Smarta cash

Share

#40 Plånboksvänlig hållbarhet med Annika Sundin

Vardagliga, miljövänliga knep för att få mer kvar i plånboken bjuder veckans gäst greenfluencern Annika Sundin på. Inom allt från konsumtion, mat och städ till transport och jobb går det att ställa om – och idéer om hur man gör det dukas upp i avsnittet. Annika är en positiv omställningskraft som inspirerar tusentals med sitt Instagramkonto medveten_i_stan. 


Sparar man på att leva hållbart?

– Det beror på hur man lever idag och om man redan påbörjat sin omställning, och i så fall vilken ände man börjat i. Vi kan påverka på flera sätt. Vi kan titta på konsumtionen. Idag köper vi nyproducerade saker och kläder. Ställer vi om till att handla och sälja mer second hand får vi ner kostnaden. Dessutom är det viktigt att vi tar hand om det vi redan har och varför inte upcycla? Kan du hyra istället för att köpa? Alltså bli en cirkulent och använda istället för att äga, säger Annika Sundin. 


När det kommer till mat så är ofta ekologiskt dyrare. Vad tänker du om prissättningen på matvaror? 

– Det är ett systemfel. Systemet kan hjälpa oss att prioritera den typen av mat. Men om man ställer om konsumtionen, matinköpen och resandet så finns det pengar över.


Sopor, tvätt och städ. Hur sköter man det på ett hållbart sätt?

– Sortera på rätt sätt. Vi konsumenter har mycket kvar att lära om sortering istället för att bara kasta rakt ner i soporna. Vädra är något vi har glömt bort. Jag tvättar i tvättstugan varannan vecka. Vi har effektiva maskiner där det räcker att tvätta i 40 grader och vi ska skippa sköljmedlet. Vi behöver det inte. Vill du ha något mjukare kan man använda ättika. Försök välja tvättmedel i refill istället för de stora plastdunkarna. För städ finns många naturliga produkter som ättika och bikarbonat. 


Om man ställer om, hur mycket tjänar man på det?

– Jag känner mig rikare. Jag kan påverka och förändra. Både mitt eget liv och företag och se att något händer. Det är den största vinsten, även om jag också ser vinster i plånboken. 


Vad säger du till de som tycker att en omställning låter tråkigt och jobbigt? 

– Ta ett steg i taget. Jag tror att den personer tror att den måste rädda världen och den känslan är övermäktig. Fokusera på det du kan göra i din vardag. Ta ett steg i taget. Det är en resa. Du kan börja med maten, det gjorde jag när jag började min omställning. Börja med något som du brinner extra mycket för. Det är jättebra att börja men också att inspirera andra, säger Annika Sundin.