Share

cover art for 14. Bröllopsringar - 10 tips för dig som ska välja förlovningsring och vigselring

Smyckespodden

14. Bröllopsringar - 10 tips för dig som ska välja förlovningsring och vigselring

Season 1

Avsnittet för dig som snart eller just nu håller på att välja förlovnings- eller vigselring!


Jag och Halina Larsson ger dig våra tio bästa, konkreta tips.


Men det kan även vara ett intressant avsnitt att lyssna på för dig som redan är förlovad och gift - och kanske inte är helt nöjd med dina ringar, har tröttnat på dem och vill byta ut dem. Du kanske till och med ångrar de ringar du valde. Men misströsta inte, vi finns här för att hjälpa dig! I det här avsnittet får du guidning.


Förhoppningsvis kommer det här avsnittet skapa både trygghet och glädje istället för prestationsångest!


Lyssna på hela eller hoppa direkt till din favoritdel nedan


0.00-3.10 Intro

3.10-7.40 Hur träffade Halina sin man i New York och hur bestämde de sig för att gifta sig vid frukostbordet?

7.41-10.50 Hur har Halina byggt på sin bröllopsstack under åren som gått sen dess?

10.50-13.07 Mina erfarenheter kring bröllopsringar

13.08-43.26 Våra tio konkreta tips för dig som ska välja förlovnings- och vigselring!

43.27-45.14 Outro - hoppas du känner dig mindre skräckslagen och istället otroligt inspirerad på den fantastiska resa du har framför dig!
More episodes

View all episodes

 • 142. Stick ut! Ovanliga förlovningsringar

  51:38
  Stephanie från Jarl Sandin och Hanna från Magpie Memoirs diskuterar idag ett spännande ämne - ovanliga förlovningsringar!Tillsammans vädrar de tankar som: Vad är en ovanlig förlovningsring? Är det egentligen något man bör eftersträva; att ha en ovanlig förlovningsring? Vad har man då kompromissat med?Bör man ha fler ringar att variera med i sin smyckessamling om man ska välja en oklassiska förlovningsring? Stephanie delar en erfarenhet från hennes arbete, där hon hon märker att män ofta hänger upp sig i de fyra C:na - "prestandan" hoss en diamant - istället för att fokusera på hur själva ringen faktiskt ser ut. Cecilia funderar på om det är de som har en lägre budget för sin förlovningsring som därmed tvingas blir mer kreativa och därför väljer mer ovanliga förlovningsringar. Hanna tycker att man inte ska vara så rädd för att byta ut sin förlovningsring - och vill aldrig bli friad till med en opal. Vad tycker du? Skulle du vilja ha en ovanlig eller en klassisk förlovningsring?Älskar du Smyckespodden? Gör som The New York Times och prata om Smyckespodden med dina nära och kära!God lyssning!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästerna StephanieGöteborgstjejen Stephanie Wijk är butikschef på anrika Jarl Sandin i Göteborg, som varit hennes arbetsplats sedan hon var 23 år. Jarl Sandin startades 1956 av silversmed Jarl Sandin, och drivs idag av hans tre söner. Hjärtat i företaget är den tjusiga butiken i tre våningar på Harry Hjörnes plats i Göteborg, där de säljer ett urval av designklassiker från kända varumärken såsom Ole Lynggaard, Brieitling, Georg Jensen, Engelbert och Efva Attling. De har även ett eget in-house-varumärke med egna guldsmeder under namnet Sandin 1956, som erbjuder framförallt förlovnings- och vigselringar. Spana in Jarl Sandins hemsida här och besök självklart deras butik när du är i Göteborg!HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 141. Kort avsnitt: 6 tips för att bli grym på att fynda smycken second hand! Med Hanna Hellberg

  13:12
  Nu kan du på 13 minuter bli grym på att fynda smycken second hand.Varsågod, en tidig julklapp från mig och Hanna <3Har du något tips som vi inte fick med, och som du vill dela med dig av? Skriv till oss så delar vi i DM!Älskar du Smyckespodden? Gör som The New York Times och prata om Smyckespodden med dina när och kära!God lyssning!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenHannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 140. Hur du kan utveckla din kreativitet - med fotograf Linda Alfvegren

