Smyckespodden

Share

2. Vad ska man tänka på när man köper sin första ring?

Season 1

I detta avsnitt pratar vi om något som är svårt att få information om och inget som man egentligen lär sig  - hur ska man tänka när man ska köpa sin allra första ring?


Vi kommer ge dig en steg-för-steg-guide för hur du lär känna dig själv, din smak och din stil och genom att göra förarbetet så kan du sedan slå till när rätt ring kommer framför dig - och veta att du valt precis rätt ring för dig.


Jag kommer även ge mina bästa tips, och så kommer jag dela tips från de som redan är där du snart kommer vara - de som redan har köpt sin allra första ring. Sist men inte minst:

Om du gillar detta avsnittet så vore det GULD värt om du ville ge några stjärnor till podden, och även såklart följa den på din Podcastspelare! Det hjälper inte bara dig att få nästa avsnitt direkt i din mobil - det hjälper även oss att sprida podden så vi kan fortsätta spela in!


Och kom ihåg: du förtjänar äkta smycken.  More Episodes

torsdag 25 maj 2023

112. Sara Garanty - hur vi lär oss älska färg och följa vår intuition

Season 3
Ett sprudlande samtal med en bubblande färgexpert! Sara Garanty har energi så att det räcker för flera personer - och hon delar gärna med sig av den. Varmt välkommen till ett härligt samtal med tjejen som är här för att ta tillbaka färg.Sara Garanty är inte något fan av den vita inredningstrenden, tycker att fyra nyanser av beige är lite bättre och ÄLSKAR blått, rosa och gult! Varför då? Det lär vi oss i det här avsnittet!I dagens avsnitt talar vi om:hur färger påverkar ossvarför grönt är bra när vi ska slappna av, gult när vi ska studera och varför rött är bra när vi behöver styrka och självförtroendevad uppväxt, miljö och kultur har för roll i hur vi ser på färger (Sara svarar bland annat på varför så många män tycker illa om rosa)varför alla skulle må bra av att någon gång jobba extra i en färgbutikhur färgädelstenar påverkar oss...och dessutom spår Sara mig live i studion! Detta var något jag inte var beredd på men som mynnade ut i ett spännande samtal om att ta sig igenom en utmaningHoppas att du blir lika inspirerade att plocka in mer färg i ditt liv som jag blev efter detta avsnitet!God lyssning!Som vanligt tar vi gärna emot lyssnarfrågor och härliga nya infallsvinklar i DM på instagram!För den uppmärksamma lyssnaren ber jag om ursäkt att ljudet i min mikrofon vid ett par tillfällen blev burkigt under inspelningen.⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:SaraSara Garanty är inredningsdesignern vars mission är att ta tillbaka färg i hemmet och utanför. Som sjuåring funderade hon på hur skolmiljön skulle vara så mycket mer inspirerande om väggarna var målade i en annan färg en vit - och sedan dess har hon älskat färg. Idag håller hon föreläsningar och kurser inom färgpsykologi och färgens betydelse inom inredning, psykologi, arkitektur, trend, varumärkesbyggande och hur rätt färgsättning kan hjälpa personalen att bli mer effektiv på arbetsplatsen. Hon gör auraläsningar i färg, hon samarbetar med stora färgföretag och hon har till och med nyligen gjort ett samarbete med nagellacksmärket London Grace. Sara är på tapeten, med andra ord! Följ Sara på instagram eller gå in på hennes hemsida. Sara Garanty föreläser om färgens betydelse inom inredning, psykologi, arkitektur, trend, varumärkesbyggande och hur personalen kan bli mer effektiv på arbetsplatsen utifrån rätt färgsättning.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
torsdag 18 maj 2023

