Share

cover art for 5. Hur kan en hård ädelsten ändå vara skör? Smaragd och Topas

Smyckespodden

5. Hur kan en hård ädelsten ändå vara skör? Smaragd och Topas

Season 1

"En hammare kan inte repa en diamant, men den kan slå diamanten i tusen bitar." Hur är det möjligt?


Idag svarar jag på vår första lyssnarfråga, och så får du veta varför du sällan bör ta ur en ädelsten ur ett gammalt smycke.


Det här är ett viktigt avsnitt för dig som lyssnade förra veckan!


Varför rekommenderar man sällan en smaragd i en ring som ska hålla väldigt länge? Därför att smaragden är så skör. Nu när du vet om hårdhetsskalan, så bör du nämligen också känna till undantagen: smaragden och topasen. Dessa är, trots sin hårdhet, ändå ganska sköra! Varför får du reda på idag.


Nästa vecka får vi besök av Johannes som är ädelstensexpert. Glöm inte att gå in på instagram @smyckespodden och ställ alla dina frågor om ädelstenar i DM, så svarar Johannes i nästa avsnitt!


Lyssna på hela avsnittet eller hoppa direkt till din favoritdel nedan.


0.00-1.15 Intro

1.15 Varför brinner jag för att lära ut?

1.43 Lyssnarkommentar: om att känna sig dum för att man är intresserad av smycken. Är smycken ett intresse man har i skymundan?

Är du intresserad av ädelstenar? Skriv i DM på instagram!

5.00 Nästa vecka har vi bjudit in en ädelstensexpert till podden - ställ dina frågor!

6.23 Uppföljning från förra avsnittet: ha det här i åtanke nu när du har lärt dig hårdhetsskalan

7.34 Vet du varför en Omega-klocka kan förbli orepad i 20, 30, 40 eller 100 år jämfört med en billigare klocka?

9.00 Är hårdhet allt som bestämmer en ädelstens hållbarhet? Inte riktigt. Skillnaden mellan att en sten får repor (hårdhet) och att den får flisor och går sönder

11.00 "En hammare kan inte repa en diamant, men den kan slå diamanten i tusen bitar." Hur är det möjligt?

12.28 Varför du sällan bör ta ur en sten ur ett gammalt smycke

13.30 Varför det är lättare att slå sönder en topas än en turmalin om du skulle tappa den från en hög höjd ner på till exempel ett stengolv

14.55 Varför rekommenderar man sällan en smaragd i en ring som ska hålla väldigt länge? Anledningen till att smaragden är så skör!

17.20 Vattenmelonturmalin och rutilkvarts är också sköra på grund av interna inneslutningar

18.25 Min rekommendation hur du ska välja sten nu när du vet om både hårdhetsskalan och undantagen

20.36 Lyssnarfråga från Tess: "Man ser ofta märken med billigare smycken ha 14K guld. Vad är det för skillnad på 18K och 24K?"

23:55 Outro


More episodes

View all episodes

 • 166. Rebecca Bonaparte - guldsmed, smyckesdesigner och smyckesälskare

  01:02:04
  Guldsmed, smyckesdesigner och smyckesälskare - Rebecca Bonaparte innehar den ovanliga kombon av att älska att bära smycken lika mycket som hon älskar att skapa dem (eller ”bygga” dem, som hon säger).Hennes ädelstenströsslade smycken är både minimalistiska och coola - hennes signatur är diamanter i dova färger som ljusgrått, mörkgrått, svart och brunt.Det blir ett härligt samtal om att av en slump gå som lärling i Australien, om att skapa familjesmycken till sina döttrar, om att sluta ge rabatter och om att ändra riktning i sitt företag.Ett otroligt inspirerande avsnitt för dig som vill få en inblick i ett liv som smyckesdesigner och guldsmed!God lyssning!Dela dina tankar med oss!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenRebecca BonaparteRebecca började sin bana i Australien som guldsmedslärling, och fortsatte sedan sin utbildning på guldsmedskolan i Mjölby, som hon tog examen ifrån 2008. För drygt tio år sedan slog Rebecca igenom stort med sina färgglada cocktailringar ”Apple Rings”, som syntes flitigt i media och hos återförsäljare. Idag har hon ändrat riktning på sitt företag och fokuserar mer på vigsel- och förlovningsringar. Rebecca har sin ateljé på Södermalm i Stockholm.Länk till artikeln på ELLE från 2014: https://www.elle.se/lifestyle/elle-halsar-pa-hos-smyckedesignern-rebecca-bonaparte/4115295⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 165. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 34, åklagare, gillar yoga & silversmide

  23:32
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 34 årArbete: ÅklagareFavoritmetall: RödguldIntressen: Yoga och silversmideGod lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenHannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 164. Divorce rings och vårens smyckesbasgarderob

