Smart forklart

del

46. Sommerreprise: Hyperloop

Om noen år kan det ta deg bare 30 minutter å reise distansen Oslo – Trondheim. Det er kanskje like kort tid som du bruker på å komme deg til jobben eller skolen i dag!


Hvordan er det mulig? Ved hjelp av hyperloop, som er en slags avansert form for rørpost. I det som minner om en jernbanevogn, går turen gjennom et rør i 1200 km/t, der alt av luft- og rullemotstand er fjernet.


Du beveger deg raskere enn et fly, men samtidig skal du oppleve det som en mer behagelig reise – helt fri for turbulens. I tillegg er det utslippsfritt, genererer mer energi enn det bruker, og kan også brukes til å transportere gods.


SINTEFs Thor Myklebust er en av få i verden som sitter i Virgin Hyperloops rådgivingsgruppe for sikkerhet og standardisering, og i denne episoden forteller han hva hyperloop er og hvor nært vi er å ta denne transportmetoden i bruk.


Gjest: Thor Myklebust, seniorforsker SINTEF.


Programleder: Aksel Faanes Persson


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

Flere episoder

9/1/2022

50. Quantum computing: Fremtidens superraske datamaskiner

Lei av å stå i kø? Lei av å bruke tiden din på å vente? Vel, der kan kvantedatamaskiner gjøre hverdagen din bedre!En kvantedatamaskin kan potensielt bruke bare noen minutter på å regne ut det som en vanlig datamaskin ville brukt millioner (!) av år på å løse!Dette kan vi blant annet bruke til å gjøre logistikken i verden kjappere, slik at du for eksempel får varene du har bestilt fortere hjem til deg. Flytrafikken kan også optimaliseres, slik at du slipper å oppleve ventetid om bord i flyet igjen.På den måten sparer vi både tid og utslipp, og en god del irritasjon... I tillegg kan kvantedatamaskinene hjelpe oss med nye medisiner – og mye, mye mer!I denne saken kan du se hvordan en kvantedatamaskin ser ut (lysekronen som forsker Franz snakker om): https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/kvanteteknologi-skal-gjore-norge-klar-for-ny-datarevolusjon2/ Gjest: Franz Fuchs, seniorforsker SINTEF, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder for Gemini Center on Quantum Computing.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Smart forklart vokser stadig i antall lyttere, og vi begynner å bli en skikkelig stor gjeng! Det er veldig moro at så mange er en del av Smart forklart-familien, og hvis du ønsker å gi lyd fra deg så kan du gjøre det når som helst på smartforklart@sintef.no :) Vi setter også stor pris på om du tar deg tid til å anbefale oss inne i podkast-appen der du fant denne episoden. Takk for at du hører på det vi lager!