Share

cover art for 8. Quick Files - Johan Asplund 2/2

Spår

8. Quick Files - Johan Asplund 2/2

Season 11, Ep. 8

För att lyssna på det här avsnittet, bli prenumerant på www.thirdear.studio


Våren 2001 är Thomas Quick seriemördaren som dömts för sju mord. Nu återstår rättegången om mordet på 11-årige Johan Asplund som försvann i Sundsvall 1980. För första gången blir Quick ifrågasatt – av offrets föräldrar.


Avsnittet skildrar rättegången och den fällande domen mot Thomas Quick, och Anna-Clara och Björn Asplunds försök att få Justitiekanslern att granska fallet år 2006.

När SVT-dokumentärerna “Att skapa en seriemördare” sänds och Thomas Quick, idag Sture Bergwall, så småningom frias från alla mord välkomnas det av Johans föräldrar.


Men vad händer med alla brottsoffren, de anhöriga som finns kvar och som inte fått svar på vad som hänt? Anna-Clara och Björn Asplund har fortfarande inte fått svar på vad som hände Johan den 7 november 1980. 


Det här är den åttonde delen av Spårs specialsäsong Quick files. Vill du stödja Spårs journalistik och få exklusiv tillgång till Quick Files under året, samt våra andra granskningar, kommande och inlåsta – bli prenumerant på Thirdear+. Du kan prenumerera via www.thirdear.studio  och då får du full tillgång till den här podden och alla andra program vi gör på Third Ear Studio såsom Skuggland och Uppgång och Fall.More episodes

View all episodes

 • Trailer Kalamarksmordet - Premiär 19 maj

  01:35
  Trailer för Spår #Kalamark
 • 1. 1. Kalamarksmordet - Två rika bröder i enslig mark

  30:38
  I april 2004 begås ett grovt våldsbrott i den lilla byn Kalamark utanför Piteå. Två äldre bröder attackeras på kvällen och den ena brodern slås brutalt ihjäl. När polisen börjar utreda brottet dyker uppgifter om mystiska försäljare upp. Vilka är männen som säljer brandläckare? Hur rika var bröderna? Och varför fastnar polisen för Kaj Linna?
 • 2. 2. Kalamarksmordet - En havererande polisutredning

  30:49
  I andra avsnittet tittar vi närmare på polisutredningen. Varför pressades inte "Bertil" och "Nils" hårdare i förhören? Varför vägrade poliser utföra förhör som de beordrats göra? Och varför säger en av poliserna idag att det här är ett ”traumatiskt ärende?
 • 3. 3. Kalamarksmordet - Juridiska krumbukter

  36:12
  I spårs tredje avsnitt följer vi rättegångarna. Spår har lyssnat igenom 28 timmar från både tings- och hovrätt. Hur stark var egentligen indiciekedjan? Och hur trovärdigt vittnade huvudvittnet Nils? Och vad betyder det att en av lagmännen idag minns en detalj helt fel?
 • 4. 4. Kalamarksmordet - Kronvittnet synas

  37:23
  Kaj Linna är utpekad av åklagarens huvudvittne. Men försvaret menar att vittnet ljuger. Spår träffar denne ”Nils” för att höra hans version. Dessutom: en gömd snusprilla, ett par återfunna byxor och varför så bråttom TILL ett brott?
 • 5. 5. Kalamarksmordet - 87 mil söder om Kalamark

  01:04:09
  I sista delen summerar vi Kalamarksmordet 2004. Vi tittar närmare på den resningsansökan som nu ska lämnas in. Där finns ett unikt dokument utfärdat av en professor som antyder att det finns en annan gärningsman. En seriemördare. Och så huvudvittnet Nils. Vad är det han döljer?
 • 6. Lägesrapport september 2015

  24:10
  Vi uppdaterar läget i Kalamarks-fallet och svarar på flera vanliga frågor som vi har fått av er lyssnare när det gäller Kaj Linna, resningsansökan, likheter med andra fall och Nils roll i historien. Dessutom senaste nytt om fortsättningen av Spår.
 • 1. 1. Rinkebymordet - Upptakten

  34:02
  I februari 2002 avrättas en ung man i tunnelbanan i Rinkeby. Det är kulmen på en konflikt mellan två unga män, som började i slagsmål och slutade i skottlossning. En kamp om status och makt. En konflikt som kommer få enorma konsekvenser för alla som står nära.
 • 2. 2. Rinkebymordet - Hypotesen

  52:29
  I andra avsnittet så följer vi polisutredningen. Polisen är snabbt de tre bröderna Yildiz och deras kusin på spåret och de grips en dryg vecka efter mordet. Men hur hållbar är egentligen polisens hypotes om att det verkligen är alla bröderna som är inblandade? Och hur trovärdigt är deras viktigaste vittne?