Smarta cash

Share

#32 Investera hållbart och jämställt med Michaela Berglund

Ep. 32

Säsongspremiär! Välkommen tillbaka till Smarta cash som i veckans avsnitt utforskar hur dina pengar kan arbeta för både dig och en bättre värld. Två hjärtefrågor står i centrum: hållbarhet och jämställdhet. Hur investerar man egentligen i linje med sina värderingar? Michaela Berglund är vd på nätverket Feminvest och är väl insatt i hållbara investeringar och jämställdhet på börsen. 


Hur hittar man jämställda bolag att investera i?

– Det är en bra utgångspunkt att läsa stiftelsen Allbrights rapporter. De har olika listor – grön, gul, röd – som visar på hur företagen arbetar med jämställdhet. Man kan följa Framtidsfeministen som skriver om detta på sin blogg. Fastighetsbranschen har kommit längre generellt sett så där kan man titta. Men det finns ingen bransch som uppnått jämställdhet, säger Michaela Berglund. 


Kan du ge exempel på aktier eller fonder som kan anses vara jämställda?

– Till exempel finns fonden Sheinvest som regelbundet går igenom bolag på börsen, screenar och ger poäng utifrån ledningsgrupp och styrelse. Det går att titta på fondens innehav för inspiration till enskilda bolag. Jag hoppas att fler aktörer tar efter Sheinvests profil. 


Hur investerar man hållbart med fokus på miljö och klimat?

– Som företag som jobbar med ESG så jobbar man med miljö, sociala aspekter samt rapportering och styrning. Finansbranschen har varit sena på bollen när det gäller hållbarhet men i stort sett alla har det idag. Man får välja själv vad man tycker är viktigt när det gäller hållbarhet, tycker man att det är viktigt med jämställdhet eller klimatmålen? Är det utsläppen? Mitt tips är att göra en lista med tio punkter du tycker är viktiga. Välj bolag utifrån det. 


Hur ser framtiden ut för hållbarhet?  

– Det är ett måste. Lägstanivån kommer höjas. Nu är alla med på detta. För några år sen var det en exklusiv produkt att investera i en hållbar fond. Nu är det en risk att inte ha en hållbar inriktning. 


Hur lyckas man med sina investeringar?

– Investera inte pengar du inte har. Investera lite i taget varje månad. Många underskattar det regelbundna sparandet. Kom igång och fortsätt, månad ut och månad in. Gå inte in i bolag du inte fattar. Du ska förstå vad bolaget gör. Gå på med bolag som går med vinst och växer, säger Michaela Berglund.

