Share

cover art for Sahel: hva skjer i et av de rikeste, men samtidig fattigste, områdende i verden?

Statsvitenskap og sånt

Sahel: hva skjer i et av de rikeste, men samtidig fattigste, områdende i verden?

Season 5, Ep. 12

Vi starter det nye året med å se nærmere på Sahelregionen i Afrika. Området er enormt rikt på ressurser, samtidig er mange av landene fattige og preget av konflikt. For å lære mer om historien til området, og se nærmere på dagens situasjon har vi fått besøk av professor i samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger, Ketil Fred Hansen.

More episodes

View all episodes

 • 20. Et land og område i krise

  54:00
  Det ser ikke ut som konflikten i midtøsten skal ta slutt med det første, og så lenge konflikten fortsetter er området i krise. Det gjelder både Israel, sivile palestinere og utsiktene for fred. Det har også konsekvenser for det internasjonale systemet.
 • 19. SOS medienorge!

  43:55
  Vi må snakke om pressestøtten. Mer bestemt, hvordan det faktum at 2/3 deler av norske aviser kontrolleres av 3 konsern, samtidig som regjeringen ikke er interessert i å støtte uavhengige aviser i særlig grad. Hva gjør dette med mediemangfoldet, og har vi kun et skinn av mediemangfold i Norge?
 • 18. Putin vant valget: da er vel alt bra?

  38:02
  I midten av mars gjennomførte Russland et valg som sittende president Putin og hans parti vant med over 88% av stemmene. Det kan vel bare tyde på at alt står bra til i Russland, eller?
 • 17. Landbrukstimen: hva skal til for å redde norsk landbruk?

  01:04:30
  Landbrukstimen er tilbake. Harald har skrevet en kronikk i Dagens Næriingsliv om tre konkrete endringer for norsk landbruk. Naturligvis har vi invitert Tor Jacob Solberg for å diskutere disse forslagene, og det kommer vel ikke som en overraskelse at de er uenige!
 • 16. Pay the man! NATO, allianser og Trump

  33:47
  Tidligere president Trump har klare tanker om hvordan NATO bør fungerer som ikke akkurat harmonerer med det de andre medlemmene tenker. Det gir en god anledning til å se nærmere på allianser som konsept, samt NATOs fortid og framtid
 • 15. Russlands invasjon, terrorisme, Gaza og dobbeltmoral: utfordringer for en lov-og ordensbasert verdensorden

  36:25
  Med Russland invasjon av Ukraina svarte store deler av verden, og særlig Vestlige land, men en fordømmelse av Russland. Mange pekte på krigsforbrytelser, og har forsøkt å bruke internasjonale regler og normer for å håndtere konflikten. Samtidig har Hamas' terrorangrep mot Israel, og Israels voldsomme respons, ført til at Sør-Afrika tok Israel til FN-domstolen med anklager om folkemord. Disse sakene setter verdensorden på prøve, og det må vi snakke om
 • 14. Mjølkekrise, eggkrise og mangel på ærlighet: landbrukstimen er tilbake!

  01:12:33
  I denne utgaven av landbrukstimen er leder i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, tilbake for å snakke om hvorfor det blir melke og eggekrise. I episoden diskuterer vi også om dagens system er beste måte å organisere landbruket på, og hva som må gjøres. Særlig pekes det på manglende ærlighet i diskusjonen om landbrukets rolle.
 • 13. Om fusk og plagiat: SOS' klagenemd tar saken

  52:01
  En statsråd har måttet gå av på grunn av en plagiatsak, og en annen statsråd er gjenstand for sterk kritikk. Kjernen i sakene gjelder plagiat, og dette er noe medlemmene av SOSpodden må håndtere jevnlig. SOS setter derfor klagenemd og ser nærmere på sakene!