Smyckespodden

Share

24. Det stora avsnittet om diamanter!

Season 1

Är du på jakt efter din egen, speciella diamant? Då är det här avsnittet för dig!


I det här fullmatade avsnittet kommer du lära dig allt du behöver: vad de fyra C:na egentligen innebär och hur du kan göra avvägningar mellan diamantens klarhet, färg, slipning och CT för att hitta precis rätt, unika diamant för dig.


Vi kommer också gå igenom de lite mörkare sidorna kring branschen och reda ut vad blodsdiamanter egentligen är - och om det är något du behöver vara orolig för idag.


Diamantsmycken är ju den kategori inom äkta smycken som kanske är allra mest ikonisk och mytomspunnen. När man drömmer om sitt allra första smycke, så drömmer många om den där diamantringen, diamanthalsbandet eller diamantörhängena. Och jag själv är inget undantag - jag älskar också diamanter! Diamanten är en så otroligt mångsidig ädelsten, så är det liksom svårt att inte älska den.


Jag kallar helt enkelt det här avsnittet för “Det stora avsnittet om diamanter” - och så hoppas jag att det här kommer bli ett sånt där avsnitt som du ofta kommer återkomma till! 


Efter att ha lyssnat kommer du veta precis vad begrepp som konfliktdiamant, kimberleyprocess, diamantens fyra C, GIA, diamantcertifikat, wesselton och top wesselton egentligen innebär.Diamantens fyra C: färgen, klarheten, slipningen, carat


Färgen på diamanter:

Skalan börjar med D, där D, E och F benämns som färglösa och anses vara de finaste diamanterna. Skalan fortsätter hela vägen ner till Z med stigande grad av gulton.

Efter det går det över till "Fancy coloured diamonds", som betyder "snyggt färgade diamanter".


D - E kallas också River

F - G vanligaste färgerna i Sverige just nu, kallas också Top Wesselton

H en populär och prisvärd färg, kallas också Wesselton


Klarheten på diamanter:

Hur felfri själva kristallen är. Varje diamant klassas utifrån antal brister och fläckar och hur väl de syns, men även var de sitter någonstans i kristallen - och hur de då påverkar stenens övergripande utseende. Den enda klassen som du och jag kan se med blotta ögat är I!


Allt detta gäller för 10x förstoring: 

FL (Flawless) - Inga synliga inneslutningar eller fläckar

IF (Internally Flawless) -  Inga synliga inneslutningar men däremot vissa på ytan

VVS (Very, very slightly included) - Inneslutningar som är så små att det är svårt för en duktig graderare att se dem

VS(Very Slightly Included) - Inneslutningar kan med ansträngning ses av en duktig graderare men karaktäriseras som små

SI (Slightly included) - Synliga inneslutningar 

I (Included) - Synliga inneslutningar som kan påverka diamantens utseende för blotta ögat, som genomskinlighet och briljansLyssnartips på samma tema:

Avsnitt 27. Jakten på den personliga diamanten med Carolina Tüur och Victoria Astudillo


God lyssning!


Och kom ihåg: du förtjänar äkta smycken.
More Episodes