Share

cover art for Vad är osteopati

SpektRUM

Vad är osteopati

Ep. 6

Osteopati är en manuell medicinsk behandlingsform där händerna används som redskap i både undersökning, diagnos och behandling. Behandlingen utgår från att kroppen är en enhet där alla system är i samverkan samt att kroppen har en självläkande och självreglerande förmåga. I detta avsnitt får vi lyssna till Jenny Warner, osteopat (DO), yoga- och meditationslärare. Vi pratar om hur osteopati skiljer sig från traditionella behandlingsformer, när osteopati kan vara hjälpsamt och hur en behandling går till. Jenny arbetar kliniskt på sin mottagning Stockholmsosteopaterna och tog sin osteopatexamen 2017 vid Stockholm College of Osteopathic Medicine. Jenny har studerat och praktiserat yoga, meditation och yogisk filosofi i över 20 år och genomfört flertalet yogalärarutbildningar och fördjupningar. Hon drev den egna yogaplatsen Skimra Yoga mellan 2010-2015 och undervisar idag både privatelever, i gruppsammanhang och på lärarutbildningar i yoga, bland annat på Axelsons Institute. Jenny fortbildar sig till traumaterapeut, enligt SE-metoden.

More episodes

View all episodes

  • 9. Hjärnforskaren om vikten av beröring

    01:02:10||Ep. 9
    Lyssna till hjärnforskaren Hela Backlund Wasling om varför det är så viktigt att vi tar i varandra. Fysisk social interaktion är avgörande för människans överlevnad, gör oss lyckligare, generösare, mer samarbetsvilliga och stresståliga. Ändå rör vi vid varandra allt mindre. Vi kommer in på sex och parrelationer, smärtlindring, hur vi kan lida en beröringsbrist utan att själva förstå det, känsel och beröring i marknadsföring, #metoo, geografiska skillnader, och vad social distansering under pandemin kan ha gjort med oss.Hela Backlund Wasling är forskare i neurovetenskap, författare och föreläsare med ett speciellt fokus på den mänskliga hjärnan och de neuronala och psykologiska mekanismerna för beröring och sociala interaktioner. Hon har vunnit priser för sin presentation av populärvetenskap och är en mycket uppskattad föreläsare med erfarenhet från TEDx, Hjärndagen mm. Under våren 2019 gav Helena ut boken ”Närmare” på Mondial förlag.
  • 8. Klinisk Hypnosterapi

    55:01||Ep. 8
    I avsnitt 8 träffar Cissan Inger Lundmark, legitimerad hypnosterapeut. Förutom att arbeta kliniskt, utbildar Inger Lundmark vårdpersonal och terapeuter i hypnosterapi och är aktiv som ordförande i CHP – Centrum för Hypnos och Psykoterapi. Inger har tidigare medverkat i bland annat TV4 Nyhetsmorgon och P1 Kropp och Själ och är grundare till appen Hypnos och Hälsa. Klinisk hypnosterapi används inom sjukvård, tandvård och psykoterapi men även inom utbildning och idrott. För att förändra attityder och beteende hjälper inte alltid viljestyrka. Istället behöver vi ändra våra inre bilder, tankar, känslor, och se nya perspektiv. Enligt neurofysiologiska teorier fungerar hjärnan lite annorlunda under hypnos. Vi får tillgång till delar av hjärnan vi inte använder så ofta. En EEG-undersökning på en människa under hypnos visar en är förhöjd och förstärkt koncentration. Vi får höra om hypnosterapi som en väg att förena känsla och intellekt, på vilket sätt kroppen kan reagera på obearbetade känslor och varför hypnos är allt annat än kontrollförlust.
  • 7. 7. Parterapi

