Share

cover art for 136. Vad gör en ring till en förlovningsring? Med Stephanie Wijk på Jarl Sandin

Smyckespodden

136. Vad gör en ring till en förlovningsring? Med Stephanie Wijk på Jarl Sandin

Season 3

Urtrevliga Stephanie, butikschef på anrika Jarl Sandin, är tillbaka! Jarl Sandin, som både är ett eget juvelhus och en multibrandbutik för smycken och klockor.


Denna gång hjälper Stephanie till att räta ut frågetecknen som rör det underbara ämnet förlovningsringar. Framförallt svarar vi på frågan: vad gör en ring till en förlovningsring?


Det är en fråga som jag fått mer än en gång från vilsna kavaljerer som inget hellre vill än att fria med rätt ring.


Stephanie delar vad hon tycker gör en bra förlovningsring och i avsnittet går hon igenom de vanligaste typerna av förlovningsringar. Hon ger tips på vad hon tycker man kan kompromissa med och inte kompromissa med, hon avslöjar vilken fråga som får henne att vilja bita sig i tungan - och så avslöjar hon vad hon tycker absolut inte kan vara en förlovningsring!


Vad tycker du - kan vad som helst vara en förlovningsring?

Vilken är den coolaste förlovningsring du sett?


Skriv DM till Smyckespoddens instagram!


God lyssning!


⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠


Om Stephanie

Göteborgstjejen Stephanie Wijk är butikschef på anrika Jarl Sandin i Göteborg, som varit hennes arbetsplats sedan hon var 23 år. Jarl Sandin startades 1956 av silversmed Jarl Sandin, och drivs idag av hans tre söner. Hjärtat i företaget är den tjusiga butiken i tre våningar på Harry Hjörnes plats i Göteborg, där de säljer ett urval av designklassiker från kända varumärken såsom Ole Lynggaard, Brieitling, Georg Jensen, Engelbert och Efva Attling. De har även ett eget in-house-varumärke med egna guldsmeder under namnet Sandin 1956, som erbjuder framförallt förlovnings- och vigselringar. Spana in Jarl Sandins hemsida här och besök självklart deras butik när du är i Göteborg!


⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠


Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡


Lyssna på Spotify och iTunes.


Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.


Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.

More episodes

View all episodes

 • 155. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 29, projektledare inom pappersmassaindustrin, gillar handarbete

  17:17
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 29 årArbete: Projektledare inom pappersmassaindustrinFavoritmetall: GuldIntressen: Smycken och handarbeteGod lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 154. W.A. Bolin - från ryska tsaren till svenska kungahuset under 230 år

  01:06:08
  Välkommen till del tre i vår avsnittserie om stora juvelhus som betytt mycket för äkta smyckesbranschen!Carolina och Victoria från Jewellery Escape är äntligen tillbaka, och idag berättar de den spännande historien om hur det ryska, oerhört framgångsrika juvelföretaget Bolin kom att emigrera till Sverige och bli ett av våra idag mest välkända smyckeshus W. A. Bolin. Bolin, som grundades år 1791 i Ryssland, kom att blir hovjuvelerare åt fem ryska tsarer och tre svenska kungar. Under lång tid var deras främsta, och kanske enda, konkurrent smyckehuset Fabergé. W. A. Bolin ägs än idag av samma familj - sjätte generationen Bolin, God lyssning!Lyssna på första avsnittet om Cartier här.Lyssna på andra avsnittet om Van Cleef & Arpels här. Har du önskemål om vad nästa avsnitt i serien bör handla om? Skriv DM till oss!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om GästernaCarolina & VictoriaCarolina Tüur och Victoria Astudillo är gemmologer och smyckesexperter som träffades på jobbet och sedan hoppade av för att starta eget! Idag har de drivit sitt företag C&V Jewellery Escape i tre år. Där värderar de smycken och köper och säljer riktigt gamla vintagesmycken. De kan hålla utkik efter gamla, speciella skatter för dig som önskar - så har du ett drömsmycke från t.ex. 1930-talet du letar efter så kontakta dem! Följ dem på deras instagram där de delar underbara smycken ur sina skattkistor - och du hittar dem även på deras hemsida.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.
 • 153. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 50+, lärare, gillar friluftsliv

  18:57
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 50+Arbete: LärareFavoritmetall: Gillar både rödguld, vitguld och silver - och pärlorIntressen: Friluftsliv och träningGod lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 115. Van Cleef & Arpels - juvelhuset som började som en kärlekssaga (Repris)

