Share

cover art for #78 Downshifting och att leva mer för lägre pris

Smarta cash

#78 Downshifting och att leva mer för lägre pris

Jobba mindre för att frigöra mer tid till det man älskar. Det är veckans gäst Therese Bergs melodi. Hon har under flera år ägnat sig åt downshifting där hon skalat ner på det överflödiga i livet och fokuserat på det som betyder mest för henne. Therese har en väldigt sparsam livsstil där hållbarhet är en viktigt parameter, och Therese har en hel del tips på hur man kan finslipa sparandet i vardagen. Dessutom pratar vi om budget, hållbara investeringar och att lära ut ett sunt förhållningssätt till pengar till sina barn.


Therese driver Instagramkontot pengarellerpyssel där hon inspirerar till en enkel, klimatsmart och billig livsstil.

More episodes

View all episodes

 • #84 Så påverkas plånboken av höstbudgeten – vinnare, förlorare och analys

  31:32
  Säsongspremiär! Smarta cash är tillbaka och dyker rätt in i den privatekonomiska hetluften. Regeringen har lagt fram sin höstbudget och en rad förändringar kan göra skillnad för plånboken. Veckans gäst Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, berättar om vad som väntar gällande jobbskatteavdrag, rot och rut, bostadsbidrag för familjer, drivmedel, plastpåsar, pension och kompensation för 57:or. Men vilka är vinnarna på politiken, och vilka är förlorarna? Sharon ger även en analys av budgeten och tipsar kring hur man kan hantera det höjda ränteläget och inflationen. Välkommen tillbaka till podden som peppar till en bättre ekonomi och rikare framtid!
 • #83 Nybörjarguide till börsen: Så kommer du igång med aktier och fonder

  47:52
  Är du nyfiken på börsen men har inte tagit steget in? Eller har du redan kommit igång men känner dig osäker? Då är detta avsnittet för dig! I denna guide till aktier och fonder tar vi det från början. Gäster är två experter på Avanza: Linnea Wiklund, chef över fondutbudet, och Johanna Kull, hållbarhetsansvarig, som även driver podden Alfahonor spekulerar. Tillsammans går vi igenom vanliga frågor som uppstår när man ger sig in på börsen, från det mest basic till lite mer avancerat:Vad är aktier och fonderRiskspridningVanliga misstag: Tankevurpor, fomo, hajper, när känslorna tar överHur man väljer aktier och fonderHur man analyserar aktier och fonderInvesteringsstrategierSå hittar du aktier och fonderObs: Att investera i aktier och fonder medför alltid en risk. Ditt kapital kan både öka och minska i värde.
 • #82 Spartipsbonanza, budgetbovar och beteendeekonomi

  29:44
  En konfetti av spartips bjuds på i detta avsnitt, där i princip inget ämne lämnas oberört – mat, el, kläder, prylar och bostad, ja, allt går att hitta en sparlösning på. Och vem är bättre att gästa än Compricer-sparekonomen och författaren Christina Sahlberg, som just släppt boken Spara pengar: Experternas 323 bästa tips (skriven ihop med Sveriges snålaste man Günther Mårder). Christina gör en total genomlysning av vardagsekonomin och ger genomförbara råd kring hur man kan minska kostnaderna, under dessa tuffa ekonomiska tider. Dessutom pratar vi en hel del beteendeekonomi. Varför är det så svårt att göra en ekonomisk beteendeförändring? Vilka fallgropar finns? Och hur gör man för att lyckas med sin ekonomi?Som en bonus passar Christina på att berätta hur man sparar ihop till 17,8 miljoner kronor. Inte illa!
 • #81 Skilsmässoexperten tipsar: Så löser du separationen – och detta ska du göra innan du går in i en ny relation

  34:21
  Bodelning, äktenskapsförord och samboavtal. Kanske inte de mest romantiska orden i världen, men de kan vara ack så viktiga. För när ett par går isär är det inte bara känslorna som ska läka – ekonomin ska delas upp. Hur går egentligen en bodelning till? Charlotte Ljung, grundare av skilsmässoplanerartjänsten Endbright, guidar kring hur en separation kan gå till vid samboskap och äktenskap. Hon berättar om fallgropar och ger tips på hur man lyckas med svåra samtal om ekonomi vid en separation. Dessutom reder Charlotte ut hur det funkar med äktenskapsförord, samboavtal och enskild egendom, något som hon menar kan vara bra att se över innan man går in i en ny seriös relation. Plus ett gäng intressanta insikter i skilsmässor, ägande och jämställdhet. Ett avsnitt att lyssna på både vid uppbrott och innan relationen går in i nästa fas!
 • Smarta hacks: Samboavtal och äktenskapsförord

  03:25
  Ekonomin kan påverkas när man gifter sig eller blir sambo. För att underlätta en eventuell framtida separation kan man skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord. Vad det innebär och hur man gör det, förklarar gästen Charlotte Ljung som grundat skilsmässoplanerartjänsten Endbright.
 • #80 Tre magiska P:n – plånbok, planet och personlig utveckling

  34:25
  Veckans avsnitt är en berättelse om hur livsstil, ekonomi och klimattänk flätas ihop. Denice Fallsdalen, som driver Instagramkontot Plånbokssmart, drabbades av en utmattning och valde att lägga om livet till en lugnare, mer hållbar vardag. Hon flyttade från Stockholm till Nyköping, byggde upp ett fuck off-kapital och började skola om sig från ekonom till sjuksköterska, samtidigt som filosofin om ett plånbokssmart liv blev allt klarare. Denice berättar om sin sparstrategi, kontoupplägg och investeringsinriktning (spoiler: den är också hållbar!). Det bjuds på konkreta spartips och tankar om hur beteendeförändring kan göra skillnad i privatekonomin.
 • Smarta hacks: Skippakontot – bevisa att många bäckar små kan göra dig rätt rik

  06:53
  Skippakontot är en sparstrategi som både kan göra dig lite rikare och som kan leda till beteendeförändring! I det här kortavsnittet delar jag med mig av mitt eget hack Skippakontot – ett konto dit jag för över de pengar som jag väljer att inte slösa på onödigheter och slentriankonsumtion. Hur jag lägger upp det, hur det funkat och hur mycket jag sparat på det hör du i avsnittet.
 • #79 Bubbel & börs, ett lass med sparkonton och liten kryptoskola

  30:26
  Fokus på investeringar denna vecka! Och inte bara på den gamla hederliga börsen, det blir också en crash course i krypto. Gäst är Wera Henriksson, som är nordisk marknadschef på investeringsplattformen Bitpanda. Wera berättar om sin resa in på börsen, som kickade igång med ett peppigt egenskapat event kallat Bubbel & börs, och vi får höra om hennes riskprofil och investeringsstrategi. Förutom att vara en investerare, råkar Wera ha en riktig spararhjärna som har ett kreativt upplägg med sparmål och konton! Dessutom håller Wera en grundläggande kryptoskola – vad är egentligen krypto, hur stora är riskerna och vad bör man veta om man är nyfiken på att börja investera i krypto? Allt detta i veckans Smarta cash!