Smarta cash

Share

#25 Ekonomiskt våld i relationer med Marie Eriksson

Ep. 25

Mäns våld mot kvinnor har (äntligen) uppmärksammats med intensitet sedan fem kvinnor mördades på tre veckor. Det finns även en ekonomisk vinkel på våldet. Det handlar om hur män kontrollerar och exploaterar kvinnors ekonomi, samt saboterar deras arbeten och möjlighet till försörjning. En som har forskat på detta är Marie Eriksson, historiker och lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. I dagens avsnitt berättar hon om det ekonomiska våldet från varningstecknen till hur kvinnor frigör sig och hur du som anhörig kan stötta. 


Är du eller någon du känner utsatt? Det finns hjälp och stöd hos till exempel kvinnojourerna Roks och Unizon. Kvinnofridslinjen finns på 020-50 50 50 och är öppen dygnet runt. 


Vad är ekonomiskt våld i relationer?

– Vi behöver bryta ner begreppet för att synliggöra vilka skepnader det kan uppträda i. Vi har befintlig amerikansk forskning till hjälp. Den talar om financial control, financial exploitation och employment sabotage. Översatt: Det handlar om ekonomisk kontroll, ekonomisk exploatering och att förstöra kvinnans möjlighet till försörjning. Den ekonomiska kontrollen kan ta sig uttryck på en mängd sätt. I ena änden av skalan kan kontrollen bestå av frågor som var är kvittot, var det där nödvändigt att köpa. Frågorna kanske inte anses anmärkningsvärda. Men tonen och kontexten kan visa på annat. I andra änden kan mannen tvinga kvinnan att föra över pengar och tvinga sig till insyn i ekonomin. Eller förvägra kvinnan insyn i ekonomin. Han har total kontroll, säger Marie Eriksson. 


Hur gör män för att hålla kvar kvinnor – hur blir det såhär?

– Det är ett av skälen varför män använder ekonomiskt våld – det är att försvåra för kvinnan att lämna. Om man inte har tillgång till en egen ekonomi, om man inte har några pengar eller någon koll på hur mycket som finns. Om man får höra att man inte har tillräckligt med pengar – då blir det svårt för kvinnan att bryta upp. Våldet kan ha lett till att kvinnan har blivit sjukskriven eller arbetslös. Hon kan ha tappat sin självkänsla. Hon kan ha förlorat sitt nätverk. Allt det där sammantaget försvårar för kvinnan att lämna. 


Vad har kvinnorna du träffat varit med om?

– Det är alltifrån att ha blivit fråntagen insyn i ekonomin. Mannen har undanhållit lån, abonnemang och inkassokrav. Till att kvinnan inte får tillgång till pengarna trots att hon har en lön eller inkomst. Hon måste be och böna om att få pengar. Det är väldigt förnedrande och kränkande. De kan få svårt att bekosta barnens kläder och mediciner. Kvinnor har också erfarit att mannen förstört deras saker. Husgeråd, kläder och andra ägodelar. Inte sällan saker som har ett affektionsvärde. Ren förstörelse. 


– Många av kvinnorna i vår studie hade inte varit fattiga innan. Forskning visar att fattiga kvinnor löper större risk att utsättas, men samtidigt finns forskning som visar att kvinnor från alla socialgrupper utsätts för mäns våld. I vår studie har de flesta kvinnor blivit fattiga i relationen med männen som utövar våld mot dem. 


Hur blir kvinnor fria?

– Ofta lämnar inte kvinnor en gång, utan flera gånger innan det slutgiltiga definitiva uppbrottet. Det kan vara att kvinnan släpper relationen mentalt, utan att mannen märker det. Jag har ställt frågor till kvinnorna hur de förberedde sig ekonomiskt. Flera hade försökt stoppa undan pengar för att kunna lämna eller om de skulle behöva fly hals över huvud. Flera hade fått hjälp av familj eller vänner. Ungefär hälften av kvinnorna hade sökt stöd från socialtjänsten i samband med uppbrottet och det blev de beviljade. 


Vad kan man som anhörig göra om en i ens närhet är utsatt?

– Tydliggör att 'jag finns här, villkorslöst. Du kan ringa mitt i natten och jag tror på dig'. Många kvinnor är rädda att inte bli trodda. Att mannen anses som trevlig, och inte skulle väl han… Det är fenomenet att alla känner någon som blivit utsatt men ingen känner en man som utövat våld mot en kvinna i en nära relation. Det är en märklig ekvation, säger Marie Eriksson.


