Share

cover art for Sikkerhetskultur: hva er det, og hvorfor er det så viktig?

Statsvitenskap og sånt

Sikkerhetskultur: hva er det, og hvorfor er det så viktig?

I den andre episoden av serien Sikkerhet og sånt er temaet sikkerhetskultur. Fagdirektør i NSM, Roar Thon, er med i episoden for å forklare hva sikkerhetskultur er, og hvorfor det er så viktig. Thon knytter disse spørsmålene opp mot et bredere poeng om viktigheten av en god virksomhetskultur der sikkerhet spiller en viktig rolle.

More episodes

View all episodes

 • 16. Pay the man! NATO, allianser og Trump

  33:47
  Tidligere president Trump har klare tanker om hvordan NATO bør fungerer som ikke akkurat harmonerer med det de andre medlemmene tenker. Det gir en god anledning til å se nærmere på allianser som konsept, samt NATOs fortid og framtid
 • 15. Russlands invasjon, terrorisme, Gaza og dobbeltmoral: utfordringer for en lov-og ordensbasert verdensorden

  36:25
  Med Russland invasjon av Ukraina svarte store deler av verden, og særlig Vestlige land, men en fordømmelse av Russland. Mange pekte på krigsforbrytelser, og har forsøkt å bruke internasjonale regler og normer for å håndtere konflikten. Samtidig har Hamas' terrorangrep mot Israel, og Israels voldsomme respons, ført til at Sør-Afrika tok Israel til FN-domstolen med anklager om folkemord. Disse sakene setter verdensorden på prøve, og det må vi snakke om
 • 14. Mjølkekrise, eggkrise og mangel på ærlighet: landbrukstimen er tilbake!

  01:12:33
  I denne utgaven av landbrukstimen er leder i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, tilbake for å snakke om hvorfor det blir melke og eggekrise. I episoden diskuterer vi også om dagens system er beste måte å organisere landbruket på, og hva som må gjøres. Særlig pekes det på manglende ærlighet i diskusjonen om landbrukets rolle.
 • 13. Om fusk og plagiat: SOS' klagenemd tar saken

  52:01
  En statsråd har måttet gå av på grunn av en plagiatsak, og en annen statsråd er gjenstand for sterk kritikk. Kjernen i sakene gjelder plagiat, og dette er noe medlemmene av SOSpodden må håndtere jevnlig. SOS setter derfor klagenemd og ser nærmere på sakene!
 • 12. Sahel: hva skjer i et av de rikeste, men samtidig fattigste, områdende i verden?

  47:23
  Vi starter det nye året med å se nærmere på Sahelregionen i Afrika. Området er enormt rikt på ressurser, samtidig er mange av landene fattige og preget av konflikt. For å lære mer om historien til området, og se nærmere på dagens situasjon har vi fått besøk av professor i samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger, Ketil Fred Hansen.
 • 11. Mer makt til staten!

  29:19
  Rundt klokken 21.00 den 18.desember stemte et flertall på Stortinget for innstramminger i smittevernloven. Kort fortalt får staten utvidet tilgang til å gjennomføre inngripende tiltak i folks privatliv i tilfelle det oppstår alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom. Dette er ikke uproblematisk, og i denne episoden retter vi fokuset på innstrammingen og hvilke konsekvenser det kan få.
 • 10. Political conflict, trauma and terrorism: Contextualising the conflict in the Middle East

  01:13:28
  Since the Hamas terrorist attacks on October 7th, the level of violence in Gaza and the West Bank has been unrelenting and devestating. Both Hamas and Israel contribute to a cycle of violence and hatred, but to try and understand the conflict further we are joined by Nadim Khoury. He is an Associate Professor at the Department of Law, Philosophy, and International Studies, where he teaches courses in the history of political thought and international relations. Prior to joining the department, he was an assistant professor in political science at Al-Quds Bard College (occupied Palestinian territories, US) and postdoctoral fellow at the department of philosophy at the Arctic University of Norway in Tromsø. He holds a Ph.D. in political theory (University of Virginia, 2012) and an MA in philosophy (University Charles-de-Gaulle, Lille 3).
 • 9. Manglende tillit og politisk kaos: tid for oppdatering

  33:15
  I denne episoden kjører vi en oppdatering på flere politiske saker, blant annet skandalen knyttet til Erna Solberg og de overraskende valgene i Nederland og Argentina.
 • 8. Vold, vold og mer vold: tragedie og politisk kaos i Midtøsten

  44:45
  Etter Hamas' terrorangrep mot Israel den 7. oktober har Israel svart med bruk av voldsom voldsbruk. Dette betyr enorme menneskelige lidelser og unødvendig død. I denne episoden ser vi nærmere på hvordan Israel forsøker å bekjempe terrortrusselen, og hvorfor det er en dårlig strategi for å forebygge terrorisme i framtida.