Share

cover art for 54. Ryddejobben etter oljeeventyret blir dyr - slik kan vi kutte regningen kraftig

Smart forklart

54. Ryddejobben etter oljeeventyret blir dyr - slik kan vi kutte regningen kraftig

Flere hundre milliarder kroner kan spares, om vi lykkes med å utvikle teknologi som hjelper oss å plugge oljebrønner nede på havbunnen på en annen måte enn vi gjør i dag.


Store deler av regningen for denne oppryddingen får staten, og dermed er det viktig for våre felles goder at vi får kuttet så mye som mulig av disse utgiftene.


Det jobber forsker Harald og innovasjonssenteret SWIPA med å fikse, og i denne episoden forklarer han hvorfor plugging av oljebrønner er så dyrt i dag, hvordan vi ser for oss at dette kan løses - og hvordan denne forskningen kan bidra på flere områder i klimakampen.


Gjest: Harald Linga, forskningsleder i SINTEF og senterdirektør for innovasjonssenteret SFI SWIPA.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Mer om forskningen til Harald og resten av gjengen i SWIPA kan du lese her: https://www.sintef.no/projectweb/sfi-swipa/


Ønsker du å komme i kontakt med oss i Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

More episodes

View all episodes

 • 89. Mikrobrikker (1:3): De små hjelperne som er enormt viktige for oss

  39:52
  Uten mikrobrikker stopper den moderne hverdagen din helt opp. Faktisk bruker du dem akkurat nå for å høre denne episoden! De er noe av det mest kompliserte mennesket har laget og er i så å si alt av elektronikk. Teknologien er helt ellevill, og lar oss blant annet plassere flere milliarder komponenter ned på en brikke som bare er noen centimeter stor. Hva er mikrobrikker og hvordan fungerer de? Det får du svar på i denne første av tre episoder i en mini-serie om disse små, men viktige brikkene.Hurra for MiNaLab som er 20 år i år! Her finner du bilder og mer informasjon om laben midt i Oslo der vi forsker på, utvikler og produserer mikrobrikker: https://www.sintef.no/laboratorier/minalab/"Ingen kan skape KI-milliarder uten mikrobrikker", skriver vår konsernsjef Alexandra Bech Gjørv. Les kronikken i Dagens Næringsliv om mikrobrikkenes rolle for utviklingen av kunstig intelligens her: https://www.dn.no/innlegg/teknologi/kunstig-intelligens/ki/ingen-kan-skape-ki-milliarder-uten-mikrobrikker/2-1-1582016Interessert i det siste innen sensorer? Sjekk ut konferansen The Sensor Decade 2024: https://sensordecade.com/Gjester:Ralph William Bernstein, senior forretningsutvikler SINTEF MiNaLabChristopher Dirdal, forskningsleder smarte sensorer og mikrosystemer SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 88. Hvordan kan vi bygge ut grønn energi samtidig som vi tar vare på naturen?

  27:00
  Vi må ta vare på det vi har igjen av natur, og ett av grepene våre er å kutte i utslipp. Men for å klare det kuttet, må vi få enda mer tilgang på grønn energi - og utbyggingen av vann-, vind- og solkraft har sine egne konsekvenser for naturen. Så hvordan kan vi gå fram for å ta vare på naturen samtidig som vi sikrer tilgang på denne grønne energien?Gjest: Atle Harby, seniorforsker SINTEF Energi.Her kan du lese mer om forskningen rundt miljødesign og bærekraftig vannkraft: https://www.sintef.no/fagomrader/vannkraft/miljodesign-av-vannkraft-kraftproduksjon-som-tar-hensyn-til-naturen/Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 87. Redder økosystemer i havet langs kysten

  34:37
  I ett år har forskerne tatt konkrete grep for å restaurere ødelagte økosystemer fem steder langs kysten av Europa. Allerede nå ser de en effekt som gir mye håp.Gjester: Ida Beathe Øverjordet, seniorforsker SINTEF og leder for CLIMAREST-prosjektet.Elina Willert, senior prosjektleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Les mer om det EU-finansierte prosjektet CLIMAREST her: https://climarest.eu/
 • 86. Datadrevet oppvarming av bygg

