Smarta cash

Share

#44 Ge med hjärta och hjärna med Agnes Stenlund

Välgörenhet värmer och svenskarna ger mer för varje år. Hur ser man till att göra mest gott för sina pengar? Om det handlar dagens avsnitt som gästas av Agnes Stenlund på Effektivt givande, en ideell organisation som arbetar för att maxa nyttan av donationer. Vi pratar om vad effektivt givande innebär, vilka hjälporganisationer som är effektiva, budgettänk och skattereduktion för donationer.  


Svenskarna gav 9 miljarder kronor år 2020, enligt branschföreningen Giva Sverige. Vad tänker du om det? 

– Det är fantastiskt. Jag tror det finns en snöbollseffekt med givande. Om man känner att det är bara jag och ingen annan som drar sitt strå till stacken, kommer jag bli mindre sugen på att ge. Om de jag känner också ger 5, 10 procent så kommer det kännas naturligt för mig också. Sen kan jag inte låta bli att tänka på hur mycket bättre det kunde bli om vi gav mer till effektiva organisationer, säger Agnes Stenlund. 


Vad är effektiva välgörenhetsorganisationer?

– Många tänker ofta på administrationskostnader, hur mycket organisationen tar av det vi ger. Det kan var 10-20 procent av summan. Men det är inte det viktigaste när man bedömer effektivitet. Vissa organisationer är 100 gånger mer effektiva så spelar inte de 10-20 procentenheterna så stor roll. Om den resterande summan gör 100 gånger mer gott så är det det vi ska titta på. 


– Det finns fyra kriterier man tittar på när man bedömer effektivitet. För det första att arbete är vetenskapligt dokumenterat, att det verkligen funkar. Sen tittar man på kostnadseffektivitet, till exempel kostnad per räddat levnadsår. För det tredje tittar man på tillväxtpotential, har organisationen möjlighet att använda pengarna som kommer in. Till sist tittar man på öppenhet, att man kan granska organisationen. 


Nischade organisationer t ex Against Malaria Foundation är med på listan över rekommenderade effektiva organisationer. Varför kvalar inte de stora, världsomspännande in – t ex Unicef, Rädda barnen, Röda korset?

– Det är en viktig fråga. Det är två aspekter. Dels har de inte den transparens och öppenhet som krävs. Det finns inte tillräcklig dokumentation över vart pengarna går tillgänglig. Men kanske ännu viktigare är att de kan ha svårt att vara effektiva just eftersom de är så stora.


Hur kan man tänka kring sin budget, hur mycket är rimligt att ge?

– Föreningens rekommendation är 10% av lönen. Det är ingen regel, men det är tillräckligt högt för att göra skillnad utan att lämna för stort avtryck i den egna ekonomin. Om du bryr dig om att hjälpa andra men inte vill ge mer än snittet så kan 2-6% av sin inkomst vara en fingervisare. Om man kan tänka procent istället för hundralappar så har man kommit långt. Precis som med sin övriga budget- och ekonomiplanering så kan man sätta sig ner och tänka igenom vad man vill, om man har några mål. Och så sätter man upp ett autogiro. Då slipper man fatta nya beslut varje gång en insamlare kommer fram på stan, säger Agnes Stenlund.



More Episodes

  • #81 Skilsmässoexperten tipsar: Så löser du separationen – och detta ska du göra innan du går in i en ny relation

    34:21
    Bodelning, äktenskapsförord och samboavtal. Kanske inte de mest romantiska orden i världen, men de kan vara ack så viktiga. För när ett par går isär är det inte bara känslorna som ska läka – ekonomin ska delas upp. Hur går egentligen en bodelning till? Charlotte Ljung, grundare av skilsmässoplanerartjänsten Endbright, guidar kring hur en separation kan gå till vid samboskap och äktenskap. Hon berättar om fallgropar och ger tips på hur man lyckas med svåra samtal om ekonomi vid en separation. Dessutom reder Charlotte ut hur det funkar med äktenskapsförord, samboavtal och enskild egendom, något som hon menar kan vara bra att se över innan man går in i en ny seriös relation. Plus ett gäng intressanta insikter i skilsmässor, ägande och jämställdhet. Ett avsnitt att lyssna på både vid uppbrott och innan relationen går in i nästa fas!
  • Smarta hacks: Samboavtal och äktenskapsförord

    03:25
    Ekonomin kan påverkas när man gifter sig eller blir sambo. För att underlätta en eventuell framtida separation kan man skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord. Vad det innebär och hur man gör det, förklarar gästen Charlotte Ljung som grundat skilsmässoplanerartjänsten Endbright.
  • #80 Tre magiska P:n – Plånbok, planet och personlig utveckling

    34:25
    Veckans avsnitt är en berättelse om hur livsstil, ekonomi och klimattänk flätas ihop. Denice Fallsdalen, som driver Instagramkontot Plånbokssmart, drabbades av en utmattning och valde att lägga om livet till en lugnare, mer hållbar vardag. Hon flyttade från Stockholm till Nyköping, byggde upp ett fuck off-kapital och började skola om sig från ekonom till sjuksköterska, samtidigt som filosofin om ett plånbokssmart liv blev allt klarare. Denice berättar om sin sparstrategi, kontoupplägg och investeringsinriktning (spoiler: den är också hållbar!). Det bjuds på konkreta spartips och tankar om hur beteendeförändring kan göra skillnad i privatekonomin.
  • Smarta hacks: Skippakontot – bevisa att många bäckar små kan göra dig rätt rik

