Statsvitenskap og sånt

Share

Britain's culture wars

Season 4, Ep. 25

A tweet by Gary Lineker, host of BBC's flagship football show Match of the day, sparked controversy when he compared the government's language regarding refugees with that of the German regime in the 1930s. In this episode we are joined by professor Matt Matravers to contextualise this incident, and how it is an example of a culture war in Britain.

More Episodes

 • 33. Kampen mot terrorisme: boklansering i SOSpodden

  01:03:06
  Sondre har nettopp publisert en bok om ulike strategier for bekjempelse av terrorisme. Det må markeres, og SOSpodden graver seg ned i detaljene.
 • 32. Skolepenger i høyere utdanning: er det så farlig da?

  37:08
  I ukens episode ser vi nærmere på regjeringens forslag om å innføre skolepenger for utenlandske studenter i Norge. Er det ødeleggende for høyere utdanning i Norge, eller er det bare en nødvendig konsekvens av at offentlig sektor må bruke mindre penger?
 • 31. SOS politivold

  37:28
  Norge er rystet av en video som viser en politibetjent som denger løs på en sivil borger. Som om ikke det var ille nok, politiet slettet en video av hendelsen og rapporten etterpå var ikke nøyaktig i henhold til hva som faktisk skjedde. I denne episoden ser vi nærmere på politivoldsaken, og hvilke implikasjoner det har for oss som borgere og legitimiteten til staten.
 • 30. Landbrukstimen 2023: Gjest Tor Jacob Solberg

  50:14
  En av de mer spennende lønnsoppgjørene i 2023 er landbruksoppgjøret, og i forrige ble det klart at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ikke ble enige om hva de skulle forhandle med staten om. Leder i NBS, Tor Jacob Solberg, har ledet bondeopprøret, men sitter nå på innsiden. I denne episoden diskuterer vi jordbruksoppgjøret som institusjon, hva som skal til for at bøndene blir fornøyd, og Tor Jacob fyrer løs mot økende forskjeller i samfunnet.
 • 29. Streiken er over!

  34:21
  Da det ble brudd i forhandlingene mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør, hamstret nordmenn øl og andre godsaker fordi det ville bli stopp i produksjonen. Streiken kunne bli langvarig og alvorlig, helt til den ikke ble det. Partene kom til enighet, og i ukens episode diskuterer vi streiken, det korporative systemet og om det faktisk er en god ting at det blir streik i ny og ne.
 • 28. Ryk og reis! Hvordan er det å jobbe med kommunikasjon i et politisk parti?

  42:17
  I ukens episode av SOSpodden har vi besøk av Runar som er sisteårsstudent på BIK. Han er i praksis i SV, og i denne episoden får du vite mer om hva han gjør i praksis, hvordan BIK har gitt han kunnskap og verktøy til å mestre jobben og ikke minst, vi diskuterer SV-lederens mye omtalte oppfordring til Røkke om å "ryk og reis".
 • 27. Hva er studiet i politisk kommunikasjon ved HiØ?

  19:11
  Det nærmer seg fristen for å velge hvilket studie på samordna opptak, og SOSpodden benytter anledningen til å reklamere for vårt eget studie: Bachelor i internasjonal kommunikasjon med fordypning i politisk kommunikasjon. I denne episoden får du vite mer om hvilke fag du vil møte på studiet, hva du kan lære, hvordan studiemiljøet er og 1.års-student Granit kommer innom for å fortelle om sin studiehverdag. Mer informasjon om studiet finner du her:Bachelor i Internasjonal kommunikasjon: https://www.hiof.no/studier/programmer/bik-bachelorstudium-i-internasjonal-kommunikasjon/index.htmlAktuell studieplan: https://www.hiof.no/studier/programmer/bik-bachelorstudium-i-internasjonal-kommunikasjon/studieplaner/h2023.html?study-model-direction-form-BIK23-FORDYPNINGER=direction-select-BIK23-F-POLKOM
 • 26. MPs for sale: Storbrittanias politiske system knaker i sammenføyningene

  34:35
  Led by Donkeys, en britisk aktivistgruppe, tok kontakt med en rekke britiske politikere under dekke av å være et sør-koreansk firma som ønsket å hyre politikere til sitt styre. På den måten kunne firmaet øke innflytelsen over britisk politikk, og flere politikere var ikke snaue med å selge sine tjenester. Slikt blir det bråk av, og SOSpoddden ser nærmere på saken i denne episoden.