    48:23||Ep. 7
    Cissan välkomnar parterapeuten Anna-Clara Billengren som hjälper par och familjer till känslomässigt tryggare relationer, förbättrad kommunikation och ett starkare förhållande. Anna-Clara är specialiserad inom grenen Emotionally Focused Couple Therapy (emotionellt fokuserad parterapi) som har sin grund i anknytningsteorin. Den här typen av terapi har sina rötter i forskning om kärlek som anknytning och syftet är att stärka och förbättra anknytningen och “bondingen” i vuxna relationer. Hur vi lärde oss att relatera till vår närmaste omgivning från födseln har en tendens att bli det mönster vi följer resten av livet (anknytningsteorin). Terapin syftar till att hitta förklaringen till, och lösningen på, starka och dramatiska konflikter i individernas egen anknytninghistoria. Vi pratar även generellt om parterapi och mänskligt beteende - ämnen som alla kan känna igen sig i och lära sig något av!Anna-Clara finns på stockholmsparradgivning.se eller info@acbpsykoterapi.se
  • 5. 5. Positiv Psykologi med Monica Starck

    01:01:53||Ep. 5
    Välbefinnande och lycka... alla vill nå destinationen, men få vet vägen dit. I det här avsnittet får vi lyssna till Monica Starck, verksam inom Positiv Psykologi. Ett forskningsområde inriktat på det friska, det som fungerar i människans psyke, till skillnad från den större delen av psykologiforskningen som rör människors problembeteenden såsom ångest, depressioner och andra sjukdomstillstånd. Den kanske viktigaste upptäckten inom positiv psykologi är att vi faktiskt kan påverka hur mycket lycka, optimism och meningsfullhet vi känner i livet. Alla liv innehåller svårigheter, går det att bygga en motståndskraft mot olycka? Positiv psykologi används i både terapi, coaching, utbildning och inom organisationer. Monica Starck ger en inblick i om några av de forskningsbaserade huvudpelare inom Positiv Psykologi, en möjligen karta, eller några steg på vägen, mot välmående och lycka.Monica närmar sig slutförandet av en Master i Applied Positive Psychology på University of East London och är även artist, musiker och sångpedagog på Rythmus Musikgymnasium med en Master i Musik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Länkar Tesr för karaktärsstyrkor: VIA- https://www.viacharacter.org/ Test för värderingar: https://www.lifevaluesinventory.org/Länk till interventioner/övningar utifrån forskningen inom positiv psykologi: Happify.comhttps://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/LästipsCharacter Strengths and Virtues: A Handbook and Classification (2004, Christopher Peterson, Martin E. P. Seligman)Seligman, M. E. P. (2011). Flourish: A visionary new understanding of happinessand well-being. Free Press.
  • 4. Relationer

    41:36||Ep. 4
    Att relationer är grundbulten i mental hälsa är ett faktum. I det här avsnittet pratar Cissan och Caroline om relationer mellan äkta makar, grannar, vänner, kollegor och barn. Vi diskuterar arketyper som "bråkstaken" och "pleasern" och andra generella drag som återfinns i många människor och konstellationer. Vad är våra utmaningar och hur möter vi dem bäst? Och oundvikligen, hur har Corona påverkat relationer?
  • Vad är grejen med Yoga?

    48:51|
    Vad är det egentligen med yoga? Varför mår så många så bra av yoga att de till och med anammar det som en hel livsstil? Vi går igenom yoga i dess olika former, pratar om vad praktiken gör med kroppen, vårt nervsystem och vårt sinne. Vi berättar hur vi kom till yogan, ger tips och berättar vad yoga och yogalärarutbildningen betytt för oss.
  • Adhd och kvinnor

    37:54|
    I det här avsnittet får vi lyssna till LOTTA BORG SKOGLUND, överläkare och specialist i psykiatri. Lotta forskar på KI och arbetar kliniskt på Smart Psykiatri, en klinik för utredning, stöd och behandling inom neuropykatriska funktionsnedsättningar (bla ADHD, Autism). Vi pratar om vikten av det öppna samtalet kring ADHD och andra diagnoser, hur hjärnan och nervsystemet kan bearbeta information på olika sätt, symptom och hur dessa skiljer sig för kvinnor/män och flickor/pojkar. Kan man lita på diagnosverktygen? Varför ökar diagnoserna? Och hur fungerar vården?
  • Första avsnittet

    22:01|
    Hur mår du och människorna omkring dig? Genom tiderna har människors mående varit relevant och centralt för vårt samhälle. I vårt första avsnitt pratar vi om vilka vinklar och ämnen vi vill belysa i våra samtal och gör en historisk tillbakablick. Varmt, avslappnat och skamfritt om psykisk hälsa - välkommen att till SpektRUM.