Smyckespodden

Share

3. Måste man bära samma vigselring hela livet?

Season 1

Det här är kanske mitt favoritavsnitt hittills. Vi pratar om ämnet som ger många ångest: måste man bära samma förlovnings- och vigselring hela livet?


Men det är även för dig som är som jag själv - och inte kan se dig själv förlova dig.


Vi blandar en kort tillbakablick på den lite smutsiga historien om varför diamantsolitairen blev symbolen för förlovning och vigsel, med berättelsen om Halina som bär sju vigselringar (samma man) - och så avslöjar jag hur min egen icke-förlovningsring skulle se ut.


Om du vill lyssna på bara en specifik del av avsnittet - hoppa direkt till din favoritdel nedan!


Visste du att förlovnings- och vigselringen ser ut på ett visst sätt idag på grund av en marknadsföringskampanj från ett diamantgruveföretag på 1940-talet? Och att fram till för bara tjugo år sedan så kontrollerade det företaget nästan 85% av världens diamantmarknad?


0.00-2.12 Intro

02.12 Varför bär vi egentligen förlovnings- och vigselring - en ganska smutsig historia!

03.18 När blev den stora diamantringen den symbol som den är idag? I själva verket var det resultatet av en lyckad marknadsföringskampanj från världens största diamantgruveföretag De Beers!

05.29 Hur stor del av sin månadslön rekommenderas fortfarande att männen (ja) spenderar på förlovningsringen?

06:59 Storyn om konstnärsdottern Halina som bär sju förlovningsringar

09:26 Jag delar storyn om hur jag bar powerringar på ringfingret när jag var singel, och hur jag fortfarande inte kan se mig själv förlova mig. Men jag delar hur min icke-förlovningsring som får symbolisera min kille skulle se ut!

13:12 Råd till dig som ofta övertänker - som många av oss är experter på!


God lyssning!

DM:a mig jättegärna på instagram @thejewellerydesigner om du fick tankar när du lyssnade på detta avsnittet! Jag vill jättegärna höra :)
Till sist

Om du gillar detta avsnittet och vill att podden ska fortsätta, så vore det fantastiskt om du gav några stjärnor till podden och skrev en ärlig review! Då kan vi ta till oss feedbacken, förbättra podden och fortsätta spela in! Såklart får du gärna följa Smyckespodden på din Podcastspelare, så får du en notis om nästa avsnitt direkt i din mobil!


Och kom ihåg: du förtjänar äkta smycken. More Episodes

11/24/2022

86. Pengar och smycken med Hanna och Louise

Season 3
Ett extra långt, härligt avsnitt! När detta släpps är det brinnande Black Weekend - och med anledning av det diskuterar vi frågan många ställer sig: bör man rea ut äkta smycken? Det visar sig att både Louise, Hanna och jag själv tar oss an frågan utifrån lite olika perspektiv: Vem tycker inte att man bör ha rea på varken hundvalpar eller smycken?Vem tycker att guldsmeder bör passa på att sälja ut sitt bortglömda ädelstenslager i helgen? ...och vem väntar ett år för att kunna köpa sin favorithoodie på rea?I andra halvan av avsnittet tar vi upp Hannas spaning som är att det dykt upp många nya smyckesmärken det senaste året - framförallt inom bijouterier - som alla har gemensamt att de är startade av så kallade influencers. Har så många influencers talang för att designa just smycken, eller vad är egentligen anledningen till detta?Återigen lyfts olika perspektiv i studion: någon tycker att influencer-märkena kan jämföras med tomtebloss (lågan falnar snabbt), medan en annan kan se tjusningen i kunna styla sig glammigt utan att göra ett alltför stort hål i plånboken. Ja ni hör ju. Bara att koppla in hörlurarna, ge sig ut på promenad och lyssna!Som vanligt finns vi på instagram för fortsatt diskussion efter avsnittet. God lyssning! ⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om HannaHanna Hellberg är den allmänbildade och språkbegåvade smyckesnörden som skriver och pratar professionellt. Hon älskar skvaller och vet exakt vad alla influencers bär för accessoarer. Hanna är inte bara Smyckespoddens damtidningsreporter utan är även en åsiktsmaskin som inte räds att säga exakt vad hon tycker. Om du känner igen Hannas röst så var hon bland annat TV-kommentator för segling vid OS 2021.Om LouiseLouise Michaelsson är juvelkonnässören med sylvass tunga och rapp humor som älskat smycken sedan hon var liten. Hon vurmar för konst och udda smycken och är troligtvis en av de mest pålästa smyckesälskarna i landet. Försök vinna leken "gissa designer" mot Louise! Hon är tålmodig och diplomatisk men är inte rädd för att slänga iväg en känga där det behövs. Hon skriver just nu på en roman där smycken utgör en stor del av handlingen, och har precis blivit antagen till att läsa till gemmolog!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden så att den sprids är att ge den ett betyg (stjärnor) i din podcastspelare. Tusen tack ♡Delta i konversationen och ställ frågor i DM på Smyckespoddens instagram Smyckespodden.Lyssna på Spotify och iTunes.Har du önskemål på teman? Skriv till mig!Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar
11/17/2022