111. Smyckesskvaller och lågkonjunkturvänliga smycken - med Hanna Hellberg

Season 3
Häng med på smyckesvänligt tjejsnack! Idag sitter jag och allas vår smyckekompis Hanna och myspratar i studion och vi hoppas ni vill göra oss sällskap! Som vanligt går snacket i ett och vi hinner beta av en hel rad spännande samtalsämnen: Hanna har varit på klockevent och det blir skvaller om både Jarl Sandin och Kaplans!Vi diskuterar kring en kvinna som är på jakt efter en större diamantring (1.5-2 CT) och som frågat Hanna hur hon ska tänka: bör hon kompromissa med klarheten eller färgen (diamantens vithet) för att komma ner i pris? Cecilia delar "veckans mest otippade" (som har att göra med Cartier´s berömda love bracelet) Hanna berättar om fantastiska smyckesdesigner Brent Neale Winston i USA som samlat in enorma pengar til organisationen Everytown for Gun Safety genom hennes diamantbeströdda svampörhängen...och inte minst så delar vi åtta tips på äkta smycken som passar i en lågkonjunktur! Många är vi i smyckesbranschen som märker av en lägre efterfrågan bland kunder - och vi själva unnar oss också färre nöjen! Men om lågkonjunkturen är här för att stanna en tid framöver, och vi vill upprättahålla vårt smyckesintresse som ger oss så mycket glädje? Hur gör vi då? Det kommer vi prata om i flera kommande avsnitt av podden, och idag inleder vi alltså samtalsämnet budgetvänliga smycken! Varsågod - i detta avsnittet får du 8 äkta smycken on a budget. God lyssning!Som vanligt tar vi gärna emot ris, ros, lyssnarfrågor och härliga nya infallsvinklar på avsnittet. Skriv DM på instagram!Vi önskar er en fantastisk långhelg och god lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
torsdag 11 maj 2023

110. Gamla smycken - göra om eller behålla som de är? Guldsmed Rosie Harris och värderare Clara Kling resonerar!

Season 3
I sin roll som intendent och värderingsman på först Uppsala Auktionskammare och nu Södersens auktionshus, får Clara Kling se magiskt vackra smycken nästan dagligen. Det de har gemensamt? De har alla tillhört någon men förs nu vidare!För dig som tar emot ett gammalt smycke - som du fått av en släkting eller kanske ärvt - så uppstår nu frågan: vad ska du göra med det? Ska du behålla det som det är (fast du nog aldrig kommer bära det), sälja det eller kan du faktiskt ta isär det, använda ädelstenarna, smälta ner guldet och skapa ett helt nytt smycke?Clara bjuder på iver och entusiasm i studion när hon visar upp sina skatter för guldsmed Rosie Harris. Kommer Rosie rekommendera Clara att ta isär det maffiga ametistarmbandet med både emaljering och diamanter som Clara tycker är svårburet? Vilken fråga tycker Rosie är mest komplicerad att svara på till kunder (hint: det rör prissättning!) och vad för diamantörhängen skapade Clara till sig själv av en gammal tvillingring, till en bråkdel av priset av ett par nya örhängen?Som om inte detta vore nog så delar Clara även sina tre bästa tips för att fynda secondhandsmycken!Till det här avsnittet vill du verkligen hänga med på instagram. Allt extramaterial, bilder och videos på smyckena vi talar om hittar du där!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om GästernaRosie Harris Rosie är inte bara guldsmed med eget märke - hon är även en del av guldsmedskollektivet 21 gram. Två dagar i veckan arbetar hon på NK's äkta smyckesavdelning, som expert på Ole Lynggaard. Rosie sticker ut: hon har en gedigen hantverkskunskap och arbetar klassiskt som guldsmed med omarbetningar och reparationer av gamla smycken - men hon har också ett starkt öga för design och att skapa sammanhållna kollektioner. Följ Rosie på hennes instagram där hon delar de underbara smyckena hon skapar!Clara Kling Clara är nybliven intendent på Södersens auktionshus. Hon älskar second hand (som tonåring köpte och sålde hon allt möjligt) och blott 24 år gammal fick hon jobb som "springtjej" på Uppsala Auktionskammare. Som 30-åring hade hon avancerat till att bli ansvarig för kvalitetsauktionerna av alla smycken. Fram till alldeles nyligen var det Clara som undersökte, värderade och valde ut de vackra smycken som erbjöds på auktionerna - smycken som är värda alltifrån 3 000 kronor uppemot 1 miljon kronor! Idag har hon fått ett nytt jobb som värderingsman på Södersens auktionshus, med smycken som specialintresse. Följ Clara på instagram härLyssna på tidigare avsnitt med Clara:Avsnitt 47. Allt du vill veta om att köpa smycken på auktionAvsnitt 53. Årets första smyckesauktioner! ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den en rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Spotify och iTunesDelta i konversationen Smyckespoddens instagram.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar
torsdag 4 maj 2023

