Smart forklart

del

44. Sommerreprise: Tarmen

Vil du holde deg frisk, så er tarmen din en viktig medspiller. Store deler av kroppens immunforsvar sitter nemlig i tarmen, og vi har bare så vidt begynt å bli kjent med de bittesmå hjelperne som lever der.

Lykkes vi med å forstå dem bedre, vil vi stille mye sterkere i kampen mot sykdommer som diabetes, depresjon og Alzheimers.


Les mer om den spennende forskningen på tarmen her: https://blogg.sintef.no/digital/forstar-du-tarmen-kan-det-gi-bedre-helse-og-velvaere/


Gjest: Yrr Mørch, seniorforsker SINTEF Industri.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
Flere episoder

9/1/2022

50. Quantum computing: Fremtidens superraske datamaskiner

Lei av å stå i kø? Lei av å bruke tiden din på å vente? Vel, der kan kvantedatamaskiner gjøre hverdagen din bedre!En kvantedatamaskin kan potensielt bruke bare noen minutter på å regne ut det som en vanlig datamaskin ville brukt millioner (!) av år på å løse!Dette kan vi blant annet bruke til å gjøre logistikken i verden kjappere, slik at du for eksempel får varene du har bestilt fortere hjem til deg. Flytrafikken kan også optimaliseres, slik at du slipper å oppleve ventetid om bord i flyet igjen.På den måten sparer vi både tid og utslipp, og en god del irritasjon... I tillegg kan kvantedatamaskinene hjelpe oss med nye medisiner – og mye, mye mer!I denne saken kan du se hvordan en kvantedatamaskin ser ut (lysekronen som forsker Franz snakker om): https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/kvanteteknologi-skal-gjore-norge-klar-for-ny-datarevolusjon2/ Gjest: Franz Fuchs, seniorforsker SINTEF, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder for Gemini Center on Quantum Computing.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Smart forklart vokser stadig i antall lyttere, og vi begynner å bli en skikkelig stor gjeng! Det er veldig moro at så mange er en del av Smart forklart-familien, og hvis du ønsker å gi lyd fra deg så kan du gjøre det når som helst på smartforklart@sintef.no :) Vi setter også stor pris på om du tar deg tid til å anbefale oss inne i podkast-appen der du fant denne episoden. Takk for at du hører på det vi lager!