85. Smyckekonst för nybörjare - Louise intervjuar Karolina Hägg

Season 3
"Att vara konstnär är ett yrke." Citatet kommer från smyckeskonstnär Karolina Hägg och är taget ur dagens mycket fascinerande samtal där Louise fortsätter utforska sambandet mellan konst och smycken.Vad är egentligen konst? Vad krävs för att något ska få kallas konst? Och varför är inte alla som går en helgkurs i keramik konstnärer?Hör Karolina och Louise definiera konst och smyckekonst i dagens avsnitt, och få ytterligare en inblick in i smyckeskonstens fascinerande värld.Stort tack Louise Michaelsson @ord_och_juvel för en fantastisk intervju!God lyssning!Lyssna på det första avsnittet i serien om smyckeskonst: Avsnitt 80. Guld guld guld - Louise intervjuar Guldapan⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenKarolina Hägg är utbildad konsthantverkare inom metallformgivning, smycken och ädelmetaller på Konstfack. Idag varvar hon sitt arbete i egen ateljé med att undervisa inom smyckeskonst på Konstfack. Som konstnär har hennes verk bland annat köpts in av Sveriges Nationalmuseum.Just nu är Karolina aktuell som en av konstnärerna som ställer ut sina verk på Galleri Sebastian Schildts jubileumsutställning, som pågår till och med 26 november 2022.Karolina är en del av Nutida Svenskt Silver, och du kan följa henne på instagram under namnet Studio Karolina.⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden så att den sprids är att ge den ett betyg (stjärnor) i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Har du önskemål på teman? Skriv DM till Smyckespoddens instagram!Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar
11/10/2022

84. Smyckeshistoria IV: Queen Elizabeth, Cullinandiamanten och Art Deco med Carolina och Victoria

Season 3
Carolina och Victoria är äntligen tillbaka efter ett intensivt, glittrande halvår!I dagens avsnitt:delar de underbara stories om framlidne drottning Elizabeths smycken med fokus på Cullinandiamantenhar de snöat in på Art Deco-eran efter önskemål från undertecknad poddhost! De har tagit med fem smycken till studion som alla är signifikanta för just Art Deco-tiden (1920-talet och framåt)svarar de på två lyssnarfrågor om moissaniter och carmoséringar... och inte nog med det så ger de ett riktigt fint affärstips i början av avsnittet!Dessutom får du veta vilken husfasad som Victoria tycker är vackrast i hela huvudstaden.Följ med på instagram för att se smyckena tjejerna tog med sig till studionGod lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästernaCarolina Tüur och Victoria Astudillo är gemmologer och smyckesexperter som träffades på jobbet och sedan hoppade av för att starta eget! Idag har de drivit sitt företag C&V Jewellery Escape i tre år. Där värderar de smycken och köper och säljer riktigt gamla vintagesmycken. De kan hålla utkik efter gamla, speciella skatter för dig som önskar - så har du ett drömsmycke från t.ex. 1930-talet du letar efter så kontakta dem! Följ dem på deras instagram där de delar underbara smycken ur sina skattkistor - och du hittar dem även på deras hemsida.Lyssna på tidigare poddavsnitt med Carolina och Victoria:Avsnitt 57. Tio smyckesklassiker du bör ha i din smyckesgarderob - med Carolina Tüur och Victoria AstudilloAvsnitt 40. Smyckeshistoria III: La Belle Epoque, Art Deco och Cartier’s love braceletAvsnitt 27. Jakten på den personliga diamanten med Carolina Tüur och Victoria AstudilloAvsnitt 23. Smyckeshistoria II: Napoleons smycken, Drottning Victorias kärleksgåvor och Art NoveauAvsnitt 22. Smyckeshistoria I: Varför bär vi smycken? Med Carolina Tüur & Victoria AstudilloAvsnitt 19. Vad kan man göra med gamla och ärvda smycken? Tips & råd från smyckesvärderarna Carolina Tüur och Victoria Astudillo⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden s är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes. Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.