  01:06:33
  Hur hittar du och kanske framförallt, hur vågar du släppa lös din kreativitet? Det är poddämnet för dagen.Jag har bjudit in en av mina favoritfotografer, härliga och öppna Linda Alfvegren för ett samtal om just kreativitet. Hur hittade hon sitt kreativa uttryck? Vad är hennes nycklar för att vara kreativ? Vad är hennes råd till dig som ännu inte vågat släppa lös din kreativa sida?Det är inte bara genom fotograferandet som Linda får utlopp - kreativiteten sprudlar såväl i trädgården som när hon går på kurs för att lära sig göra pappersblommor.Till sist så pratar vi om årstider - den mörka tiden vi är inne i nu. Hur klarar hon det mörka vinterhalvåret? "Gå i ide", säger Linda. Och jag tror hon är någonting på spåren! Mer om detta i avsnittet.Ni som har följt Smyckespodden länge vet att kreativitet är ett favoritämne hos mig - jag tror människor som vågar vara kreativa helt enkelt är lyckligare! Vad tror du?God lyssning!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenLinda Alfvegren bestämde sig tidigt för att stå bakom kameran och inte framför. Idag har hon över 25 års erfarenhet som fotograf - och har gjort sig känd för sitt drömska uttryck där hon skildrar kvinnor på personliga sätt. Hon tar i mitt tycke helt underbara bilder - se hennes portfolio här! Du kanske även känner igen hennes reportage på The Way We Play? Linda kan du följa på hennes instagram, men vill du komma i kontakt med henne för uppdrag nås hon genom Petra på Agent Bauer.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 139. Smyckespodden i The New York Times! Och var vi är just nu... med Hanna Hellberg

  01:07:42
  Ett personligt avsnitt med mig och Hanna! Vi pratar om utmaningar vi just nu står inför, både privat men framförallt jobbmässigt. Men mitt i allt detta så firar vi även det största som hänt i Smyckespoddens snart treåriga historia!Den 21 november 2023 publicerades en artikel i The New York Times som heter "Jewelry Podcasts Pick Up Some Glitter". Där lyfts fyra poddar, varav Smyckespodden är en av dem. Hur gick det egentligen till när jag blev kontaktad av NYT-journalisten och blev intervjuad för artikeln? Det berättar jag i det här avsnittet. Det här var ett sådant avsnitt som behövde spelas in - tankar behövde vädras innan vi kan gå vidare, helt enkelt! Hoppas du gillar! De poddar som lyfts i New York Times-artikeln är: Smyckespodden (och den engelska systerpodden The Jewelry Podcast)Gem PursuitJewelry Journey BAJ Podcast (British Academy of Jewelry Podcast)Älskar du Smyckespodden? Gör som The New York Times och prata om Smyckespodden med dina när och kära <3God lyssning!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenHannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.Vill du att Hanna ska starta mailslingan Skatposten? Skriv till henne på DM!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 138. Smyckeshistoria om "Göteborgskolan" och ny unik smyckesauktion i Göteborg - med Sara Berglund på Stockholms Auktionsverk

