Share

cover art for 3. Quick Files - Tältmorden i Appojaure

Spår

3. Quick Files - Tältmorden i Appojaure

Season 11, Ep. 3

Sommaren 1984 hittas ett par i 35-årsåldern mördade i sitt tält vid sjön Appojaure i norra Lappland. Paret, de holländska turisterna Janny och Marinus Stegehuis, har huggits till döds genom tältduken efter att de krupit ner i sina sovsäckar för att sova. Polisen har svårt att hitta motiv och ännu svårare att knyta någon till det brutala dubbelmordet. Även om det redan tidigt finns personer som blir mer intressanta i utredningen.Under flera år är det tyst kring ärendet men 1993 dyker parets kameraväska upp – en hälare i Stockholm ringer då tv-programmet Efterlyst och berättar att den finns hemma hos honom.


1994 säger plötsligt den så kallade Sätermannen, Thomas Quick, att han borde konfronteras med uppgifter om dubbelmordet. Han har då fått en fråga från en journalist om huruvida det pågår någon utredning mot honom i fallet, vilket fått honom att börja fundera.Ett och ett halvt år och många förhör senare döms Thomas Quick för dubbelmordet – trots att det saknas teknisk bevisning och trots de många motstridiga och felaktiga uppgifterna i hans berättelse. Han har då dessutom pekat ut en medgärningsman vars namn han fått av utredarna och trots att hans berättelse får ligga till grund för åtal och dom mot honom själv, anses hans ord inte räcka till för att åtala medgärningsmannen.


I år är det tio år sedan som Thomas Quick, som då återtagit sitt gamla namn Sture Bergwall, friades för morden i Appojaure. Och frågan är om vi någonsin kommer att få veta vad som hände Janny och Marinus Stegehuis.


Det här är den tredje av tre delar som släpps under våren. Vill du stödja Spårs journalistik och få exklusiv tillgång till Quick Files under året, samt våra andra granskningar, kommande och inlåsta – bli prenumerant. Du kan prenumerera via Thirdear.studio och då får du full tillgång till den här podden och alla andra program vi gör på Third Ear Studio såsom Skuggland och Uppgång och Fall.

More episodes

View all episodes

 • Trailer Kalamarksmordet - Premiär 19 maj

  01:35
  Trailer för Spår #Kalamark
 • 1. 1. Kalamarksmordet - Två rika bröder i enslig mark

  30:38
  I april 2004 begås ett grovt våldsbrott i den lilla byn Kalamark utanför Piteå. Två äldre bröder attackeras på kvällen och den ena brodern slås brutalt ihjäl. När polisen börjar utreda brottet dyker uppgifter om mystiska försäljare upp. Vilka är männen som säljer brandläckare? Hur rika var bröderna? Och varför fastnar polisen för Kaj Linna?
 • 2. 2. Kalamarksmordet - En havererande polisutredning

  30:49
  I andra avsnittet tittar vi närmare på polisutredningen. Varför pressades inte "Bertil" och "Nils" hårdare i förhören? Varför vägrade poliser utföra förhör som de beordrats göra? Och varför säger en av poliserna idag att det här är ett ”traumatiskt ärende?
 • 3. 3. Kalamarksmordet - Juridiska krumbukter

  36:12
  I spårs tredje avsnitt följer vi rättegångarna. Spår har lyssnat igenom 28 timmar från både tings- och hovrätt. Hur stark var egentligen indiciekedjan? Och hur trovärdigt vittnade huvudvittnet Nils? Och vad betyder det att en av lagmännen idag minns en detalj helt fel?
 • 4. 4. Kalamarksmordet - Kronvittnet synas

  37:23
  Kaj Linna är utpekad av åklagarens huvudvittne. Men försvaret menar att vittnet ljuger. Spår träffar denne ”Nils” för att höra hans version. Dessutom: en gömd snusprilla, ett par återfunna byxor och varför så bråttom TILL ett brott?
 • 5. 5. Kalamarksmordet - 87 mil söder om Kalamark

  01:04:09
  I sista delen summerar vi Kalamarksmordet 2004. Vi tittar närmare på den resningsansökan som nu ska lämnas in. Där finns ett unikt dokument utfärdat av en professor som antyder att det finns en annan gärningsman. En seriemördare. Och så huvudvittnet Nils. Vad är det han döljer?
 • 6. Lägesrapport september 2015

  24:10
  Vi uppdaterar läget i Kalamarks-fallet och svarar på flera vanliga frågor som vi har fått av er lyssnare när det gäller Kaj Linna, resningsansökan, likheter med andra fall och Nils roll i historien. Dessutom senaste nytt om fortsättningen av Spår.
 • 1. 1. Rinkebymordet - Upptakten

  34:02
  I februari 2002 avrättas en ung man i tunnelbanan i Rinkeby. Det är kulmen på en konflikt mellan två unga män, som började i slagsmål och slutade i skottlossning. En kamp om status och makt. En konflikt som kommer få enorma konsekvenser för alla som står nära.
 • 2. 2. Rinkebymordet - Hypotesen

  52:29
  I andra avsnittet så följer vi polisutredningen. Polisen är snabbt de tre bröderna Yildiz och deras kusin på spåret och de grips en dryg vecka efter mordet. Men hur hållbar är egentligen polisens hypotes om att det verkligen är alla bröderna som är inblandade? Och hur trovärdigt är deras viktigaste vittne?