  01:11:36
  Ny säsong och ny smyckesgarderob! Eller?Nja - ska det visa sig: Hanna använder exakt samma uppsättning smycken under hela året, medan Cecilia gärna lägger undan och tar fram olika smycken under de olika säsongerna.Dessutom har vi på varsitt håll trendspanat samma sak: divorce rings. Eller, liberation rings - kanske ett ännu finare ord?Nu undrar vi förstås:Byter du ut din basgarderob av smycken nu när vi går från vinter till vår och sommar? Skriv DM eller maila till cecilia@smyckespodden.com!Har du själv någon erfarenhet av en skilsmässoring/frihetsring? Dela gärna med dig av din egen resa mot frihet och styrka till Smyckepoddens DM på instagram, eller genom att maila cecilia@smyckespodden.com. Självklart sker det anonymt!God lyssning!PS. En liten brasklapp lämnas även om att Cecilia (jag) är tillbaka efter en veckas brakförkylning - och tydligen kan man känna sig pigg och frisk men inte riktigt ren i rösten för att spela in podd... Jag insåg detta först efter att jag lyssnade på inspelningen och ber om ursäkt och hoppas du kan ha överseende med "förkylningsröst"!Dela dina tankar med oss!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenHannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 163. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 44, säljchef, rödguld

  14:19
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 44 årArbete: SäljchefFavoritmetall: RödguldIntressen: Ej angett God lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenHannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 162. Vad är sanning? Vilseledande marknadsföring och green washing i smyckesbranschen med Lena Carlsson

  01:00:26
  Det är dags att syna branschen i sömmarna!Äkta smyckesbranschen har länge varit en bransch som bygger på förtroende och djup hantverkskunskap.Men vad händer när nya aktörer poppar upp i en väldigt fart - aktörer som inte sällan saknar tidigare erfarenhet av äkta smycken, ädelstenar och hantverkskunskap?Aktörer som tidigare aldrig varit i smyckesbranschen, men nu hittat ett sätt att - eventuellt - tjäna snabba pengar.I detta avsnitt är branschorganisationen Smycken och Klockors VD Lena Carlsson tillbaka, och temat är:Vilseledande marknadsföringGreen washing inom smyckesbranschenoch vilka aktuella frågor som diskuterades på CIBJO-konferensen i Jaipur i höstasHar du någon erfarenhet som konsument av det vi pratar om i avsnittet? Dela gärna dina tankar med oss!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om LenaLena Carlsson är ädelstenssliparen som föddes in i smyckesbranschen - hennes pappa startade 1946 ett av Sveriges första ädelstenssliperier. Idag är Lena VD för branschorganisationen Smycken och Klockor och hon brinner för att sprida inspiration och kunskap om äkta smycken och ädelstenar. Lena är också med i yrkesnämnden och bedömer guldsmedernas gesällbrev.Lena når du på info@smyckenochklockor.seLyssna på tidigare avsnitt med Lena:Avsnitt 77, Hur blir man guldsmed? Med Caroline Berggren och Lena CarlssonAvsnitt 75, Opaler - ädelstenen som inte är som alla andra med Lena CarlssonAvsnitt 64. Finsmycken och vardagssmycken - bör smycken bäras dygnet runt eller bara till fest?Avsnitt 48. Bakom kulisserna i guld- och ädelstensbranschen med Lena Carlsson, VD på Smycken & Klockor106. Q&A om smyckesförsäkringar - och lite till! Med Lena Carlsson⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar
 • 161. Att restaurera ett gammalt smycke + smått och gott

  01:00:24
  Dags för catch-up!Hanna har tagit sig an - och slutfört - ett nytt häftigt projekt med att restaurera ett gammalt smycke, som hon berättar om i podden.Cecilia delar med sig av de senaste trendspaningarna i showroomet.Glad påsk och god lyssning!Dela dina tankar med oss!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 160. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 43 år, anestesisjuksköterska, gillar löpning och hundar

  16:14
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 43 årArbete: AnestesisjuksköterskaFavoritmetall: Guld och silver Intressen: Löpning och hundarGod lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenHannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 159. Hur mycket ska en förlovningsring kosta?

  01:06:02
  Den ständigt aktuella frågan - som faktiskt bör tas med en stor dos allvar! Frågan har rört upp känslor hos er lyssnare. De flesta av er är eniga om att det finns inget pris på kärlek - och ni är hellre förlovade med en ring av plast med er stora kärlek, än inte förlovade alls! Men är det så enkelt? Vad händer om din partner köper en vattenscooter för femtio tusen kronor, precis efter att han köpte butikens billigaste förlovningsring till dig? (En sann historia som jag berättar om i podden.) Är det skillnad på om man väljer ut förlovningsringarna ihop, efter frieriet? Bör man förvänta sig en maffigare ring om ens partner friar med "the ring" som inte du fick vara med och välja? Vad skulle få oss att känna oss oälskade i frieriögonblicket? En lyssnare som bestämt sig för att hon vill köpa sin egen förlovningsring delar ett annat scenario - bortom det ekonomiska - som skulle få henne att känna sig oälskad om hennes partner bestämde sig för att fria.Dessutom: i avsnittet får du reda på vad folk faktiskt lägger på sina förlovningsringar. Och det är inte tre månadslöner!God lyssning! Dela dina tankar med oss!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 158. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 50, gillar vitguld och platina, projektledare inom affärssystem

  15:14
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 50 årArbete: Projektledare inom affärssystemFavoritmetall: Vitguld och platinaIntressen: Ej angettGod lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.