  01:21:26
  Ett mycket spännande avsnitt! 1949 var det designkris inom svensk smyckesdesign och guldsmide. En designtävling utlystes och ingen vann!Det här är ett avsnitt för er älskade Göteborgare - men också för dig som vill få en inblick i betydelsefull svensk smyckeshistoria.Sara Berglund från Stockholm Auktionsverk i Göteborg berättar i detta avsnitt historien om några av våra mest betydelsefulla smyckesskapare: silversmeden Wiwen Nilsson (1897-1974) och formgivaren Sigurd Persson (1914-2003) - som kom att inspirera den svenska silversmeden Vivianna Torun Bülow-Hübe (1927-2004). Alla dessa blev kända för det goda hantverket. Några av de som tog över stafettpinnen från dessa formgivare var en kvartett som numera kallas för Göteborgskolan:Sven-Erik Högberg och Anders Högberg (som var bröder) och Cecilia Johansson och Ingemar Johansson (som var ett par under en period). Bröderna Högberg gjorde praktik hos bland annat Sigurd Persson. De fyra utbildade sig på 40- och 50-talet och startade tillsammans Högbergs silversmedja på Aschebergsgatan. Göteborgarna gillade att gå dit, få sig en pratstund och givetvis beställa smycken!Stockholms Auktionsverk i Göteborg är just nu aktuella med en samlarauktion från kvartetten. Sara har med sig underbara smycken som kommer klubbas i december - se extramaterialet på instagram. I avsnittet ger även Sara sina bästa auktionstips - missa inte!Idag finns en smedja kvar i Högbergs gamla lokaler på Aschebergsgatan som fortsätter skapa smycken från brödernas formspråk.Dessutom: Ludde från poddstudion ställer en fråga om en hockeytröja från en känd spelare - kan han lämna in den och sälja på auktion?God lyssning!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästenSara Berglund är ekonomen som tröttnade på ekonomi och blev auktionsexpert. Hon har precis bytt jobb från Bukowskis till Stockholms Auktionsverk i Göteborg. Har du något smycke du vill få värderat och kanske sälja på auktion? Kontakta Sara här!Sara bästa vintagetips för att titta på second handsmycken i Göteborg:Stockholms Auktionsverk i Göteborg Fåfängans Antik i Haga Antikhallarna vid kanalen Börjessons Guld på HamngatanAuktionen går av stapeln online för hela Sverige 1 dec-12 dec och finns att prova redan nu i Stockholms Auktionsverk lokaler i Göteborg. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 137. Kort avsnitt om: Vad är äkta smycken?

  12:46
  Ja, vad är egentligen äkta smycken? Välkommen till ett nybörjaravsnitt för dig som nyss hittat till Smyckespodden!Det vi pratar om i det här avsnittet utgör egentligen grunden för allt annat du kommer höra om i podden.Vad är egentligen äkta smycken, och vad skiljer de från "vanliga" smycken?Vad är en ädelsten?Vad är en ädelmetall?Varför är guldsmycken så mycket dyrare än silver?...och hur kommer det sig att du (typ) aldrig behöver ta av dig dina äkta smycken?Allt detta och lite till får du reda på i detta korta men matiga avsnitt om hur du vet att ett smycke är ett äkta smycke!Du får även veta vad det innebär det att ett smycke är guldpläterat och varför du bör se upp med guldpläterade smycken. Det är dags att gå back to basics i Smyckespodden - på 10-15 minuter delar jag i korta avsnitt med mig av intressant och inspirerande information som jag tycker att alla bör veta om äkta smycken.Allt för att du ska kunna göra riktigt bra köp och över tid bygga upp en riktigt härlig, fantastisk och sprakande smyckesgarderob!Är du ny lyssnare på Smyckespodden och vet inte vilket avsnitt du ska börja med? Dessa korta avsnitt är för dig!God lyssning!Vad vill du att nästa korta avsnitt ska handla om? Skriv till smyckespoddens instagram!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 136. Vad gör en ring till en förlovningsring? Med Stephanie Wijk på Jarl Sandin