More Episodes

10/12/2021

#37 Gröna investeringar med Josefin Johansson

Ep. 37
En djupdykning i hållbara investeringar och en titt på fyra intressanta aktiecase bjuder veckans avsnitt på. Gäst är hållbarhetsexperten Josefin Johansson som är ansvarig för hållbarhetsanalys på Handelsbanken aktieanalys. Det blir både stora svep och lite nitty gritty om gröna investeringar. Vi snackar samhällspåverkan, bolagsanalys, greenwashing och såklart aktier och fonder. Om avsnittet hade en färg skulle det givetvis vara grönt!På vilket sätt blir världen bättre av hållbara investeringar, om den blir det?– Framförallt går pengarna till att uppmuntra bolag, eller styra riktningen, mot att lösa samhälleliga problem. Sen ska man inte ha alltför stor tilltro till att finansmarknaden ska lösa problemen, i slutändan är det fokus på avkastning. Det är inte välgörenhet man arbetar med. Men det kan bidra till att öka trycket åt det hållbara, säger Josefin Johansson.Hur väl presterar företag med hållbarhetsprofil?– Det är blandade slutsatser. Rent akademiskt visar studier på en blandad bild. Vissa får fram att man får högre avkastning av att investera i hållbara bolag eller fonder medan vissa visar att det inte är någon större skillnad. Än så länge är det lite oklart. Ett problem är att det är en definitionsfråga vad det är man mäter. I och med att vi har ett ökat fokus på att minska globala uppvärmningen och klimatförändringarna så borde ett bolag som är en del av lösningen vara en bättre investering.Många klimatvänliga bolags kurser gick väldigt bra efter coronakraschen, men nu har det gått sämre. Varför och hur ser den kommande prognosen ut?– Om något går upp väldigt mycket så kommer ofta en korrigering och det går ner lite igen, just eftersom det blir väldigt höga förväntningar. En förklaring kan vara att förnybar energi ör en tillväxtsektor och i början av året pratade man om ett skifte till värdebolag. Då påverkar en rotation tillväxtbolag. På längre sikt ser man trenden gynna hållbara bolag. Vi ser till exempel stimulanspaket som ska satsa på förnybar energi och utbyggnad av laddstolpar för elbil.Ibland pratas det om greenwashing, att företag framställer sig som mer hållbara än de faktiskt är. Hur säkerställer man att det man investerar i faktiskt är hållbart?– Om man ska vara lite cynisk så skulle jag säga att det kan man inte säkerställa. Men för att minska risken att bolaget inte skulle vara grönt är att jämföra med konkurrenter. Ligger man i linje eller är man bättre på att reducera sina utsläpp? Kan man backa upp gröna påstående i exempelvis studier? Finns det oberoende studier? Även rapporter om sektorn eller andra organisationer kan ge perspektiv och lyfta fram problem som bolaget själva inte är aktiva på att belysa.Har du tips på var man lär sig mer om hållbara investeringar?– Investopedia är en bra källa för att lära sig grunderna. NordSip har intressanta rapporter och där kan man läsa nyheter, säger Josefin Johansson.
10/5/2021

#36 Prispressa matkassen med Sofia Selimi

Ep. 36
Vardagskäk, festmåltider, matlådor. Äta kostar men prislappen går att påverka. Det vet matinspiratören bakom Zofias kök, Sofia Selimi, som gästar veckans avsnitt. Hela kedjan från planering till inköp och tillagning är värd att kika närmre på för att pressa priset och maxa smaken på maten. Sofia bjuder dessutom på sina favoritrecept för olika typer av tillfällen.Ett riktigt smaskigt avsnitt med andra ord!Hur ser din handlingsstrategi ut?– Planera innan du går och handlar. Rensa kylen. Ta fram det du har, skriv upp det du behöver och håll dig till listan. Det är lätt att lockas av annat i butiken och av extrapriser. Men när man planerar går det bättre. Då vet du vilka ingredienser du behöver. Och handla inte i stress! Är du stressad så gå hem och laga något du redan har, säger Sofia Selimi.Hur planerar man maten på ett bra sätt?– När man planerar går allt lättare. Jag jobbar, tränar, har barn, och när man planerar blir det billigare. Sätt dig ner och prata med familjen, vad ska vi äta? Hur jobbar vi, hur ser aktiviteterna ut. Planera även vem som lagar maten. Låt hela familjen vara med och bestämma matsedel. Då blir det inget gnäll över det som serveras.Man brukar ofta prata om att äta i rätt säsong. Varför är det bra och hur kan man tänka kring det?– Det är jätteviktigt att handla efter säsong. På det viset är det både billigare och nyttigare just eftersom det produceras i Sverige. Sommarsäsongen juli-september är full av fina grönsaker. Med det kan du göra plåtmat. Man kan piffa till dem. Blanda och rosta grönsakerna och låt alla plocka det de vill. Sen kommer vintern och då är grytor. Välj hellre frysta grönsaker än färska. Köp gärna svenska märken, de färska grönsakerna är inte svenska.Finns det några notoriskt dyra råvaror?– Vi vill alla äta ekologiskt, men det är dyrt. Alla har inte råd. Där kan jag tycka att man köpa fryst istället. Har man inte råd med ekologisk avokado, då finns fryst alternativ. Det köper jag när vi är många. Flera borde såklart samtidigt handla mer ekologiskt så priserna sänks.Vad har du för tips på recept till matlådor?– Ett av de bästa tipsen är lasagne. Det kan du göra på olika sätt, det behöver inte vara med köttfärssås. Spenat, vegetarisk, kycklinglasagne. Grytor är också både gott och praktiskt att ha med till jobbet. Gratäng är gott och även ugnsrostade grönsaker är bra som bas, då är det bara att lägga till till exempel ris eller potatis, säger Sofia Selimi.
9/28/2021

