Share

cover art for Hatkakrens Huvevärk

Somna med Henrik

Hatkakrens Huvevärk

Season 11
 • Välkommen: Henrik säger hej.
 • Som din "gunghäst i natten", inbjuds du till att överlämna dej till berättelsens vaggande rytmer.
 • En reflektion: Henrik reflekterar över hur han ofta upprepar sig och uttrycker en önskan om att beträda ny mark med något han aldrig sagt förr - "Lite mycket svamp kanske?"
 • Inträde i sagans värld: Du presenteras för titeln "Hatkakrens Huvevärk" där stavningen av 'huvevärk' som 'H U V E V Ä R K' blir en lekfull nyck till att öppna dörren till denna historia.
 • Protagonisten Krall: Henrik inleder med att jämföra Kral, huvudpersonen i berättelsen, med personer han själv stött på: svårtolkade individer vars verkliga liv och upplevelser förblir mysterier.
 • Kral: Huvudpersonens egendomliga namn, Kral, introduceras som en närmast kafkaesk karaktär boendes i en stad som vilken som helst på jorden.
 • Livets korsvägar: Henrik delar med sig av personliga tankar kring bostadsort, hans dragning mellan stad och landsbygd, samt de motsättningar som bor inom honom - drömmen om berömmelse kontra önskan om anonymitet.
 • Ett oväntat morgonmoment: Kral upplever en oväntad och något komisk situation när han vaknar upp med en "mjukhatt" på huvudet som han inte minns att ha satt på sig.
 • Naturens uppvaknande och smärtsamt humoristiska vändning: Krals morgon fortsätter med en trasslig interaktion med en outtröttlig sol och en oönskad huvudbonad som tycks ha en egen vilja.

I det här avsnittet, vävda med humoristiska och underfundiga betraktelser, inbjuds du till en drömlik saga som balanserar på gränsen mellan det komiska och det mystiska, där det vardagliga möter det overkliga. Somna med Henrik blir därmed en sällsynt fristad där du kan lämna dagens logik för en stund och följa med på en mycket annorlunda resa i slumrandets gränsmarker.


Somna med Henrik är Sveriges största podcast för dej som har svårt att Somna. Lyssna gratis överallt där du lyssnar på poddar här: https://link.chtbl.com/zbm3jTtD

Mer om Henrik här... https://linktr.ee/Henrikstahl

More episodes

View all episodes

 • 551. Är jag narcissist?

  59:42
  I detta avsnitt av "Somna med Henrik" delar Henrik en personlig reflektion om sitt samtal med sin syster, som väcker tankar om barndomsminnen, familjeband och den inre känslan av hjälplöshet som aldrig försvinner oavsett ålder. Genom samtalet med systern utforskar Henrik teman som ensamhet, självupptäckt och frågan om narcissism, där han humoristiskt ifrågasätter sin egen självbild. Avsnittet väver samman lättsamma anekdoter med djupare funderingar kring självkännedom, kreativitet och det mänskliga behovet av att känna sig sedd och uppskattad. Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 550. Krokodiltunneln

  01:00:15
  En berättelse om Alrik Grön, en bortglömd och marginaliserad kommunpolitiker som en dag bestämmer sig för att kliva rakt in i gapet på en krokodil. Det visar sig vara början på ett fantastiskt äventyr under jord och Alriks väg till att hitta sin röst och bli sedd.Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 549. Munskänken

  01:00:15
  Jenny berättar om sitt arbete med att provsmaka drycker åt kungen för att försäkra sig om att de inte är förgiftade. Hon beskriver hur hon en gång misslyckades med att upptäcka gift i kungens milkshake, vilket ledde till att han föll i djup sömn.Sedan följer en fragmenterad berättelse om Jennys jakt på motgiftet och hennes möte med olika karaktärer, däribland ormen Kenneth Arvås och trollkarlen Kent Finnell. Parallellt med detta glider Henrik in och ut ur medvetslöshet medan han fortsätter improvisera.Sov Gott...Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 548. Archibald & Orkidéerna

  01:00:26
  Archibald, en oerfaren spion från England, navigerar sig genom utmaningar på spionhögskolan i Göteborg, inklusive språkbarriärer och missförstånd om spioneriets konst. Hans spionkarriär är fylld av orealistiska missöden, från att misstolka uppdrag till att ingå i ett äktenskap med en kvinna utan ansikte. Men kanske kan han lösa mysteriet med de hemliga orkidéernas sällskap?Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 547. Pappas Bibliotek

  01:00:30
  I denna episod av "Somna med Henrik" tar Henrik oss med på en nostalgitripp till sitt första jobb på ett bibliotek i Svärdsjö under sommaren 1998. Han delar med sig av varma minnen från sin tid där, inklusive det fysiska och emotionella landskapet av ett litet bibliotek, hans relation till sin pappa som också arbetade där, och hur denna plats blev en tillflyktsort under tuffa skolår. Henrik reflekterar över tiden som gått och hur dessa erfarenheter format honom som person. Han tackar sina föräldrar för deras inflytande och betydelsen av litteraturen i sitt liv. Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 546. Somna i den Rosa Fåtöljen

  01:00:40
  I "Somna i den rosa fåtöljen" dyker poddens mest oväntade gäst upp, nämligen Somna själv, som Henrik försöker intervjua i den stora rosa fåtöljen i studion. Det blir en udda vändning när Marmeladskånskan, helt oinbjuden, kraschar intervjun med sin oemotståndliga charm och sin förmåga att prata om allt och ingenting. Henrik brottas med det absurda i att intervjua sig själv och den plötsliga övergången till att hantera Marmeladskånskans oförutsägbara infallsvinklar. Sov Gott!Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 545. Karsten Ockpetra

  59:43
  I detta avsnitt får vi följa Karsten Ockpetras resa genom en tid av djup självreflektion. Berättelsen tar sin början en kväll då Karsten drabbas av en dröm som blir startskottet för en inre förändringsprocess. Genom en blandning av minnen, känslor och tankar om framtiden, utforskar Karsten vad det innebär att vara sig själv i en värld som ofta känns främmande. Det är en intim och ärlig skildring av sökandet efter mening och identitet, där vi får vara med om stunder av både klarhet och förvirring. En berättelse som påminner oss om att det är okej att inte alltid veta vart man är på väg. Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 544. Vinterland

  01:00:48
  Du och jag, ett sällskap skäggiga och en som heter Lakritz, och en outtröttlig strävan efter sanningen.Sov GottMer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.
 • 543. Minnet på Bottnen

  01:00:10
  I denna avsnitt av "Somna med Henrik" delar Henrik Ståhl sina barndomsminnen från en tid i Blixbo, där han växte upp. Han berättar levande om en cykeltur han, hans bror David och deras pappa gjorde på "lilla vägen upp till Arne". Henrik reflekterar över betydelsen av dessa minnen, hur de format honom och hur de förändras över tid. Han svamlar även om vikten av att bevara minnen och hur de bidrar till vår identitet. Avsnittet är en djupgående reflektion över barndom, minnen och självidentitet.Mer om Henrik Ståhl: https://linktr.ee/Henrikstahl.