Smarta cash

Share

#43 Black Friday och konsumenträtt med Elin Lindeberg

Reaskyltarna skränar och köpyran är total, men fräcka fällor lurar i handeln. Vad har man egentligen för rättigheter som konsument? En tvättäkta konsumentrådgivare är gäst i veckans avsnitt: experten Elin Lindeberg jobbar med konsumentfrågor på Göteborgs stad. Vi snackar Black Friday, julshopping och tar upp tre påhittade men högst sannolika scenarier där ett köp inte lever upp till förväntningarna. 


Hur kan vi skydda oss från att trampa i Black Friday-fällor?

– Ta fram ett papper, sätt dig ner och skriv ner vad du behöver. Kolla upp hemma om det ens är något du behöver. Det är dels för att använda det man har, dels för att inte bara ryckas med av rean. Skriv en lista och följ den. Kommer ett annat bra erbjudande får man vara stark och hålla sig till listan. Kolla också upp prisutvecklingen så att du verkligen köper något som är billigare. Planera, ta tid på dig och följ prisutvecklingen, säger Elin Lindeberg.


Vad säger reglerna om rea?

– Det är marknadsföringslagen som förklarar vad som ska uppfyllas för att ordet ska få användas. Tre saker ska uppfyllas. Varan ska finnas i det ordinarie sortiment sedan tidigare. Rean får bara pågå under en begränsad tid. En rea får inte pågår mer än två månader enligt praxis. Det måste också vara ett väsentligt lägre pris. Exakt vad det är står inte i lagen utan bedöms från fall till fall. 


Inom vilka branscher luras man mest?

– Under just Black Week kan jag inte säga någon exakt. Det vi sett i vår senaste undersökning har just hudvård stuckit ut. Där har 9 av 10 produkter redan reats ut och varit på rea mycket. Enligt Pricerunner är pussel nummer ett, där hade prisutvecklingen ökat mest. 


Hur kan man tänka kring julshopping?

– När det kommer till julshopping handlar man ju ofta till andra personer och man vet inte om de vill ha det man köpt. Då är det extra viktigt att ha koll på om företaget erbjuder öppet köp eller bytesrätt när man handlar i fysisk butik. När vi handlar i fysisk butik har vi ingen laglig rätt att lämna tillbaka det vi köpt, det väljer företaget själva. Vad man också ska komma ihåg är att passa sig för att handla för pengar man inte har. Ta inte onödiga lån och krediter för att köpa julklappar. Man kanske kan göra något annat man kan göra med sina nära. Det finns även andra alternativ, andrahandsmarknaden är ju stor, säger Elin Lindeberg.More Episodes

 • #81 Skilsmässoexperten tipsar: Så löser du separationen – och detta ska du göra innan du går in i en ny relation

  34:21
  Bodelning, äktenskapsförord och samboavtal. Kanske inte de mest romantiska orden i världen, men de kan vara ack så viktiga. För när ett par går isär är det inte bara känslorna som ska läka – ekonomin ska delas upp. Hur går egentligen en bodelning till? Charlotte Ljung, grundare av skilsmässoplanerartjänsten Endbright, guidar kring hur en separation kan gå till vid samboskap och äktenskap. Hon berättar om fallgropar och ger tips på hur man lyckas med svåra samtal om ekonomi vid en separation. Dessutom reder Charlotte ut hur det funkar med äktenskapsförord, samboavtal och enskild egendom, något som hon menar kan vara bra att se över innan man går in i en ny seriös relation. Plus ett gäng intressanta insikter i skilsmässor, ägande och jämställdhet. Ett avsnitt att lyssna på både vid uppbrott och innan relationen går in i nästa fas!
 • Smarta hacks: Samboavtal och äktenskapsförord

  03:25
  Ekonomin kan påverkas när man gifter sig eller blir sambo. För att underlätta en eventuell framtida separation kan man skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord. Vad det innebär och hur man gör det, förklarar gästen Charlotte Ljung som grundat skilsmässoplanerartjänsten Endbright.
 • #80 Tre magiska P:n – Plånbok, planet och personlig utveckling

  34:25
  Veckans avsnitt är en berättelse om hur livsstil, ekonomi och klimattänk flätas ihop. Denice Fallsdalen, som driver Instagramkontot Plånbokssmart, drabbades av en utmattning och valde att lägga om livet till en lugnare, mer hållbar vardag. Hon flyttade från Stockholm till Nyköping, byggde upp ett fuck off-kapital och började skola om sig från ekonom till sjuksköterska, samtidigt som filosofin om ett plånbokssmart liv blev allt klarare. Denice berättar om sin sparstrategi, kontoupplägg och investeringsinriktning (spoiler: den är också hållbar!). Det bjuds på konkreta spartips och tankar om hur beteendeförändring kan göra skillnad i privatekonomin.
 • Smarta hacks: Skippakontot – bevisa att många bäckar små kan göra dig rätt rik

