Smyckespodden

Share

34. Slipningsskolan! Den gnistrande briljanten, majestätiska prinsessen, lyxiga asscherslipningen och de charmiga antikdiamanterna

Season 1

Äntligen dyker vi ner i ädelstensslipningarnas härliga värld! Det har varit ett önskeämne från flera av er, och nu äntligen är det dags.


Det är framförallt två saker som händer när man slipar en ädelsten: 

 1. den får en form - den blir rund, fyrkantig, oval osv. 
 2. den får en gnisterfaktor! Man slipar fram små, små ytor på stenen som reflekterar ljus, och det är de som gör att stenen gnistrar!


(De små ytorna kallas för facetter - tack vare dem ser även färdigslipade stenar knöggliga ut på nära håll)


I det här avsnittet kommer du lära dig:

 • Vilka de populäraste slipningarna är, och fördelarna och nackdelarna mellan dem
 • Vilken slipning man ska välja om man vill att ens sten ska se riktigt glamorös ut?
 • Vilken slipning som är den allra vanligaste i världen?
 • Vilken slipning som får alla ädelstenar som slipas i den att gnistra allra mest?
 • Vilken slipning som är mest avslöjande mot skavanker, och som vissa undviker på stenar som inte har allra högsta kvalitet?
 • Vilken slipning som ser relativt liten ut för sitt pris?
 • Vilka stenar som kanske är de allra mest miljövänliga som finns - och som har ett härligt, subtilt vintageglow!


Jag hoppas att det här avsnittet kommer vara till stor nytta för dig när du ger dig ut och letar efter din nästa ädelsten eller ädelstenssmycke.


Slipningarna vi tar upp i det här avsnittet:

 • Briljantslipningen
 • Prinsess-slipningen
 • Asscherslipningen
 • Old European Cut (gammalslipad rund diamant/antikdiamant)
 • Old Mine Cut (gammal gruvslipning/antikdiamant)


God lyssning!


Och glöm inte: du är värd äkta smycken.


Se en närbild på slipningarna vi tar upp i det här avsnittet på Smyckespoddens instagram!More Episodes

10/7/2021

42. Profil | Therese Elgquist om växtbaserad mat som livsstil, favoritsmycken och hur man ger ut en bok

Season 1
Äntligen! Idag har jag med mig en tjej i studion som inspirerat mig väldigt mycket på ett privat plan: gröna kokboksförfattaren Therese Elgquist. När jag började min växtbaserade resa för fyra år sedan var det hennes och Cecilia Davidsson's kokböcker som jag tydde mig till - och man kan nog säga att det är tack vare dem som jag lärde mig laga mat!Genom Therese's böcker lärde jag mig att bygga upp gröna rätter på ett helt nytt sätt - och mat blev plötsligt väldigt roligt.Senare fick jag reda på att Therese faktiskt är en smyckesnörd och då var jag inte sen med att bjuda in henne till Smyckespodden!I detta avsnitt går vi in på en hel del härliga samtalsämnen:Hur Thess gick från att praktisera på tidningen Buffé till att bli sin egen och ge ut sin första kokbokHur hon lärde sig laga mat (hon är självlärd!)Hur hon kom in på växtbaserad matlagningVad livsstil är för henneHur hon utvidgade sitt varumärke till att nu både göra TV och hängselbyxor!..och mycket merEtt favoritcitat ur avsnittet:“Det här var fortfarande på den tiden jag satt i skräddarställning i min pyjamas i mina föräldrars soffa och lekte företag."Jag är övertygad om att detta avsnitt kommer inspirera dig på mer än ett plan.God lyssning!Therese kan du följa på hennes instagram@plantbasedbythess, och du borde såklart spana in hennes böcker!Profil | är en ny miniserie i podden där jag bjuder in inspirerande gäster utanför smyckesbranschen som berättar om smyckens roll i deras liv. Vi pratar om kreativitet, livsval, personliga smyckesstories och mycket mer.Och glöm inte: du är värd äkta smycken.
9/30/2021

