Smart forklart

del

45. Sommerreprise: Selvkjørende biler

Bilene våre er under stadig utvikling, men fortsatt leveres de med ratt og bremsepedaler for oss som skal kjøre dem.


De mest avanserte bilene klarer å styre seg selv i visse situasjoner, men hvor langt unna er vi å få biler som kjører helt av seg selv?


"Når kan bilen min kjøre meg hjem fra fest?", er spørsmålet Hanne og Petter får oftest når de forteller folk hva de forsker på. Svaret på det spørsmålet (og om du fortsatt trenger førerkort om noen år) får du i denne episoden!


Du får også vite hvorfor helt selvkjørende biler ikke har blitt en virkelighet ennå - selv om vi, ifølge enkelte science fiction-bøker og filmer, skulle hatt flust av dem innen nå.


Gjester: Hanne Seter og Petter Arnesen, begge seniorforskere ved SINTEF Community.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Har du ris, ros eller andre innspill til Smart forklart? Da må du gjerne kontakte oss via e-post til smartforklart@sintef.no.


Mer fra SINTEF-forskerne Hanne og Petter finner du her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/ikke-glem-fremtidsbilene-nar-4g-hull-langs-vegen-skal-tettes/


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

Flere episoder

9/1/2022

50. Quantum computing: Fremtidens superraske datamaskiner

Lei av å stå i kø? Lei av å bruke tiden din på å vente? Vel, der kan kvantedatamaskiner gjøre hverdagen din bedre!En kvantedatamaskin kan potensielt bruke bare noen minutter på å regne ut det som en vanlig datamaskin ville brukt millioner (!) av år på å løse!Dette kan vi blant annet bruke til å gjøre logistikken i verden kjappere, slik at du for eksempel får varene du har bestilt fortere hjem til deg. Flytrafikken kan også optimaliseres, slik at du slipper å oppleve ventetid om bord i flyet igjen.På den måten sparer vi både tid og utslipp, og en god del irritasjon... I tillegg kan kvantedatamaskinene hjelpe oss med nye medisiner – og mye, mye mer!I denne saken kan du se hvordan en kvantedatamaskin ser ut (lysekronen som forsker Franz snakker om): https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/kvanteteknologi-skal-gjore-norge-klar-for-ny-datarevolusjon2/ Gjest: Franz Fuchs, seniorforsker SINTEF, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder for Gemini Center on Quantum Computing.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Smart forklart vokser stadig i antall lyttere, og vi begynner å bli en skikkelig stor gjeng! Det er veldig moro at så mange er en del av Smart forklart-familien, og hvis du ønsker å gi lyd fra deg så kan du gjøre det når som helst på smartforklart@sintef.no :) Vi setter også stor pris på om du tar deg tid til å anbefale oss inne i podkast-appen der du fant denne episoden. Takk for at du hører på det vi lager!