109. Cartier - juvelhusets historia

Season 3
Varmt välkommen till första delen i vår avsnittserie om stora juvelhus som betytt mycket för äkta smyckesbranschen!I det här avsnittet berättar gemologerna och smyckeshistorikerna Carolina och Victoria den fängslande historien om det mytomspunna juvelhuset Cartier. Det var Louis-François Cartier som 1847 lade grunden till det som idag är ett av världens mest kända juvelhus. Men det var först ett halvt sekel, ungefär 50 år, efteråt som hans tre barnbarn Louis, Pierre och Jacques spred Cartier över världen. De flyttade till varsin modemetropol: New York, Paris och London, och byggde upp varumärket Cartier i alla tre städer samtidigt.En spännande anekdot är hur en av sonsönerna gav bort ett pärlhalsband i utbyte mot den fastighet i New York där Cartier fortfarande har sitt högkvarter.Självklart får du även höra storyn om flera av Cartier's mest kända smycken - som Love Bracelet och klockan Tank Must - men du får även höra om de mer okända.Vill du höra mer om Cartiers historia? Skriv DM till oss! Vi spelar gärna in ett fortsättningsavsnitt.God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om GästernaCarolina & VictoriaCarolina Tüur och Victoria Astudillo är gemmologer och smyckesexperter som träffades på jobbet och sedan hoppade av för att starta eget! Idag har de drivit sitt företag C&V Jewellery Escape i tre år. Där värderar de smycken och köper och säljer riktigt gamla vintagesmycken. De kan hålla utkik efter gamla, speciella skatter för dig som önskar - så har du ett drömsmycke från t.ex. 1930-talet du letar efter så kontakta dem! Följ dem på deras instagram där de delar underbara smycken ur sina skattkistor - och du hittar dem även på deras hemsida.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden s är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
torsdag 20 april 2023

108. Gaudy - Strandvägens hemliga juvelerare

Season 3
På prime spot i Stockholm, inklämd under en liten mullvadsfärgad markis mellan Svenskt Tenn och Restaurang Strandvägen 1, ligger en juvelerare som många av oss nog har gått förbi. Den uppmärksamma har stannat och spanat på härliga ädelstenar och ovanliga smycken i skyltfönstret.I lokalen som hennes pappa tog över för över 30 år sedan huserar numera Natasja Gaudy. Hos Natasja är det personliga möten för att skräddarsy smycken som gäller - enbart."Vi gör endast stycksaker", säger hon och förklarar hemligheten bakom det som många smyckesskapare drömmer om: att få ägna all sin tid åt att skräddarsy personliga smycken till sina kunder.I dagens avsnitt berättar Natasja öppet och vågat om hur hon skapar en personlig relation med varje kund för att få förtroendet att skapa de mest spektakulära smyckena i Gaudy's ateljé - och hon berättar också om varför det här arbetssättet inte alls är något hon egentligen rekommenderar. Det blir intressant, rafflande och mycket lärorikt!Drömmer du om att skräddarsy smycken åt dig själv eller andra? Eller föredrar du kollektioner? Skriv DM till oss och berätta!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:Natasja GaudyNatasja Gaudy är andra generationens juvelerare vars far var guldsmed och hennes mor gemmolog. De startade företaget Gaudy 1975 - och sedan 1985 har de huserat i lokalen på Strandvägen. I över 30 år har familjeföretaget skräddarsytt smycken åt kunder som de skapat från grunden i egen verkstad. Något som utmärker Gaudy's sätt att arbeta är att allting görs från grunden och ingenting gjuts.Läs mer om Gaudy här och följ dem på instagram här⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
lördag 15 april 2023

107. Bonusavsnitt! Vintagesmycket vars story inte hängde ihop - med Hanna Hellberg

Season 3
När Hanna skattletar andrahandsssmycken för att sälja vidare på Skatans Skatter, så dyker hon ibland på smycken vars produktbeskrivningar inte riktigt hänger ihop. Detta hade hon givetvis stort behov av att ventilera med er lyssnare!Hur kommer det sig att något som så tydligt ser ut som en smaragd säljs på auktion som en "grön sten"? Och kan man egentligen lita på gemologer?Vi får också höra om Hannas första lärdomar efter att nu ha drivit sitt smyckesföretag i ungefär två månader. Mycket har hon lärt sig på kort tid!Ni hör ju - ett rafflande bonusavsnitt!Har du träffat på något smycke på andrahandsmarknaden där storyn inte riktigt hängde ihop? Skriv DM till oss och berätta!Vi önskar er en fantastisk vårsöndag och god lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
torsdag 13 april 2023