41. Vad är bäst - naturliga eller labbodlade diamanter? (Och vilken är mest miljövänlig?)

Season 1
Idag delar jag de vanligaste frågorna och svaren om skillnaden mellan naturliga diamanter och labbodlade diamanter (även kallade syntetiska diamanter).Det här är något som dykt upp alltmer de senaste åren och det har blivit hög tid att djupdyka i ämnet!Vad är egentligen bäst - naturliga diamanter eller syntetiska diamanter?I dagens avsnitt får du bland annat lära dig:Vad en naturlig diamant är och vad en syntetisk/labbodlad diamant ärHur syntetiska diamanter producerasVilken som är mest miljövänlig enligt den första officiella studien som gjorts - naturliga eller labbodlade?Vilken sten som är dyrastOm det finns certifikat för syntetiska diamanterOm det finns en andrahandsmarknad för syntetiska diamanterVarför det är lättare att marknadsföra labbodlade diamanter än naturligaJag kan självklart inte heller låta bli att dela mina egna tankar och erfarenheter kring ämnet, och så avslöjar jag en hemlig tanke jag fick häromveckan.Om informationen som delas i det här avsnittet: Informationen om naturliga och labbodlade diamanter som delas i det här avsnittet är i linje med den officiella information som Sveriges Juvelerare- och Guldsmedsförbund - numera Smycken & Klockor Branschorganisation - har gjort tillgänglig.Mina egna åsikter och tankar berättar jag tydligt i avsnittet så de går att skilja från den officiella informationen.God lyssning!Och glöm inte: du är värd äkta smycken.Du hittar Smyckespodden på Acast, Spotify och iTunes. Delta i konversationen på Smyckespoddens instagramSmyckespodden.
9/24/2021

40. Smyckeshistoria del III: La Belle Epoque, Art Deco och Cartier’s love bracelet

Season 1
Carolina och Victoria är äntligen tillbaka! Vi börjar avsnittet med att prata om förra veckans snackis: Grand Antiques, Art & Design - den anrika antikmässan som gick av stapeln på Liljevalchs och som samlade Stockholms bästa antikhandlare inom konst, smycken och inredning. Carolina och Victoria berättar om det speciella smycket de visade upp - och som faktiskt såldes på mässan - och vars beskrivning innehöll alla tre viktiga ord: Art Deco, Paris och Cartier. Ett drömarmband med mörkblå safirer och diamanter som jag själv fick se live på mässan!Vi fortsätter därefter där vi slutade avsnittet om smyckeshistoria förra gången: i början av 1900-talet. Vi går in på La Belle Époque (som är franska, för den vackra/ljuvliga epoken), vidare in på Art Deco och sedan in mot 30- och 40-talets fantastiska och överdådiga smycken. Vi pratar om Cartiers klassisker som "Juste un clou" - och Carolina och Victoria avslöjar vad de egentligen tycker om det och det klassiska Cartier Love Bracelet.Ett härligt avsnitt för alla oss som blivit ännu mer intresserade av smyckeshistoria tack vare Carolina och Victorias spännande berättelser i podden!Lyssna på Smyckeshistoria del I och del II genom att klicka nedan: Avsnitt 22. Varför bär vi smycken? Smyckeshistoria med Carolina Tüur och Victoria Astudillo Avsnitt 23. Smyckeshistoria del II: Napoleons smycken, Drottning Victorias kärleksgåvor och Art NoveauOm La Belle Époque:La Belle Époque är ett uttryck som uppstod före första världskriget för att främst karaktärisera en fredlig period i Frankrikes historia, som sträckte sig från landets nederlag i fransk-tyska kriget 1871, fram till världskrigets utbrott 1914.[1] Begreppet används även generellt för att beteckna den då rådande tidsandan i Europa. Uttrycket återspeglar positiva samhällsförändringar, som ägde rum under perioden och stämningar som tillväxt, sorglöshet och framtidstro, men också ett nostalgiskt tillbakablickande, som uppstod i det traumatiserade Frankrike efter kriget.God lyssning!Och glöm inte: du är värd äkta smycken.Du hittar Smyckespodden på Acast, Spotify och iTunes. Delta i konversationen på Smyckespoddens instagramSmyckespodden.