#35 Guld- och silverskola med Joanna Törngren Redebrant

Ep. 35
Glimrande guld och stiligt silver. Välkommen in i ädelmetallernas värld! Du kanske redan investerar i aktier och fonder och är nyfiken på att bredda din portfölj? Investeraren Joanna Törngren Redebrant håller en mycket värdefull grundkurs i guld och silver i dagens avsnitt. Joanna driver nätverket Nyfikna investerare som utforskar spännande tillgångar bortom de klassiska bolagen, och hon har gnistrande kunskap om att investera i just ädelmetaller.Varför ska man investera i guld och silver?– Det finns flera aspekter som gör det intressant. Värt att nämna är att jag har en bred investeringsprofil med en sund ekonomi och riskspridning. Förutom guld och silver investerar jag i aktier, fastigheter, krypto och onoterat. Att investera i olika tillgångsslag ger bra riskspridning. Man investerar i olika tillgångar som inte alltid korrelerar med varandra i sina prisrörelser. När börsen går ner, vad kan jag då ha som blir värt mycket? Så att portföljen viktas om. Vi har ett valutaperspektiv där valutor kan tappa i värde. Det kan vara en anledning till varför guld är intressant. Egenskaperna hos grundämnena går inte att framställa på konstgjord väg. Man kan inte bara trycka mer guld och silver. Det är också intressant ur en försäkringsaspekt. I små valörer kan fysiskt guld och silver vara relevant om man till exempel behöver fly eller om något annat oförutsett sker, säger Joanna Törngren Redebrant.Hur ser prisutvecklingen ut?– Silvret är mer volatilt än guldet. Vill man ha en explosiv uppgång är det mer silvret som kan vara aktuellt. Vill du ha en trygg hedge så är guld mer intressant. Det är mer säkert historiskt sett. Omställningen från fossila bränslen beräknas öka efterfrågan på silver som industrimetall. Då skulle en brist kunna uppstå och det kan dra upp priset på silver. Jag tror att vi är i en tidig fas på en bullmarket på ädelmetallerna som kan fortgå 5-10 år om det vill sig väl.Vad investerar man i när man köper guld?– Det är komplext men för att förenkla det s finns det i grunden två sätt: fysiskt guld eller plattformshandlat guld. Alltså tackor eller innehav. Det finns ETF:er och ETC-alternativ som följer priset på guld eller silver. Det finns gruvbolag, och då köper du aktier med en prisexponering mot ädelmetallen. Det beror på vem du är som investerare. Man kan även köpa fonder. Då får man ett gäng aktier. Där får man som alltid läsa på och göra sin egen analys innan man köper.Hur ser riskerna ut?– Oavsett vad man investerar i finns en risk att man förlorar hela eller delar av sitt kapital. Vi lever i en spännande tid sett ur investeringsperspektivet och man ser många på instagram och andra plattformar som hävdar att de tjänat mycket pengar på kort tid. Det är en risk att man dras med i det. Det är väldigt bra att ha en egen strategi att luta sig på så att man inte gör fomo-köp. En annan risk är att man skulle hitta mer guld och silver vilket skulle påverka priset negativt. Därtill finns bitcoin som man inte vet hur det kommer slå mot guldet, säger Joanna Törngren Redebrant.