Share

cover art for #69 Kontotricket – så kan du spara tusenlappar med enkla medel

Smarta cash

#69 Kontotricket – så kan du spara tusenlappar med enkla medel

Ett konto för varje budgetkategori, det är Kontotrickets grundrecept. Men hur funkar det egentligen? Sparprofilen Mathilda Vernersson, aka @overtillannat på Instagram, berättar om sin budgetstrategi som hon menar kan få dig att spara in många tusenlappar! Det blir en ordentlig genomgång i hur man kan lägga upp sin privatekonomi enligt Kontotricket och vilka fällor man ska undvika. Dessutom pratar vi om hur man får med sig familjen på spartåget, hur man klarar dyrare boräntor och hur man får ner notan för den stora – och viktiga – utgiftsposten mat.

More episodes

View all episodes

 • #97 Så var ekonomiåret 2023 – och spaning inför nästa

  25:35
  Inflationen, räntor och lågkonjunktur blev några av de hetaste ekonomiämnena i år. Säsongens sista avsnitt av Smarta cash är en traditionsenlig årskrönika med Sandra Johansson som är ekonomijournalist och chef för premiuminnehåll på Omni Ekonomi. Vi blickar bakåt och analyserar vad som faktiskt hände, och hur det påverkade privatekonomin. Ett händelserikt år har det varit, präglat av en hel del ovisshet för hur våra plånböcker ska klara nya påfrestningar. Såklart riktas strålkastarljuset även mot vad som komma skall. Hur blir det egentligen med räntorna och kommer det bli större konsekvenser av lågkonjunkturen? Förhoppningsvis har vi alla lärt oss något av ekonomiåret som gått och kan fira in det nya med kloka lärdomar och ett bättre ekonomiskt självförtroende. Gott nytt år!
 • #96 Allt du behöver veta om att spara i fonder

  40:22
  En guide till fonder bjuds på i Smarta cash! Det du behöver veta för att spara i fonder får du reda på tack vare veckans gäst Johanna Englundh som är redaktör på Morningstar. Det blir grundläggande fakta (vad är ens en fond?) och mer detaljerade kunskaper, allt för att öka chanserna till att få pengarna att växa genom fondsparandet. Vi går igenom vad det finns för olika sorters fonder, skillnaden på aktivt förvaltade fonder och indexfonder, vilken avkastning man kan förvänta sig och hur man kan tänka kring sparhorisont. Risker lyfts självklart också! Johanna menar att det är större risk att inte spara i fonder än att göra det – hör varför i avsnittet!Det kan kännas som en riktig fonddjungel där ute med ett utbud på tusentals fonder. Vi diskuterar vad man behöver titta på för att jämföra och välja fonder. Avgiften är en av de viktigaste parametrarna och Johanna förklarar grundligt hur den fungerar, och vad som är en låg vs en hög avgift. Dessutom kan stjärnbetyg och medaljrating vara intressanta att kika på när man bygger upp en bra fondportfölj. Ja, mycket kunskap om fonder och insikter i hur man som sparare ska bete sig i fondvärlden utlovas!
 • #95 Privatekonomiskt bokslut, vinterbudget och att bädda bra för nästa år

  23:52
  Syna ditt ekonomiår i sömmarna och säkra plånboken inför 2024 med veckans gäst Jennie Sandén, privatekonom på Danske bank. Det har varit ett ansträngande år för många med ökade räntekostnader och en inflation som förvisso dämpats, men som fortsatt tunna ut plånboken. Jennie guidar till hur man utvärderar det gångna året. Hölls verkligen budgeten? Stämmer riskprofilen med ens investeringar? Frågor man bör ställa sig för att göra ett privatekonomiskt bokslut listas. Dessutom blickar vi framåt. En trygg ekonomi 2024 är såklart att önska! En smart budget, löneväxling och spartips diskuteras.
 • #94 Ekonomipriset, p-pillret och jämställdhet i arbetslivet

  26:38
  Det råder Nobelyra och årets ekonomipristagare Claudia Goldin diskuteras i veckans avsnitt. Goldins forskning handlar om könsskillnader i arbetslivet, något som gästen Arizo Karimi, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet, har full koll på. Vi går igenom vad Goldins forskning visar på (här kommer bland annat p-pillret in!) och vad den har betytt, både för den akademiska världen och för människan. Kanske kan forskningsresultaten hjälpa oss i framtiden? Dessutom vänder vi blicken mot Sverige. Arizo berättar om hur föräldraförsäkringen påverkar vår och företagens ekonomi, och målar en bild över hur jämställt det är i vårt land idag.
 • #93 Sparfantasten Thereses budgetvänliga liv: Jagar röda prislappar, kör köpstopp och tar till husmorsknep