  01:03:30
  Urtrevliga Stephanie, butikschef på anrika Jarl Sandin, är tillbaka! Jarl Sandin, som både är ett eget juvelhus och en multibrandbutik för smycken och klockor.Denna gång hjälper Stephanie till att räta ut frågetecknen som rör det underbara ämnet förlovningsringar. Framförallt svarar vi på frågan: vad gör en ring till en förlovningsring?Det är en fråga som jag fått mer än en gång från vilsna kavaljerer som inget hellre vill än att fria med rätt ring.Stephanie delar vad hon tycker gör en bra förlovningsring och i avsnittet går hon igenom de vanligaste typerna av förlovningsringar. Hon ger tips på vad hon tycker man kan kompromissa med och inte kompromissa med, hon avslöjar vilken fråga som får henne att vilja bita sig i tungan - och så avslöjar hon vad hon tycker absolut inte kan vara en förlovningsring!Vad tycker du - kan vad som helst vara en förlovningsring?Vilken är den coolaste förlovningsring du sett?Skriv DM till Smyckespoddens instagram!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om StephanieGöteborgstjejen Stephanie Wijk är butikschef på anrika Jarl Sandin i Göteborg, som varit hennes arbetsplats sedan hon var 23 år. Jarl Sandin startades 1956 av silversmed Jarl Sandin, och drivs idag av hans tre söner. Hjärtat i företaget är den tjusiga butiken i tre våningar på Harry Hjörnes plats i Göteborg, där de säljer ett urval av designklassiker från kända varumärken såsom Ole Lynggaard, Brieitling, Georg Jensen, Engelbert och Efva Attling. De har även ett eget in-house-varumärke med egna guldsmeder under namnet Sandin 1956, som erbjuder framförallt förlovnings- och vigselringar. Spana in Jarl Sandins hemsida här och besök självklart deras butik när du är i Göteborg!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 135. Kort avsnitt om: Pärlor!

  13:46
  Ett nybörjaravsnitt om pärlor! Vad är "äkta" pärlor och hur träs ett riktigt pärlhalsband? Hur bildas pärlor och vad innebär det att en pärla är odlad?Varför har dina pärlörhängen "bara" en livslängd på runt 300 år, i vilket enda land odlas världens alla sötvattenpärlor och hur kan små pärlor ibland vara dyrare än stora? När vet du att det är dags att trä om ditt pärlhalsband? Har musslor känslor? Finns det ekologisk eller "fair trade"-certifiering på pärlor?Allt detta och lite till får du reda på i detta korta men matiga avsnitt om pärlor!Det är dags att gå back to basics i Smyckespodden - på 10-15 minuter delar jag i korta avsnitt med mig av intressant och inspirerande information som jag tycker att alla bör veta om äkta smycken.Allt för att du ska kunna göra riktigt bra köp och över tid bygga upp en riktigt härlig, fantastisk och sprakande smyckesgarderob!Är du ny lyssnare på Smyckespodden och vet inte vilket avsnitt du ska börja med? Dessa korta avsnitt är för dig!God lyssning!Vad vill du att nästa korta avsnitt ska handla om? Skriv till smyckespoddens instagram!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 134. Så fyndar du äkta smycken! Med Quetzala och Hanna

  01:16:10
  Quetzala ställer frågor - Hanna och jag svarar! Det blir frågor som: Vad ska man tänka på när man köper äkta smycken begagnat?Ska man gå för storlek eller kvalitet när det kommer till diamanter?Smycken på Black Friday - vad skulle vi själva köpa/leta efter?Vad är en fälla att akta sig för när man köper på rea? Tex kanske man råkar få labbodlade stenar? Eller stenar som inte är conflict free? Smycken i julklapp eller present - vad ska man tänka på?Hur mycket spelar inneslutningar roll i en diamant? Vilka smycken bör man hålla utkik efter på Black Weekend? (T.ex. trender för 2024 som man med fördel kan hålla ett öga öppet för redan nu?)...och mycket, mycket mer!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästerna:QuetzalaQuetzala Blanco är smyckesälskare, nöjesreporter på Nyheter24, en inbiten poddräv (hon är en del av podden Sanning & Konsekvens) och har varit nöjesmediasvängen sedan 2005. Hon har arbetat på Expressen, Nöjesguiden och Veckorevyn - med andra ord, Quetzala är vår influencerexpert! Här kan du spana in Quetzalas artiklar och här kan du lyssna på podden Sanning & Konsekvens, som hon driver tillsammans med Gabriella Bark och Camilla Gervide (Bloggbevakning). FÖlj Quetzala på instagram.HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.