Share

cover art for Landbrukstimen 2023: Gjest Tor Jacob Solberg

Statsvitenskap og sånt

Landbrukstimen 2023: Gjest Tor Jacob Solberg

Season 4, Ep. 30

En av de mer spennende lønnsoppgjørene i 2023 er landbruksoppgjøret, og i forrige ble det klart at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ikke ble enige om hva de skulle forhandle med staten om. Leder i NBS, Tor Jacob Solberg, har ledet bondeopprøret, men sitter nå på innsiden. I denne episoden diskuterer vi jordbruksoppgjøret som institusjon, hva som skal til for at bøndene blir fornøyd, og Tor Jacob fyrer løs mot økende forskjeller i samfunnet.

More episodes

View all episodes

 • 5. SOS Erna!

  37:06
  Det stormer rundt Erna Solberg etter at hennes ektemann, Sindre Finnes. Han har vært en svært aktiv børshandler, og problemene har oppstått ettersom Erna har vært inhabil i flere tilfeller da hun var statsminister. I tillegg kommer en mildt sagt kronglete politisk kommunikasjon fra apparatet rundt Erna. Sånt blir det bråk og debatt av, og i SOSpodden er dette gamle refrenger som spilles på nytt.
 • 4. Valgkamp spesial

  58:21
  Årets demokratiske høydepunkt ligger akkurat bak oss, og SOSpodden analyserer hva valget betyr for regjeringen og lokale konstellasjoner rundt omkring i landet.
 • 3. Valgkampåpning!

  31:50
  SOSpodden sparker i gang valgkampen! Det er kun et par uker igjen til årets valg, og vi starter sesongen med å gå igjen noen sentrale saker før årets valg.
 • 2. Hva er det Vesten ikke forstår om Russland?

  01:11:27
  I ukas episode er Glenn Diesen gjest. Han er professor ved USN, og har forsket og skrevet mye om Russland. Episoden dekker ulike perspektiver på hvorfor det har blitt krig i Ukraina, og Glenn er tydelig på at Vesten og NATO bærer et betydelig ansvar for at situasjonen har blitt slik den har blitt.
 • 1. Vi må snakke om været!

  45:22
  Statsvitenskap og sånt er inne i sin 5. sesong, og første episode handler om været. Ekstremværet "Hans" har skapt store ødeleggelser rundt omkring i Norge, deriblant Nesbyen. Ikke bare vil det koste mye å fikse, men det vil legge føringer for hvordan vi planlegger og bygger infrastruktur i framtida. Med andre ord, dette blir dyrt!
 • 38. Agurknyheter om sommeren, sa du? Hva med en politisk skandale!

  50:36
  Hvem sa at sommeren kun inneholdt agurknyheter? 21. juli trakk Ola Borten Moe seg som statsråd etter å ha kjøpt våpenaksjer og brutt habilitetsregler. Dessverre er det ikke overraskende at dette skjedde, og SOSpodden ser nærmere på hva dette betyr for demokratiet, rettsstaten og statsminister Støre
 • 37. Frankrike forklart

  01:06:52
  Det er store opptøyer i Frankrike etter at en 17 år gammel gutt ble skutt av politiet i sommer. Det er ikke første gang Frankrike opplever slike opptøyer, men denne gangen er det et merkbart polarisert ordskifte som kompliserer situasjonen ytterligere. For å hjelpe oss med å forstå dagens situasjon i Frankrike får vi besøk av Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og en av hovedpersonene bak podcasten Frankrike forklart. I den siste episoden før sommerferien starter får du et realt dydykk i Frankrike per 2023.
 • 36. Forsvarskommisjonen har talt: Norge trenger en realitetsorientering!

  45:12
  I mai leverte forsvarskommisjonen av 2021 sin rapport om de sikkerhetspolitiske utfordringene for Norge, med sikte på å skape et bredest mulig grunnlag for videre utvikling av forsvarssektoren. I denne episode av SOSpodden kommer en av forfatterne, professor ved UiS Sissel Haugdal Jore for å fortelle mer om rapporten og hvorfor Norge trenger en oppriktig realitetsorientering for å navigere i en ny sikkerhetspolitisk hverdag.
 • 35. SOS Russland!

  42:58
  Natt til lørdag 24.juni beordret Wagner-sjefen styrkene sine ut av Ukraina, og satte de på en såkalt frihetsmarsj mot Moskva. Dette betyr trøbbel for Putin som allerede er presset, og en mulighet for Ukraina til å erobre land som Russland okkuperer. Det er rett og slett SOS Russland