Share

cover art for Narr

Somna med Henrik

Narr

Season 13, Ep. 568

I detta avsnitt av Somna med Henrik intervjuas hovnarren Grip Tornetrapp, som berättar om sitt liv på ett medeltida slott. Grip uppträder främst för kungen och drottningen med sina skämt, sånger och musik. Han avslöjar också att han har en rival bland stallpojkarna, Kjell Olke, som utfört många spratt för att ställa till problem för Grip.

Efter en lång period av eskalerande konflikt bestämmer sig dock Grip och Kjell för att samarbeta och börjar bygga ett stort tivoli i slottsparken för att roa kungen och drottningen. Tyvärr går något snett vid invigningen när en mekanisk nunna orsakar kungens död. Grip och Kjell tvingas fly från slottet och ber om att få gömma sig i Henriks studio.


Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.

More episodes

View all episodes

 • 581. Flickan och Spegelbilden

  01:00:16
  I detta avsnitt av "Somna med Henrik" får vi följa en flicka från stenåldern som upptäcker sin egen spegelbild i en stilla vattenpöl. Henrik målar upp en levande bild av hennes fascination och nyfikenhet när hon ser sitt ansikte avspeglas i det skälvande vattnet. Vi utforskar hur denna enkla handling av att spegla sig skapar en djup och personlig koppling till jaget, och hur detta har format mänsklighetens självbild genom årtusenden. En resa i tid och tanke som belyser speglingens betydelse i våra liv.Sov Gott!Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 580. Tidsräv Skuggros

  59:55
  Henrik berättar en fantasifull saga om den befjädrade ormen Sisaro som söker efter den mystiska Skuggrosen. På sin resa möter han den gåtfulla Tidsräven, som bara kan bevekas med en fängslande saga. Sisaro berättar något som är sant, och belönas med tillåtelse att plocka den sällsynta rosen. Sov Gott!Mer om Henrik Ståhl: linktr.ee/Henrikstahl.
 • 579. Porten

  59:31
  Idag funderar Henrik över sin livsresa och de val han gjort, symboliserat av en stor blå port. Han betraktar porten som en övergång till ett nytt kapitel i livet där han omfamnar sin sanna identitet. Denna port står i ett grönt, frodigt landskap, och han står vid tröskeln redo att gå igenom den. Diskussionen omfattar även en självmedvetenhet om offentlig perception och hans strävan efter att vara autentisk, snarare än att jaga extern bekräftelse. Sov Gott...Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 578. Den Tredje Mannen

  01:00:19
  I det här avsnittet dyker vi ner i en djupgående intervju med Tarzan, en "Tredje man". Henrik får fascinerande insikter i hur Tarzan och hans kollegor hjälper människor i kris genom subtila, osynliga ingripanden. Tarzan delar sina erfarenheter av att vara en skyddsängelliknande närvaro och hur detta fenomen fungerar över kulturella och tidsmässiga gränser, vilket ger en unik inblick i ett psykologiskt och nästan metafysiskt tillstånd.Sov Gott alltså!Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 577. Stenåldern

  01:00:15
  En färd tillbaka till stenåldern. Henrik fördjupar sig i hur våra forntida förfäder kan ha sett på världen, naturen och kosmos genom berättelser och myter. Med en blandning av historiska spekulationer och nutida jämförelser utforskar han mänskliga beteenden och perspektiv som formade de tidiga människornas liv och hur dessa tidiga uppfattningar kanske skiljer sig från våra egna. Från teknikens inflytande i vår moderna värld till stenåldersmänniskans syn på teknik och framtiden, bjuder avsnittet på en tankeväckande titt på mänsklighetens eviga frågor om existens och framtid.Sov Gott!Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 576. Knurt och Blåtand

  01:00:07
  Idag återges berättelsen om Knurt Brandflakes, en äventyrlig själ mitt i livet som står inför den skrämmande och spännande utmaningen att korsa Blåtand-glaciären. Henrik funderar kring de svårigheter och inre konflikter som Knurt möter, från åldrandets påverkan på kropp och själ till den ständiga dragningen mot nya äventyr. Lyssna när Henrik väver samman Knurts strävan med tankar om manlighet, ålder och den ständiga kampen mellan komfort och äventyr.Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 575. Det Kinesiska Rummet

  01:01:22
  I detta avsnitt följer vi den fascinerande berättelsen om Lin Mei, en forskare inom medvetandets filosofi. Lin gräver djupt i tankeexperimentet "Det Kinesiska Rummet" för att utforska gränserna för mänskligt och artificiellt medvetande. Hennes forskning leder henne in i djup självreflektion om människans förmåga att förstå och interagera med sin omvärld. Genom en dialog med en mystisk entitet inuti "rummet" utforskar Lin naturen av medvetande och frågar sig om allt hon upplever bara är ett resultat av förprogrammerade instruktioner. Denna filosofiska resa tar henne genom en serie av existentiella och djupt personliga upptäckter som ifrågasätter grunden för vad det innebär att vara medveten.Sov Gott...Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl
 • 574. Körkortshaveriet

  01:00:02
  Idag flummar Henrik ut om sina upprepade försök och misslyckanden med att ta körkort, de emotionella och psykologiska konsekvenserna av dessa misslyckanden, och hur de påverkar hans självbild. I detta personliga avsnitt beskriver han sina erfarenheter med olika bilskollärare och situationer under uppkörningarna som både varit komiska och djupt frustrerande. Han tjatar också om sin längtan efter en friare tillvaro där han kan utforska världen med större oberoende och funderar på alternativa sätt att öva körning utan den stress som en riktig trafiksituation innebär. Sov Gott!Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 573. Dramatikern

  01:00:19
  I detta avsnitt delar Henrik återigen med sig av personliga minnen och reflektioner kring sin teaterbakgrund. Han berättar om sina första möten med teatern genom upplevelser som barn i Falun, där han bland annat såg en skrämmande föreställning på dagis och senare upptäckte den lokala revyn.Han berättar om den skådespelerska som uppmuntrade den unga Henrik att söka till scenskolan. Avsnittet tar sedan en vändning när Henrik istället intervjuar den unga dramatikern Lipten Bollomarou, som berättar om sin pjäs "Nätta små kaniner". Genom ett utdrag ur denna experimentella pjäs ges lyssnaren en inblick i Liptens unika dramaturgiska stil, full av absurditeter och subtila samhällsskildringar.Sov Gott!Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.