  01:15:33
  Med anledning av att vi ska släppa det tredje avsnittet i serien om välkända smyckeshus, så släpper vi här en repris på avsnitt nummer två i serien - denna gången med extramaterial på instagram! Avsnitt 115. Van Cleef & Arpels - juvelhuset som började som en kärlekssaga sändes första gången 15 juni 2023. Välkommen till andra delen i vår avsnittserie om stora juvelhus som betytt mycket för äkta smyckesbranschen!Lyssna på första avsnittet om Cartier här.I det här avsnittet berättar Carolina och Victoria om juvelhuset som grundades av ett äkta kärlekspar - nämligen Alfred Van Cleef och Estelle Arpels. Redan 1906 skaffade de lokalen som de än idag sitter kvar i: på Place Vendôme i Paris.Carolina och Victoria visar bilder och berättar om fantastiska smycken ur Van Cleef & Arpels samling, och åtminstone jag har fått en helt ny fascination för smyckesmärket efter att ha lyssnat.Självklart får du även höra storyn om flera av Van Cleef & Arpels mest kända smycken - som signatursmycket Alhambra och min nya favorit: magiska Zip, ett halsband i form av en dragkedja med guld och ädelstenar.Har du önskemål om vad nästa avsnitt i serien bör handla om? Skriv DM till oss!God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om GästernaCarolina & VictoriaCarolina Tüur och Victoria Astudillo är gemmologer och smyckesexperter som träffades på jobbet och sedan hoppade av för att starta eget! Idag har de drivit sitt företag C&V Jewellery Escape i tre år. Där värderar de smycken och köper och säljer riktigt gamla vintagesmycken. De kan hålla utkik efter gamla, speciella skatter för dig som önskar - så har du ett drömsmycke från t.ex. 1930-talet du letar efter så kontakta dem! Följ dem på deras instagram där de delar underbara smycken ur sina skattkistor - och du hittar dem även på deras hemsida.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.
 • 152. STYLINGAKUTEN: Kvinna, 36, kontorsjobb inom mode, rödguld

  17:09
  Vi stylar dig!Ni har skickat in lagom personlig information i en frågelåda på instagram - och nu får Hanna a.k.a. The Magpie styla er.En twist på detta första avsnitt av STYLINGAKUTEN är att Hanna har ingen aning om vad hon ska göra, utan hon har kommit till poddstudion med en enda vetskap: att jag ska överraska henne med ett nytt påhitt. Lyckligtvis verkar både hon och ni supertaggade på detta, så nu kör vi: på måndagar framöver kommer STYLINGAKUTEN släppas här på Smyckespodden!Wiie! Häng på så åker vi!Det blir en djupgående styling i varje avsnitt. Idag är det följande poddlyssnare som stylas:Kön: KvinnaÅlder: 36Arbete: Kontorsjobb inom modeFavoritmetall: RödguldIntressen: Träning och kreativt skapande i olika formerGod lyssning!Vill du själv stylas i stylingakuten? Skriv DM till Smyckespodden på instagram (eller maila cecilia@smyckespodden.com) och svara på följande frågor: Kön, Ålder, Arbete, Favoritmetall, 1-2 Intressen. ⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen HannaHanna Hellberg är en allmänbildad, språkbegåvad smyckesnörd som skriver och pratar professionellt. Under 2022 (efter att ha varit en flitigt återkommande gäst i Smyckespodden och där inte fått utlopp för allt hon ville prata om) startade hon instagramkontot @smyckeskompisarna, nu @magpie_memoirs, som snabbt seglat upp och blivit en trendsättande kompis i smyckesbranschen! Rolig kuriosa om Hanna är att hon var expertkommentator i TV för seglingen under OS 2021.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Smyckespodden startades av smyckesdesigner Cecilia Kores i januari 2021, med målet att sprida kunskap och inspiration kring äkta smycken och ädelstenar. Nytt avsnitt släpps varje fredag - och då och då släpps även kortare bonusavsnitt mitt i veckan.Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja är att berätta om den för dina vänner och bekanta - och såklart ge den ett betyg i din podcastspelare! Tusen tack ♡Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 151. Prissättning med Annika Gustavsson

  01:10:54
  Vad är egentligen rätt pris? Idag tar guldsmed och före detta ekonomen Annika med oss på en ordentlig resa kring hur man kan tänka kring prissättning. Hur pris påverkar, psykologin bakom och hur du ska tänka för att sätta rätt pris.Annika menar att ett för lågt pris är lika förödande som ett för högt pris. Det senare kan ge sämre försäljning medan det första gör att du går miste om vinst.Hon svarar på lyssnarfrågor och delar frikostigt med sig av den utbildningen hon höll med sin personal, där hela teamet fick en förståelse för varför varje produkt kostar det de kostar och vad som händer på sista raden om man ger sina kunder så lite som tio procents rabatt!Annika menar att det finns goda exempel på när en produkt sålt dåligt - ända tills hon höjt priset, och då har kunden istället fått upp förtroendet för den!Vilken försäljning och vilken vinst vill du ha? Vad vill du signalera till dina kunder?Målet med dagens avsnitt är att ta dig ett steg närmre målet. Det här är ett avsnitt för dig som arbetar i smyckesbranschen - men även för dig som arbetar med prissättning i andra branscher, eller helt enkelt är en glad smyckeskonsument som vill säkerställa att du betalar just - rätt pris.God lyssning!⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:Annika GustavssonAnnika Gustavsson är ekonomen som utbildade sig till guldsmed och nu driver en framgångsrik guldsmedja och smyckesbutik i Visby på Gotland. Hennes företag har fått guld i högsta kreditvärdighet av UC och vill nu hjälpa fler att lyckas än bättre som företagare.Läs mer om Annika Gustavsson Jewelry här och följ henne och hennes team på instagram här⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 150. Så lär du dig känna igen smycken av god kvalitet - med Natasja Gaudy

