Share

cover art for #47 Julbudget och bokslut med Esra Yildirim

Smarta cash

#47 Julbudget och bokslut med Esra Yildirim

Vinter, jul och nyår kommer ofta med ökade kostnader. Samtidigt är årets slut ett perfekt läge att blicka bakåt och utvärdera hur ekonomiåret 2021 gick. Höll budgeten? Presterade investeringarna? Nåddes sparmålen? Med hjälp av Esra Yildirim, kundrådgivare på Swedbank, tar vi oss an ett privatekonomiskt bokslut och ser till att göra det bästa av året som är kvar. 


Hur lägger man upp en bra jul- och nyårsbudget? 

– Julen innebär ju mycket för olika människor. Det kan vara både mysigt och stressigt. Börja med att utmana ditt tankesätt kring julen och kostnaderna. Vi lever i ett samhälle där det är en trend att konsumera mycket. Barnen ska få de bästa julklapparna. Ändra tankesättet i familjen kring hur man firar jul. Det behöver inte vara så dyrt. Prata! Ett tips på hur man kan dra ner kostnaderna är att börja med julklapparna. Till exempel kan man lotta ut vem som ska köpa julklapp till vem, säger Esra Yildirim. 


I och med vinterns ökade kostnader, ska man fortsätta med sparande och investeringar eller pausa?

– Utgifterna ökar men det är rekommenderat att fortsätta med sparandet. Börja inte 2022 med skulder. Har man sparat regelbundet har man troligen en buffert. Det är viktigt att man inte använder alla de pengarna på julen. Fortsätt spara, även om det blir små summor.


Hur utvärderar man sin privatekonomi nu vid årets slut? 

– Har man gjort en budget så utvärderar man utifrån den. Har man inte en budget, tänk över vilka förväntningar du hade på din ekonomi i början av året och jämför med hur du har det nu. Hur ligger du till idag? Ligger du under eller över förväntan? Har man gjort en budget är det lite lättare att utvärdera. Då kollar man igenom sin budget och tittar på hur sparandet har gått. Hur hög är sparkvoten? Hur ser inkomsten ut i relation till utgifterna? Ett tips är att inte glömma ta med rörliga kostnader som t ex ett bil- eller cykelköp. 


Hur tuff ska man vara mot sig själv när man utvärderar?

– Jag tycker att vi ska vara snälla mot oss själva. Året har varit tufft och många har mist sina jobb. En del har börjat plugga istället för att ha en månadslön. Vi ska vara snälla när det gäller sparandet. Visst ska vi spara bra, men vi ska leva i nuet också. Inte stressa så mycket inför framtiden, säger Esra Yildirim.

More episodes

View all episodes

 • #93 Sparfantasten Thereses budgetvänliga liv: Jagar röda prislappar, kör köpstopp och tar till husmorsknep

  31:40
  En mästare på att kapa kostnader i vardagen gästar Smarta cash denna vecka! Therese Hagman är Enköpingsbon som tar sparandet till en ny nivå och låter sitt ekonomiska mindset genomsyra hela sin livsstil. Therese berättar sin historia om hur hon gick från relativt omedveten kring sin privatekonomi, till att vara varsam med varenda krona. Det första stora sparmålet blev en långresa till Thailand och Therese avslöjar hur hon lyckades nå summan som behövdes. På vägen gjordes viktiga omprioriteringar i budgeten som hon filat på sen dess. Speciellt matkontot brinner hon för: Det jagas röda prislappar och köps svinnvaror så det står härliga till. Med två barn i hemmet har Therese skapat en miljö där sparsamhet är normalt och second hand-shopping en självklarhet. Men hur lyckades Therese egentligen göra beteendeförändringen som krävs för att hålla en tajtare budget? Och hur håller man motivationen uppe? Det blir ett härligt sparpeppigt avsnitt med energiska Therese, proppfullt av konkreta tips och trix som plånboken njuter av!Therese Hagman finns på Instagram som @handla_och_leva_ekonomiskt
 • #92 Hur SaraLis hållbara livsstil sparat in 10 000 kr i månaden – genom köpstopp, second hand och klimatsmarta sparknep (repris)

  32:20
  Välkommen in i en plånbokssmart och klimatvänlig värld full av återbruk, odling och drömmar om att bygga en hållbar framtid. Veckans gäst SaraLi Eder har anammat en livsstil som är både sparsam, miljömässigt hållbar och alldeles underbar! SaraLi har haft köpstopp sen 2015 och handlar i princip uteslutande second hand. Det kanske låter som en rejäl utmaning i en familj med snabbväxande småbarn, men för SaraLi är det vardag – och i avsnittet berättar hon om best practice i hur man lever utan nyproducerade varor. Ekonomi ligger henne varmt om hjärtat och det blir en rad konkreta spartips om mat, el och övrig konsumtion, samt råd till den som behöver spara pengar snabbt. SaraLi finns på Instagram: eko_ekonomenAvsnittet är en repris från 2022.
 • #91 Elisabeth investerade sig till ekonomisk frihet – allt om strategin, misstagen och oväntade känslorna (repris)

  33:23
  Vem vill inte bli miljonär. Men hur gör man? En som lyckats är Elisabeth Svensson. Och veckans gäst stannade inte vid en miljon utan lever idag som ekonomiskt oberoende, fri att välja hur hon ska leva sitt liv. Hör Elisabeths story: om sparandet under många år men också tomheten som infann sig när hon nådde målet att bli ekonomiskt fri. Vi får ta del av trevliga spartips, sura men lärorika misstag och tankar om investeringsstrategi (spoiler: hon har provat de flesta!).Avsnittet är en repris från juni 2022.
 • #90 Ta sig ur skulder, bygga hållbar budget och förändra sitt ekonomiska beteende

