Share

cover art for Streiken er over!

Statsvitenskap og sånt

Streiken er over!

Season 4, Ep. 29

Da det ble brudd i forhandlingene mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør, hamstret nordmenn øl og andre godsaker fordi det ville bli stopp i produksjonen. Streiken kunne bli langvarig og alvorlig, helt til den ikke ble det. Partene kom til enighet, og i ukens episode diskuterer vi streiken, det korporative systemet og om det faktisk er en god ting at det blir streik i ny og ne.

More episodes

View all episodes

 • 28. Polarisering og fragmentering: det er valg i Frankrike

  56:00
  Det har nylig vært valg i Frankrike, og resultatet ble at mye er usikkert. Det eneste som er sikkert er at flertallet av velgerne sa nei til ytre høyre. I denne episoden er gjest førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold.
 • 27. Tories out! Brakvalg for Labour

  39:42
  Det har vært valg i Storbritannia, og vi oppsummerer valget!
 • 26. Valg i Storbritannia: samtale med professor Matt Matravers

  51:32
  I dag er det valg i Storbritannia, og det er ventet at de konservative ledes til slakterbenken. For å vurdere situasjonen før valget har snakket med professor Matt Matravers ved University of York
 • 25. Når bekjempelse av terrorisme står i veien for fred

  01:00:40
  I ukens episode diskuterer SOSpodden krigen i Gaza med utgangspunkt i en kronikk Sondre skrev om hvordan bekjempelse av terrorisme står i veien for fred.
 • 24. Hva er greit å snakke om i klasserommet?

  43:32
  Nylig ble en osloskole anklaget for rasisme fordi en lærer brukte et dikt i undervisningen som brukte ordet neger. Dette har ført til debatt i Norge, og i denne episoden tar vi utgangspunkt i debatten, og ser nærmere på hvorfor det å forby tema er en særdeles dårlig idé. Og, du kan høre Sondre raljere med håpløse russesanger.
 • 23. Demonstrasjoner og politisk trøbbel for Biden

  44:16
  Vi følger opp forrige ukes episode om demonstrasjonene på ulike universitet i USA. Demonstrasjonene fortsetter, politiet griper inn med hard hånd og Biden står i en vanskelig politisk skvis.
 • 22. Studentprotester, makt(mis)bruk og viktigheten av politisk kompromiss

  46:51
  I USA er det store studentdemonstrasjoner mot krigen i Gaza, og USAs rolle i konflikten. Myndighetene har svart med hard hånd, og i denne episoden ser vi nærmere på protestene, myndighetenes håndtering og hvordan politiske løsninger og kompromiss kan, og bør, spille en større rolle
 • 21. Krise i landbruket?

  44:23
  Denne uken har det vært mye oppmerksomhet rundt en stortingsmelding som vil legge sterke føringer for landbruket. Regjeringen har lovet, bøndene har håpet men alle er skuffa. Hva er det som egentlig har skjedd i landbruket denne uka? Vi har noen av svarene!
 • 20. Et land og område i krise

  54:00
  Det ser ikke ut som konflikten i midtøsten skal ta slutt med det første, og så lenge konflikten fortsetter er området i krise. Det gjelder både Israel, sivile palestinere og utsiktene for fred. Det har også konsekvenser for det internasjonale systemet.