  06:53
  Skippakontot är en sparstrategi som både kan göra dig lite rikare och som kan leda till beteendeförändring! I det här kortavsnittet delar jag med mig av mitt eget hack Skippakontot – ett konto dit jag för över de pengar som jag väljer att inte slösa på onödigheter och slentriankonsumtion. Hur jag lägger upp det, hur det funkat och hur mycket jag sparat på det hör du i avsnittet.
 • #79 Bubbel & börs, ett lass med sparkonton och liten kryptoskola

  30:26
  Fokus på investeringar denna vecka! Och inte bara på den gamla hederliga börsen, det blir också en crash course i krypto. Gäst är Wera Henriksson, som är nordisk marknadschef på investeringsplattformen Bitpanda. Wera berättar om sin resa in på börsen, som kickade igång med ett peppigt egenskapat event kallat Bubbel & börs, och vi får höra om hennes riskprofil och investeringsstrategi. Förutom att vara en investerare, råkar Wera ha en riktig spararhjärna som har ett kreativt upplägg med sparmål och konton! Dessutom håller Wera en grundläggande kryptoskola – vad är egentligen krypto, hur stora är riskerna och vad bör man veta om man är nyfiken på att börja investera i krypto? Allt detta i veckans Smarta cash!
 • #78 Downshifting och att leva mer för lägre pris

  26:30
  Jobba mindre för att frigöra mer tid till det man älskar. Det är veckans gäst Therese Bergs melodi. Hon har under flera år ägnat sig åt downshifting där hon skalat ner på det överflödiga i livet och fokuserat på det som betyder mest för henne. Therese har en väldigt sparsam livsstil där hållbarhet är en viktigt parameter, och Therese har en hel del tips på hur man kan finslipa sparandet i vardagen. Dessutom pratar vi om budget, hållbara investeringar och att lära ut ett sunt förhållningssätt till pengar till sina barn.Therese driver Instagramkontot pengarellerpyssel där hon inspirerar till en enkel, klimatsmart och billig livsstil.
 • #77 Poddprofilernas olika resor in på börsen, DINK vs familjeliv och fondrobotar

  46:31
  Malmöduon Gabriella Killeen och Sandy Errestad kommer från två olika ekonomiska bakgrunder: Gabriella där investeringar var ett naturligt samtalsämne vid middagsbordet och Sandy från ett hem där börsspar inte alls var aktuellt. Även i vardagen har de olika förutsättningar. Gabriella lever DINK-livet, alltså Double Income No Kids, medan Sandy är all in familjelivet med fyra barn. Men att investera på börsen har de gemensamt och de är riktigt bjussiga på att prata privatekonomi! I veckans Smarta cash delar vännerna – som driver podden Livet med Gabi och Sandy – med sig av sina investeringsstrategier (båda har en fäbless för fondrobotar), misstag och lärdomar. Det blir snack om känslan att förlora pengar, det magiska med ränta-på-ränta-effekten och att shoppa för avkastningen. Ett superhärligt, bubbligt samtal om börsen, vardagsekonomi och sparstrategi!
 • Smarta cash guidar: Barnsparande

  14:49
  Spara till barnen, hur lägger man upp det? I denna guide går jag igenom börsen vs sparkonto, ISK och kapitalförsäkring samt vad det innebär att spara i sitt eget namn jämfört med i barnets namn. Det blir ett räkneexempel på hur 625kr i månaden kan leda till 135 000 kronor – eller växa till 292 905 kr (!). Det kan uppstå en hel del funderingar när man ska starta sitt barnspar, och viktiga punkter tas upp här. Dessutom avslöjar jag hur jag själv gör med sparandet till barnen. Läs på innan du börjar spara och investera! Investerat kapital kan både öka och minska i värde. Var medveten om risken och fatta egna beslut. Lycka till!
 • #76 Prata pengar med barn i dyra tider, köptjat och svishträsket

  35:47
  De ökade vardagskostnaderna påverkar även barn. Kanske hör de dig prata om svindyr mat, uppmanas att spara på elen och får sina aktiviteter inställda på grund av ansträngd ekonomi. Veckans gäst Fatima Nylén, föräldracoach, kurator och föreläsare, förklarar hur vi pratar pengar med barn på bästa sätt och inkluderar dem i hushållsekonomin på en rimlig nivå – och flaggar för vad man verkligen INTE ska säga. Som förälder stöter man på en hel del ekonomirelaterade frågor från barnen, och vi kikar närmare på tre specifika case. Vad gör man när 4-åringen jämt tjatar om att få saker i butiker? Hur bemöter man veckopengskrav och svishrequester från 11-åringen? Hur hjälper man tonåringen att klara av att hålla sig till sin månadspeng? Dessutom pratar vi veckopeng! Ett fullspäckat avsnitt med andra ord, tillägnat alla föräldrar.