106. Q&A om smyckesförsäkringar - och lite till! Med Lena Carlsson

Season 3
Ett roligt avsnitt om försäkringar - som dessutom är ett önskeavsnitt från er! Vilken smyckesförsäkring ska du egentligen välja? Ni är många som vill ha guidning i försäkringsdjungeln, och till min hjälp för att svara på era lyssnarfrågor har jag Lena Carlsson, VD för branschorganisationen Smycken & Klockor, med mig i studion.Men det blir inte bara försäkringssnack!Lena är på strålande humör och delar som vanligt med sig av stora och små tankar kring smycken, styling och ädelstenar - och historier från tidigt i sin karriär när hon arbetade med sin pappa som startade Sveriges första ädelstenssliperi.Med detta avsnitt önskar vi er en härlig fredag!God lyssning!Har du ett önskeavsnitt? Skriv DM till oss!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om LenaLena Carlsson är ädelstenssliparen som föddes in i smyckesbranschen - hennes pappa startade 1946 ett av Sveriges första ädelstenssliperier. Idag är Lena VD för branschorganisationen Smycken och Klockor och hon brinner för att sprida inspiration och kunskap om äkta smycken och ädelstenar. Lena är också med i yrkesnämnden och bedömer guldsmedernas gesällbrev.Lena når du på info@smyckenochklockor.seLyssna på tidigare avsnitt med Lena:Avsnitt 77, Hur blir man guldsmed? Med Caroline Berggren och Lena CarlssonAvsnitt 75, Opaler - ädelstenen som inte är som alla andra med Lena CarlssonAvsnitt 64. Finsmycken och vardagssmycken - bör smycken bäras dygnet runt eller bara till fest?Avsnitt 48. Bakom kulisserna i guld- och ädelstensbranschen med Lena Carlsson, VD på Smycken & Klockor⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden så att den sprids är att ge den ett betyg (stjärnor) i din podcastspelare. Tusen tack ♡Delta i konversationen och ställ frågor i DM på Smyckespodden.Lyssna på Spotify och iTunes.Har du önskemål på teman? Skriv till mig!Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar
lördag 8 april 2023

105. Älskar, älskar inte! Med Hanna Hellberg

Season 3
Ett härligt, spralligt avsnitt som förhoppningsvis förgyller din helg!Vad älskar vi just nu, och vad älskar vi inte? Det blir högt och lågt om smycken, ädelstenar och smyckesbranschen i stort. Och såklart smyger sig även en trendspaning in!Igår var det långfredag och då vilade även Smyckespodden, men idag är det påskafton och då tar vi givetvis chansen att bjuda er på smaskigt påskgodis! Idag provar vi ett nytt tema som är Älskar, älskar inte. Precis som när man var liten och plockade blomblad från prästkragen, alltså! För att avslöja lite så kan jag säga att Hanna just nu älskar coola hängen men hatar opaler (ja, i Hannas ordförråd finns ordet hatar med), och jag själv älskar safirer men tycker inte om fuskiga stenfattningar.Vad älskar du just nu, och vad älskar du inte? Skriv DM till oss och berätta!Vi önskar er en fantastisk påskhelg och god lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
torsdag 30 mars 2023

104. Smyckeshistoria V: 40-tal, 50-tal, 60-tal och 70-tal! Med Carolina Tüur och Victoria Astudillo

Season 3
Tjejerna från Jewellery Escape är äntligen tillbaka! Som vanligt efterlängtade för sin breda kunskap inom smyckeshistoria, äkta smycken och ädelstenar.Idag har Carolina och Victoria från Jewellery Escape tagit med sig smycken från hela fyra årtionden, som vi går igenom i avsnittet.I avsnittet får vi bland annat veta: Varför blir det plötsligt trendigt med fejksmycken på 40-talet? (Efter 30-talets glammiga Art Deco-smycken i platina?)Vilket årtionde kärar jag ner mig i? (Det visar sig dessutom vara ett av Carolina och Victorias favoritårtionden!) Hint: romantikVilket smycke från Van Cleef & Arpel ser ut som ett tyg gjort av guld?Varför bär Victoria plötsligt ringar av plast?Vem är hunden Billy som för dagen är med i poddstudion?...och mycket mer!God lyssning!Häng med från studion och se smyckena vi pratar om på Smyckespoddens instagram!Vad tyckte du om avsnittet? Har du rentav ett favorit-årtioende smyckesmässigt? Skriv DM och dela med dig!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om GästernaCarolina & VictoriaCarolina Tüur och Victoria Astudillo är gemmologer och smyckesexperter som träffades på jobbet och sedan hoppade av för att starta eget! Idag har de drivit sitt företag C&V Jewellery Escape i tre år. Där värderar de smycken och köper och säljer riktigt gamla vintagesmycken. De kan hålla utkik efter gamla, speciella skatter för dig som önskar - så har du ett drömsmycke från t.ex. 1930-talet du letar efter så kontakta dem! Följ dem på deras instagram där de delar underbara smycken ur sina skattkistor - och du hittar dem även på deras hemsida.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden s är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.