  31:40
  En mästare på att kapa kostnader i vardagen gästar Smarta cash denna vecka! Therese Hagman är Enköpingsbon som tar sparandet till en ny nivå och låter sitt ekonomiska mindset genomsyra hela sin livsstil. Therese berättar sin historia om hur hon gick från relativt omedveten kring sin privatekonomi, till att vara varsam med varenda krona. Det första stora sparmålet blev en långresa till Thailand och Therese avslöjar hur hon lyckades nå summan som behövdes. På vägen gjordes viktiga omprioriteringar i budgeten som hon filat på sen dess. Speciellt matkontot brinner hon för: Det jagas röda prislappar och köps svinnvaror så det står härliga till. Med två barn i hemmet har Therese skapat en miljö där sparsamhet är normalt och second hand-shopping en självklarhet. Men hur lyckades Therese egentligen göra beteendeförändringen som krävs för att hålla en tajtare budget? Och hur håller man motivationen uppe? Det blir ett härligt sparpeppigt avsnitt med energiska Therese, proppfullt av konkreta tips och trix som plånboken njuter av!Therese Hagman finns på Instagram som @handla_och_leva_ekonomiskt
 • #92 Hur SaraLis hållbara livsstil sparat in 10 000 kr i månaden – genom köpstopp, second hand och klimatsmarta sparknep (repris)

  32:20
  Välkommen in i en plånbokssmart och klimatvänlig värld full av återbruk, odling och drömmar om att bygga en hållbar framtid. Veckans gäst SaraLi Eder har anammat en livsstil som är både sparsam, miljömässigt hållbar och alldeles underbar! SaraLi har haft köpstopp sen 2015 och handlar i princip uteslutande second hand. Det kanske låter som en rejäl utmaning i en familj med snabbväxande småbarn, men för SaraLi är det vardag – och i avsnittet berättar hon om best practice i hur man lever utan nyproducerade varor. Ekonomi ligger henne varmt om hjärtat och det blir en rad konkreta spartips om mat, el och övrig konsumtion, samt råd till den som behöver spara pengar snabbt. SaraLi finns på Instagram: eko_ekonomenAvsnittet är en repris från 2022.
 • #91 Elisabeth investerade sig till ekonomisk frihet – allt om strategin, misstagen och oväntade känslorna (repris)

  33:23
  Vem vill inte bli miljonär. Men hur gör man? En som lyckats är Elisabeth Svensson. Och veckans gäst stannade inte vid en miljon utan lever idag som ekonomiskt oberoende, fri att välja hur hon ska leva sitt liv. Hör Elisabeths story: om sparandet under många år men också tomheten som infann sig när hon nådde målet att bli ekonomiskt fri. Vi får ta del av trevliga spartips, sura men lärorika misstag och tankar om investeringsstrategi (spoiler: hon har provat de flesta!).Avsnittet är en repris från juni 2022.
 • #90 Ta sig ur skulder, bygga hållbar budget och förändra sitt ekonomiska beteende

  31:50
  Att hamna i skulder är en tuff situation både för ekonomin och måendet, men det går att ta sig ur! Hur man kan göra det vet budget- och skuldrådgivaren Nadia Wallin som gästar veckans Smarta cash. Dessvärre har skuldberget hos Kronofogden slagit nya rekord, och antalet personer som hamnat hos myndigheten har ökat. Nadia berättar om vad som händer när man inte kan betala fakturor, hur processen ser ut och om skuldsanering. Att ta sig ur skulder och bygga en stabilare grund för framtiden är i fokus för avsnittet! Vi pratar om hur man bygger en hållbar budget, ekonomiskt beteende och personlig utveckling. Privatekonomi går att utveckla, förändra och förbättra, det gäller bara att hitta rätta verktyget som passar ens egen situation.
 • #89 Boosta din ekonomiska kunskap med folkbildaren: "Hängslen och livrem för finansdjungeln"

  26:34
  Kunskap är makt men en av fyra saknar grundläggande kunskaper inom ekonomi, och det försöker vi råda bot på i veckans Smarta cash. Gäst är Sofia Tyréus som är ansvarig för finansiell folkbildning på Finansinspektionen. Sofia berättar om en undersökning som FI gjort som tar tempen på hur det står till med både den ekonomiska kunskapen och det ekonomiska självförtroendet hos svenskarna. Vad är vi starka på, och vilka brister är vanliga? Det visar sig att det finns skillnader mellan män och kvinnor. Det finns ett gäng saker att hålla koll på för att ta makten över sin ekonomi, speciellt i sämre tider som dessa. Vi kikar närmre på vad vi behöver veta om budget, buffert, långsiktigt sparande, ekonomin i samhället och skulder. En hel del vanliga och viktiga begrepp förklaras, till exempel insättningsgaranti, ränta på ränta, värdepapper, inflation, lågkonjunktur och skuldsanering. Ett avsnitt där du får grundläggande kunskaper och förhoppningsvis ett ökat självförtroende!