  31:50
  Att hamna i skulder är en tuff situation både för ekonomin och måendet, men det går att ta sig ur! Hur man kan göra det vet budget- och skuldrådgivaren Nadia Wallin som gästar veckans Smarta cash. Dessvärre har skuldberget hos Kronofogden slagit nya rekord, och antalet personer som hamnat hos myndigheten har ökat. Nadia berättar om vad som händer när man inte kan betala fakturor, hur processen ser ut och om skuldsanering. Att ta sig ur skulder och bygga en stabilare grund för framtiden är i fokus för avsnittet! Vi pratar om hur man bygger en hållbar budget, ekonomiskt beteende och personlig utveckling. Privatekonomi går att utveckla, förändra och förbättra, det gäller bara att hitta rätta verktyget som passar ens egen situation.
 • #89 Boosta din ekonomiska kunskap med folkbildaren: "Hängslen och livrem för finansdjungeln"

  26:34
  Kunskap är makt men en av fyra saknar grundläggande kunskaper inom ekonomi, och det försöker vi råda bot på i veckans Smarta cash. Gäst är Sofia Tyréus som är ansvarig för finansiell folkbildning på Finansinspektionen. Sofia berättar om en undersökning som FI gjort som tar tempen på hur det står till med både den ekonomiska kunskapen och det ekonomiska självförtroendet hos svenskarna. Vad är vi starka på, och vilka brister är vanliga? Det visar sig att det finns skillnader mellan män och kvinnor. Det finns ett gäng saker att hålla koll på för att ta makten över sin ekonomi, speciellt i sämre tider som dessa. Vi kikar närmre på vad vi behöver veta om budget, buffert, långsiktigt sparande, ekonomin i samhället och skulder. En hel del vanliga och viktiga begrepp förklaras, till exempel insättningsgaranti, ränta på ränta, värdepapper, inflation, lågkonjunktur och skuldsanering. Ett avsnitt där du får grundläggande kunskaper och förhoppningsvis ett ökat självförtroende!
 • #88 Hitta den smartaste strategin för ditt sparmål och undvik fällorna på vägen

  29:00
  Hur sparar man ihop till resan, kontantinsatsen eller allmän frihet i framtiden? Vilken sparstrategi som passar bäst hänger ihop med sparhorisonten, och hur man kan tänka berättar veckans gäst Amie Berglund som är privatekonomisk analytiker på SEB. Förutom att ha en fin strategi är det (såklart!) roligt att lyckas nå sitt sparmål, och vi pratar om hur man håller motivationen vid liv, spartips och vilka fällor man ska undvika när man staplar kronorna på hög mot sin dröm. Att få pengarna att växa genom att investera kan vara en god idé för en del av sparandet. Amie menar att börsen är för alla och delar med sig av sina lärdomar om fond- och aktiesparande. Spara vill vi väl alla, så låt oss göra det riktigt smart!
 • #87 Den krisande kronan: Orsaker, effekter och hur du kan tänka med dina investeringar

  29:32
  Kronan har försvagats och rubriker i media har larmat om tapp, ras och en skitvaluta. Vad är det som hänt vår svenska krona, hur påverkar det oss och hur kan vi investera smart i detta läge? Sparekonom Felicia Schön på Avanza gästar Smarta cash och förklarar! Vi kikar närmre på hur vi som privatpersoner påverkas av försvagningen, men också vilka effekter det skapar för företagen och Sverige som land. Felicia berättar varför kronan blivit svag, hur den kan stärkas och hur prognosen ser ut. Dessutom blickar vi in i den egna portföljen och pratar om hur man kan tänka med sina investeringar.
 • #86 Att bryta familjemönster, switcha ekonomiskt mindset och drömmen om ekonomisk frihet

  40:40
  Juristen Malin Selin är trebarnsmamman med en plan: Hon investerar för att känna trygghet, bli finansiellt fri och för att ge sina barn lärdomar om privatekonomi. Men det ekonomiska och framtidsorienterade tänket har inte alltid varit självklart. Länge levde Malin från lön till lön, tills en dag då hon fick ett ekonomiskt uppvaknande och började investera på börsen. Dessutom inspirerade minimalismen och delar av familjens livsstil lades om. Malin berättar även om hur hon påverkats av familjens ekonomiska historia, och hur hon lyckades bryta gamla mönster. Ett varmt och energifyllt avsnitt om en personlig resa genom olika privatekonomiska mindset!
 • #85 TINA blir TIA – detta behöver du veta om räntefonder, obligationer, sparkonton och amortering

  36:45
  Välkommen till ett avsnitt som handlar om sparande och investeringar i annat än aktier och aktiefonder! TINA, There Is No Alternative (till aktiemarknaden), har dominerat men nu ljusnar det för TIA, There Is Alternatives. Ränteläget gör det mer attraktivt med räntebärande placeringar såsom räntefonder och obligationer än tidigare. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, berättar om hur det funkar att investera i dessa tillgångsslag. Vad är egentligen räntefonder och obligationer, vad för avkastning kan man vänta sig, vilka är riskerna och hur stor plats ska de ha i portföljen?Dessutom pratar vi om sparkonton och om att se amortering som en sparform. Vad talar för att amortera istället för att investera?