Smarta cash

Share

#44 Ge med hjärta och hjärna med Agnes Stenlund

Välgörenhet värmer och svenskarna ger mer för varje år. Hur ser man till att göra mest gott för sina pengar? Om det handlar dagens avsnitt som gästas av Agnes Stenlund på Effektivt givande, en ideell organisation som arbetar för att maxa nyttan av donationer. Vi pratar om vad effektivt givande innebär, vilka hjälporganisationer som är effektiva, budgettänk och skattereduktion för donationer.  


Svenskarna gav 9 miljarder kronor år 2020, enligt branschföreningen Giva Sverige. Vad tänker du om det? 

– Det är fantastiskt. Jag tror det finns en snöbollseffekt med givande. Om man känner att det är bara jag och ingen annan som drar sitt strå till stacken, kommer jag bli mindre sugen på att ge. Om de jag känner också ger 5, 10 procent så kommer det kännas naturligt för mig också. Sen kan jag inte låta bli att tänka på hur mycket bättre det kunde bli om vi gav mer till effektiva organisationer, säger Agnes Stenlund. 


Vad är effektiva välgörenhetsorganisationer?

– Många tänker ofta på administrationskostnader, hur mycket organisationen tar av det vi ger. Det kan var 10-20 procent av summan. Men det är inte det viktigaste när man bedömer effektivitet. Vissa organisationer är 100 gånger mer effektiva så spelar inte de 10-20 procentenheterna så stor roll. Om den resterande summan gör 100 gånger mer gott så är det det vi ska titta på. 


– Det finns fyra kriterier man tittar på när man bedömer effektivitet. För det första att arbete är vetenskapligt dokumenterat, att det verkligen funkar. Sen tittar man på kostnadseffektivitet, till exempel kostnad per räddat levnadsår. För det tredje tittar man på tillväxtpotential, har organisationen möjlighet att använda pengarna som kommer in. Till sist tittar man på öppenhet, att man kan granska organisationen. 


Nischade organisationer t ex Against Malaria Foundation är med på listan över rekommenderade effektiva organisationer. Varför kvalar inte de stora, världsomspännande in – t ex Unicef, Rädda barnen, Röda korset?

– Det är en viktig fråga. Det är två aspekter. Dels har de inte den transparens och öppenhet som krävs. Det finns inte tillräcklig dokumentation över vart pengarna går tillgänglig. Men kanske ännu viktigare är att de kan ha svårt att vara effektiva just eftersom de är så stora.


Hur kan man tänka kring sin budget, hur mycket är rimligt att ge?

– Föreningens rekommendation är 10% av lönen. Det är ingen regel, men det är tillräckligt högt för att göra skillnad utan att lämna för stort avtryck i den egna ekonomin. Om du bryr dig om att hjälpa andra men inte vill ge mer än snittet så kan 2-6% av sin inkomst vara en fingervisare. Om man kan tänka procent istället för hundralappar så har man kommit långt. Precis som med sin övriga budget- och ekonomiplanering så kan man sätta sig ner och tänka igenom vad man vill, om man har några mål. Och så sätter man upp ett autogiro. Då slipper man fatta nya beslut varje gång en insamlare kommer fram på stan, säger Agnes Stenlund.More Episodes

12/21/2021

#47 Julbudget och bokslut med Esra Yildirim

Vinter, jul och nyår kommer ofta med ökade kostnader. Samtidigt är årets slut ett perfekt läge att blicka bakåt och utvärdera hur ekonomiåret 2021 gick. Höll budgeten? Presterade investeringarna? Nåddes sparmålen? Med hjälp av Esra Yildirim, kundrådgivare på Swedbank, tar vi oss an ett privatekonomiskt bokslut och ser till att göra det bästa av året som är kvar.Hur lägger man upp en bra jul- och nyårsbudget?– Julen innebär ju mycket för olika människor. Det kan vara både mysigt och stressigt. Börja med att utmana ditt tankesätt kring julen och kostnaderna. Vi lever i ett samhälle där det är en trend att konsumera mycket. Barnen ska få de bästa julklapparna. Ändra tankesättet i familjen kring hur man firar jul. Det behöver inte vara så dyrt. Prata! Ett tips på hur man kan dra ner kostnaderna är att börja med julklapparna. Till exempel kan man lotta ut vem som ska köpa julklapp till vem, säger Esra Yildirim.I och med vinterns ökade kostnader, ska man fortsätta med sparande och investeringar eller pausa?– Utgifterna ökar men det är rekommenderat att fortsätta med sparandet. Börja inte 2022 med skulder. Har man sparat regelbundet har man troligen en buffert. Det är viktigt att man inte använder alla de pengarna på julen. Fortsätt spara, även om det blir små summor.Hur utvärderar man sin privatekonomi nu vid årets slut?– Har man gjort en budget så utvärderar man utifrån den. Har man inte en budget, tänk över vilka förväntningar du hade på din ekonomi i början av året och jämför med hur du har det nu. Hur ligger du till idag? Ligger du under eller över förväntan? Har man gjort en budget är det lite lättare att utvärdera. Då kollar man igenom sin budget och tittar på hur sparandet har gått. Hur hög är sparkvoten? Hur ser inkomsten ut i relation till utgifterna? Ett tips är att inte glömma ta med rörliga kostnader som t ex ett bil- eller cykelköp.Hur tuff ska man vara mot sig själv när man utvärderar?– Jag tycker att vi ska vara snälla mot oss själva. Året har varit tufft och många har mist sina jobb. En del har börjat plugga istället för att ha en månadslön. Vi ska vara snälla när det gäller sparandet. Visst ska vi spara bra, men vi ska leva i nuet också. Inte stressa så mycket inför framtiden, säger Esra Yildirim.