  01:18:22
  Natasja Gaudy är tillbaka och idag lär hon dig känna igen om ett smycke är av god kvalitet!Ett äkta smycke förväntar vi oss ska hålla - ja, egentligen hur länge som helst. Men alla gör ju inte det!Natasja menar att du kan se på ett smycke redan innan du köper det om det kommer hålla eller inte. Idag lär hon oss hur!God lyssning!Vad tyckte du om avsnittet? ⋆⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om gästen:Natasja GaudyNatasja Gaudy är andra generationens juvelerare vars far var guldsmed och hennes mor gemmolog. De startade företaget Gaudy 1975 - och sedan 1985 har de huserat i lokalen på Strandvägen. I över 30 år har familjeföretaget skräddarsytt smycken åt kunder som de skapat från grunden i egen verkstad. Något som utmärker Gaudy's sätt att arbeta är att allting handsmids från grunden och alla smycken är unika. Gaudy är kunglig hovleverantör.Läs mer om Gaudy här och följ dem på instagram här⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅⋆⁠⁠⁠⁠⁠Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 149. Kort avsnitt om: Syntetiska diamanter med Sia Åkerlund

  37:33
  Ett informationsavsnitt med det senaste om syntetiska diamanter.Ett av Smyckespoddens syften och mål är att dela kunskap så att du som smyckesälskare och smyckesköpare ska vara en upplyst konsument och ha tillgång till den senaste informationen.Något som syns på många ställen och som delar smyckesbranschen är ämnet syntetiska diamanter - men vad är egentligen sant och riktigt av all marknadsföring som sprids i sociala medier?Jag har återigen bjudit in Sia Åkerlund från Pantbanken Sverige som delar senaste nytt om syntetiska diamanter.God lyssning!Och som alltid - konversationen fortsätter på instagram.⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅Om SiaSophia Åkerlund är smyckes- och kristallälskaren som både är Head of High-End Jewelry på Pantbanken Sverige och Vice Ordförande i Sveriges Gemmologiska Riksförening. Hon är gemmolog och värderingsman utsedd av Svenska Handelskammaren - och har dessutom synts i Viaplays serie "Pantbanken" där hon värderar vackra gamla smycken. Sia brinner för att sprida kunskap och glädje för ädelstenar!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.
 • 148. Fancy diamanter med Sia Åkerlund

  01:10:11
  Äntligen! Idag får vi en härlig grundkurs i färgade diamanter - så kallade fancy diamanter!Sia från Pantbanken är i studion och går igenom alla färger som diamanter kan få naturligt: gul, brun, rosa, blå, gröna, grå, lila, röd och svart.Visste du att:Gröna diamanter tidigare var radioaktiva och det därför inte var säkert att bära dem?Rosa diamanter nästan bara kommer i pyttesmå storlekar runt 1 till 2 millimeter i diameter?Eller att bruna diamanter i själva verket bara är en optisk illusion?Detta är ett avsnitt jag vet att flera med mig har väntat på - och jag tror inte att ni kommer bli besvikna!Rolig kuriosa om gästen är att Sia brukar utgå från sitt smink när hon väljer smycken på morgonen - hur underbart?Glad lyssning!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅Om SiaSophia Åkerlund är smyckes- och kristallälskaren som både är Head of High-End Jewelry på Pantbanken Sverige och Vice Ordförande i Sveriges Gemmologiska Riksförening. Hon är gemmolog och värderingsman utsedd av Svenska Handelskammaren - och har dessutom synts i Viaplays serie "Pantbanken" där hon värderar vackra gamla smycken. Sia brinner för att sprida kunskap och glädje för ädelstenar!⋅⋆⋄ ❀ ⋄⋆⋅Om du gillar Smyckespodden, glöm inte att det bästa sättet att stödja podden är att ge den rating/betyg i din podcastspelare. Tusen tack ♡Lyssna på Spotify och iTunes.Delta i konversationen på instagram Smyckespodden.Och glöm inte: du är värd äkta smycken och ädelstenar.