Hör mer om hur det ekonomiska våldet i relationer tar sig uttryck och vad som behöver göras för att stoppa det i Smarta cash avsnitt #25 Ekonomiskt våld i relationer med Marie Eriksson. 

More Episodes

9/21/2021

#34 Bli ihop och göra slut med Sanaz Tarlani

Ep. 34
Ny relation, ny ekonomi. Och så tar det slut och livet ska delas upp. Hur blir man ihop och hur separerar man på ett ekonomiskt rättvist sätt? Det vet juristen Sanaz Tarlani som driver sin egen juristfirma där hon bland annat hanterar familjerätt. För relationer innebär inte bara känslor utan även en hel del juridik, och den reder dagens Smarta cash ut tillsammans med Sanaz.Vilka misstag gör folk när de ska separera?– Det största är att man pratar förbi varandra och kontaktar jurist för sent. Många tror att de klarar det själva, men så inser man att man inte tycker lika. Det går några månader och det hela blir mer och mer infekterat. När man fortfarande är ganska överens, ta in en jurist då gemensamt som får agera medlare och återberätta vad lagen säger och ge förslag på hur ni kan göra. Genom att söka kontakten tillsammans får inte juristen vara jävig, alltså inte ta någons sida, säger Sanaz Tarlani.Hur förbereder man sig bra inför en splitt?– Man kan kolla på de ekonomiska förutsättningarna från dagen man ansöker om skilsmässa. De flesta som ska skilja sig har betänketid då de har barn. Många tror att det är det vi har när vi flyttar från varandra som ska delas upp. Men så är det inte. En del väljer att slösa under betänketiden och det kan skapa en icke jämställd situation. En del väljer att sälja av saker och det skapar problem för en rättvis bodelning.– Känslor påverkar. Att hata någon är att dricka gift själv och hoppas att den andra ska dö. Att stå kvar i hatet är ingen lyckad lösning. Juridiken finns här för att avsluta så jämställt som möjligt, så båda kan gå tillbaka till ett stabilt liv igen.Hur går en bodelning till?– Det är så magiskt att man kan upprätta en bodelning sinsemellan. Man tar allt man har, lägger det på en hög och delar det på mitten. Det är idealiskt. Man kan göra en förteckning, listor på allt man har hemma. Sen skriver man upp vad andrahandsvärdet är genom att till exempel titta på blocket eller tradera. Vad skulle detta vara värt om vi sålde det? Genom att få en prislapp kan vi också göra en balansräkning. Summan kan differera beroende på vem som ville ha mest saker av störst värde. Då kan man ersätta den som ville ha mindre.Vad ska man tänka på innan man flyttar ihop med någon?– Jag tycker att man ska lägga korten på borden. Vi måste ta bort det tabubelagda kring ekonomin i relationer. Många tror att det verkar som om de misstror den andra eller är jättegirig. Nej, så är det inte! Du tar ansvar för er relation. Det är vanligt och normalt. Och du gör det för att hålla ihop för alltid.Vad ska ingå i ett samboavtal?– Allt kan ingå i ett samboavtal. Saker du håller kärt och är viktigt: uppbyggt kapital som du har slitit för. Det kan ligga många timmars svett bakom det. Det kan vara både pengar och saker av affektionsvärde. Allt från frimärkssamling till fåtölj till pengar på kontot. Skriv en lista och gör den till enskild egendom, säger Sanaz Tarlani.
9/14/2021

