brutala överfall dyker upp i Olyckspåsen och Jens Fjellström minns de värsta exemplen inom ishockey och fotboll. 
 • Kärleksbombning - Anna Holmlund

  10:25
  Hon var en av världens främsta skicross-åkare. Världscup-vinnare, OS-medaljör och världsstjärna. Men i december 2016 kraschade Anna Holmlund svårt med huvudskador som följd. Efter fem månader i koma konstaterades att hon hade fått en hjärnskada. Kärleksbombningen av Anna Holmlund är hämtad från Sporthuset avsnitt 108, inspelat i oktober 2017, alltså knappt ett år efter olyckan. Jens Fjellström, Tommy Åström och Miro Zalar medverkar i podden. Då, bäst i världen i skicross - Idag, företagare, föreläsare och inspiratör. Så beskriver hon sig själv på sin hemsida. Anna Holmlund inspirerar alla i sitt sätt att ta sig an utmaningar och att hon nu satt upp målet att bli "världsmästare i rehabilitering" förvånar ingen.
 • 426. Sporthuset #426 - Historisk helg & stora arenalistan

  01:08:35
  För andra gången på 67 år avgörs Allsvenskan i en ren guldmatch mellan två lag, då Malmö FF möter IF Elfsborg. Tommy Åström, Lasse Granqvist, Jens Fjellström och Camilla Nordlund om ett ”djävulskt" drama och psykologiskt experiment i Borås som ledde fram till guldmatchen. Spännande avgörande helg också i Damallsvenskan med Hammarby i guldsits. Dags för Henrik Lundqvist att den här veckan ansluta till finrummet Hockey Hall of Fame. Ny säsong av podcasten ”Vägen till toppen” där Camilla träffar svenska idrottsstjärnor och senast basketprofilen Farhiya Abdi som säger nej till landslaget på grund av ”förgiftad miljö”. Och nu kärleksbombar vi boule - en sport för alla. Bonne chance! 
 • Kärleksbombning - Ingo

  36:18
  I veckans kärleksbombning från arkivet bjuder vi på en riktig tungviktare. Ingo Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning 1959 och hade en imponerande svit segrar under sina år som proffsboxare. I Kärleksbombningen av Ingo hör vi, förutom Lasse Granqvist, Tommy Åström och Jens Fjellström även Lena Sundqvist samt Ingos son Tomas och barnbarn Tim Johansson. Innehållet är hämtat från Sporthuset avsnitt 75 (2017) och 200 (2019).
 • 425. Sporthuset #425 - Guldmatcher & olympiska mardrömmar

  01:08:19
  Tommy Åström och Lasse Granqvist om OS-drömmar som riskerar att gå i kras. Är Sveriges möjligheter att arrangera spelen 2030 på väg att raseras av hot och hat mot svenskar ute i världen? Sveriges fotbollsdamer på väg att missa OS-spel för första gången. ”Lägg ner den olympiska herrturneringen i fotboll.” Gästande Mia Erikson om hur Damallsvenskan mår inför dramatiskt guldavgörande där publikmagneten Hammarby eller BK Häcken kan bli mästare för första gången. Kärleksbombning av Hope Solo, den amerikanska skandalmålvakten som var bäst i världen. Och vem var egentligen den korsettbärande tennisslovaken från Bratislavas slumkvarter?