    06:53
    Skippakontot är en sparstrategi som både kan göra dig lite rikare och som kan leda till beteendeförändring! I det här kortavsnittet delar jag med mig av mitt eget hack Skippakontot – ett konto dit jag för över de pengar som jag väljer att inte slösa på onödigheter och slentriankonsumtion. Hur jag lägger upp det, hur det funkat och hur mycket jag sparat på det hör du i avsnittet.
  • #79 Bubbel & börs, ett lass med sparkonton och liten kryptoskola

    30:26
    Fokus på investeringar denna vecka! Och inte bara på den gamla hederliga börsen, det blir också en crash course i krypto. Gäst är Wera Henriksson, som är nordisk marknadschef på investeringsplattformen Bitpanda. Wera berättar om sin resa in på börsen, som kickade igång med ett peppigt egenskapat event kallat Bubbel & börs, och vi får höra om hennes riskprofil och investeringsstrategi. Förutom att vara en investerare, råkar Wera ha en riktig spararhjärna som har ett kreativt upplägg med sparmål och konton! Dessutom håller Wera en grundläggande kryptoskola – vad är egentligen krypto, hur stora är riskerna och vad bör man veta om man är nyfiken på att börja investera i krypto? Allt detta i veckans Smarta cash!
  • #78 Downshifting och att leva mer för lägre pris

    26:30
    Jobba mindre för att frigöra mer tid till det man älskar. Det är veckans gäst Therese Bergs melodi. Hon har under flera år ägnat sig åt downshifting där hon skalat ner på det överflödiga i livet och fokuserat på det som betyder mest för henne. Therese har en väldigt sparsam livsstil där hållbarhet är en viktigt parameter, och Therese har en hel del tips på hur man kan finslipa sparandet i vardagen. Dessutom pratar vi om budget, hållbara investeringar och att lära ut ett sunt förhållningssätt till pengar till sina barn.Therese driver Instagramkontot pengarellerpyssel där hon inspirerar till en enkel, klimatsmart och billig livsstil.
  • #77 Poddprofilernas olika resor in på börsen, DINK vs familjeliv och fondrobotar

    46:31
    Malmöduon Gabriella Killeen och Sandy Errestad kommer från två olika ekonomiska bakgrunder: Gabriella där investeringar var ett naturligt samtalsämne vid middagsbordet och Sandy från ett hem där börsspar inte alls var aktuellt. Även i vardagen har de olika förutsättningar. Gabriella lever DINK-livet, alltså Double Income No Kids, medan Sandy är all in familjelivet med fyra barn. Men att investera på börsen har de gemensamt och de är riktigt bjussiga på att prata privatekonomi! I veckans Smarta cash delar vännerna – som driver podden Livet med Gabi och Sandy – med sig av sina investeringsstrategier (båda har en fäbless för fondrobotar), misstag och lärdomar. Det blir snack om känslan att förlora pengar, det magiska med ränta-på-ränta-effekten och att shoppa för avkastningen. Ett superhärligt, bubbligt samtal om börsen, vardagsekonomi och sparstrategi!
  • Smarta cash guidar: Barnsparande

    14:49
    Spara till barnen, hur lägger man upp det? I denna guide går jag igenom börsen vs sparkonto, ISK och kapitalförsäkring samt vad det innebär att spara i sitt eget namn jämfört med i barnets namn. Det blir ett räkneexempel på hur 625kr i månaden kan leda till 135 000 kronor – eller växa till 292 905 kr (!). Det kan uppstå en hel del funderingar när man ska starta sitt barnspar, och viktiga punkter tas upp här. Dessutom avslöjar jag hur jag själv gör med sparandet till barnen. Läs på innan du börjar spara och investera! Investerat kapital kan både öka och minska i värde. Var medveten om risken och fatta egna beslut. Lycka till!
  • #76 Prata pengar med barn i dyra tider, köptjat och svishträsket

    35:47
    De ökade vardagskostnaderna påverkar även barn. Kanske hör de dig prata om svindyr mat, uppmanas att spara på elen och får sina aktiviteter inställda på grund av ansträngd ekonomi. Veckans gäst Fatima Nylén, föräldracoach, kurator och föreläsare, förklarar hur vi pratar pengar med barn på bästa sätt och inkluderar dem i hushållsekonomin på en rimlig nivå – och flaggar för vad man verkligen INTE ska säga. Som förälder stöter man på en hel del ekonomirelaterade frågor från barnen, och vi kikar närmare på tre specifika case. Vad gör man när 4-åringen jämt tjatar om att få saker i butiker? Hur bemöter man veckopengskrav och svishrequester från 11-åringen? Hur hjälper man tonåringen att klara av att hålla sig till sin månadspeng? Dessutom pratar vi veckopeng! Ett fullspäckat avsnitt med andra ord, tillägnat alla föräldrar.