#33 Styr upp ekonomin med Magdalena Kowalczyk

Ep. 33
Hon är den tuffa coachen som är jobbigt rak, men hon är också varm och har full förståelse för processen att gå från en ekonomisk katastrof till uppstyrd prussiluska. Magdalena Kowalczyk är programledare på legendariska TV-programmet Lyxfällan. Dessutom har hon en stark träningsprofil – vilket passar alldeles utmärkt i kombo med ekonomi när det ska peppas och utvecklas. Häng med på ett härligt ärligt avsnitt om hur man styr upp sin ekonomi med allt från budget, sparande, investeringar och beteende.Hur gör man en bra budget?– Det är ofta enkelt att veta hur ens inkomster ser ut – vad man har i lön, studielån eller bidrag. Det är lätt att hålla reda på. Vad man sen behöver göra är att skaffa sig en överblick över sina fasta kostnader. Vad behöver gå ut för att jag ska kunna äta, sova, leva varje månad. Titta på dina tre senaste månader, vad har du spenderat pengar på. Glöm inte småkostnaderna! När man ställt samman detta så är det dags att bestämma hur pengarna ska fördelas. Dessutom ska man avsätta en fast pott till sparande. Dels ett långsiktigt sparande och dels en shit hits the fan-buffert du alltid kan ta av, om kidsen behöver galonisar eller om bilen går sönder. Man ska aldrig behöva låna till det, säger Magdalena Kowalczyk.– Det är många som frågar “hur ska jag sluta nalla på kontot och låta bli att spräcka budget” Svaret är enkelt: Skärp dig. Väx upp! Jag tycker det är larv att vuxna människor inte kan ta ansvar för sitt eget beteende vad gäller att köpa godis. Du väljer själv.Vilka är bovarna i budgeten?– Det är som att man sabbar en diet för att man dricker apelsinjuice eller latte varje dag. Det är kalorier du inte märker. På samma sätt är det småsaker som kaffe, chips etc, det kostar. Och du kanske knappt märker summorna som du drar med kortet eller svishar.Bolån behöver man ju ofta, hur kan man tänka med lån i övrigt?– Det är enkelt. Låt bli. En bostad är en investering, precis som en utbildning. Konsumtionslån och avbetalning i övrigt tycker jag att man ska hålla sig ifrån. Ofta om man tar reda på vad ett lån kostar inser man vad mycket dyrare det blir.Om man har noll koll på sin ekonomi, var hittar man ekonomi och var hittar man motivation?– Motivationen är enkel. Du är vuxen – att stå på egna ben är det allra viktigaste för att kunna stå rakryggad. Att ha koll på ekonomin är grunden. Skaffa dig koll på vilka pengar som kommer in och vilka som går ut. Sitt med papper och penna. Är det tråkigt? Sitt med en kompis! Det är värt respekt att ha koll på sina pengar. Handla inte på kredit!Om man har koll på ekonomin, hur går man upp till nästa nivå?– Investera! Om något är okänt och läskigt, skapa ett ISK och köp en indexfond. Den följer marknadsutvecklingen. Eftersom vi har nollränta på sparkonton kommer du få bättre utveckling på sikt. När du kommer in i det kanske du blir mer intresserad och kan köpa mer nischade fonder. Lek finansvalp light! säger Magdalena Kowalczyk.
9/7/2021

#32 Investera hållbart och jämställt med Michaela Berglund

Ep. 32
Säsongspremiär! Välkommen tillbaka till Smarta cash som i veckans avsnitt utforskar hur dina pengar kan arbeta för både dig och en bättre värld. Två hjärtefrågor står i centrum: hållbarhet och jämställdhet. Hur investerar man egentligen i linje med sina värderingar? Michaela Berglund är vd på nätverket Feminvest och är väl insatt i hållbara investeringar och jämställdhet på börsen.Hur hittar man jämställda bolag att investera i?– Det är en bra utgångspunkt att läsa stiftelsen Allbrights rapporter. De har olika listor – grön, gul, röd – som visar på hur företagen arbetar med jämställdhet. Man kan följa Framtidsfeministen som skriver om detta på sin blogg. Fastighetsbranschen har kommit längre generellt sett så där kan man titta. Men det finns ingen bransch som uppnått jämställdhet, säger Michaela Berglund.Kan du ge exempel på aktier eller fonder som kan anses vara jämställda?– Till exempel finns fonden Sheinvest som regelbundet går igenom bolag på börsen, screenar och ger poäng utifrån ledningsgrupp och styrelse. Det går att titta på fondens innehav för inspiration till enskilda bolag. Jag hoppas att fler aktörer tar efter Sheinvests profil.Hur investerar man hållbart med fokus på miljö och klimat?– Som företag som jobbar med ESG så jobbar man med miljö, sociala aspekter samt rapportering och styrning. Finansbranschen har varit sena på bollen när det gäller hållbarhet men i stort sett alla har det idag. Man får välja själv vad man tycker är viktigt när det gäller hållbarhet, tycker man att det är viktigt med jämställdhet eller klimatmålen? Är det utsläppen? Mitt tips är att göra en lista med tio punkter du tycker är viktiga. Välj bolag utifrån det.Hur ser framtiden ut för hållbarhet?– Det är ett måste. Lägstanivån kommer höjas. Nu är alla med på detta. För några år sen var det en exklusiv produkt att investera i en hållbar fond. Nu är det en risk att inte ha en hållbar inriktning.Hur lyckas man med sina investeringar?– Investera inte pengar du inte har. Investera lite i taget varje månad. Många underskattar det regelbundna sparandet. Kom igång och fortsätt, månad ut och månad in. Gå inte in i bolag du inte fattar. Du ska förstå vad bolaget gör. Gå på med bolag som går med vinst och växer, säger Michaela Berglund.