  29:29
  Hvem på jobben din klager alltid over at det er for varmt eller for kaldt? Slik temperaturfrustrasjon kan det bli mindre av, med datadrevet oppvarming! Jobber du på et kontor, så har du trolig en radiator i nærheten som sørger for varme. Den igjen varmes opp av vann, og temperaturen på det vannet styres som regel av hvor kaldt det er ute. Men om vi i tillegg tar med faktorer som værmelding, solstråler på kontorvinduet ditt, hvilken tid på døgnet det er, om det i det hele tatt er varmebehov i bygget – ja, da kan vi spare energi. Og den løsningen er nå på plass! Mer om det forklarer Åsmund og John i denne episoden.Vil du lese om datadrevet oppvarming? Klikk deg inn her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/datadrevet-oppvarming-reduserer-energibruken-i-bygg/Mer om forskningen i Zeb-lab finner du her: https://zeblab.no/ Gjester:Åsmund Svinndal, Chief Business Developer Officer, KionaJohn Clauss, forsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Ønsker du å komme i kontakt med oss? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 85. Wave Energy (bølgeenergi)

  31:29
  Have you ever looked at the massive waves of the ocean and thought "why don't we use all that power for something – like electricity"? Well, that's a great thought, and researchers are diving into that mission as you are reading this. Actually, they've been trying to solve that task for some time. So why isn't wave energy as common as solar and wind power? In this episode (our first ever in English!) SINTEFs researchers Paula and Miguel gives us an explanation on that, and tell us what we need to do to start harvesting all that wave energy as a part of the big green energy puzzle for the future.Want to read more about the research project? https://www.impact-h2020.eu/Guest: Paula Garcia Rosa, Research Scientist, SINTEF Energy.Miguel Rodrigues, Senior Research Scientist, SINTEF Ocean.Host: Aksel Faanes Persson.Music: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)SINTEF is one of Europe’s largest independent research organisations. Every year we carry out several thousand projects for customers large and small. Read more about our services and expertise here: https://www.sintef.no/en/Do you want more episodes in English? Please let us know by sending an email to: smartforklart@sintef.no :)
 • 84. Slik kan du få bedre inneklima

  32:18
  Vi må begynne å måle innelufta vår ut fra mange flere parametere enn vi gjør i dag! Det er den klare oppfordringa fra vår forsker Maria – som nylig ble tildelt "Kronprins Haakons forskningspris for Astma og Allergi 2023".Og hvorfor skal vi bry oss om inneklimaet? Jo, fordi du er innendørs i store deler av livet ditt, og kvaliteten på lufta påvirker rett og slett hvordan du har det (alle som har vært i et altfor dårlig ventilert møterom kan skrive under på det).I denne episoden gir Maria deg mange konkrete råd, samtidig som hun gir oss et innblikk i hvordan vi kan få enda bedre kontroll over om lufta er god eller ikke.Mer om Maria og hennes forskning kan du lese her (du videresendes til forskningssenteret FME ZEN sine nettsider): https://fmezen.no/nyheter/forskningspris-til-maria-justo-alonso/Gjest: Maria Justo-Alonso, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi snakker om i denne podkasten? Send e-post med det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 83. Hvordan kan vi gjøre velferden til oppdrettslaksen bedre?

  22:19
  Det har vært mange presseoppslag i det siste om laksedød og sykdom i oppdrettsbransjen, og på Island protesterer de til og med mot norsk oppdrettslaks. Det må vi jo gjøre noe med, ikke bare fordi dyrevelferd er viktig i seg selv – men også fordi dette er en næring som betyr masse for Norge, både i eksport og arbeidsplasser.Men hva vet vi om hvordan laksen har det i oppdrettsmerdene? Og hvordan kan vi sørge for at den får det best mulig?Det snakker seniorforsker Eirik Svendsen om i denne episoden. Han har nylig utviklet et implantat med sensorer som kan fortelle oss det fisken selv ikke kan si, og sammen med flere andre løsninger kan denne sørge for bedre fiskevelferd i årene som kommer.Les mer om implantatet og se bilder av det her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/denne-dingsen-kan-fortelle-oss-hvordan-oppdrettslaksen-har-det/ Du kan lese hele doktorgradsavhandlingen til Eirik her: https://ntnuopen.ntnu.no/ntnu-xmlui/handle/11250/3095142 Her kan du følge flere av velferdsprosjektene som nevnes under prosjektparaplyen RACE: https://www.sintef.no/en/projects/2019/race-welfare/ Gjest: Eirik Svendsen, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller tips til hva du ønsker at vi snakker om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 82. Kan din neste venn være en chatbot?

  35:28
  Chatboter blir bare bedre og bedre på å kommunisere som oss mennesker, og trolig er det ikke lenge til du begynner å bruke dem aktivt som sparringpartner - eller til og med som en lyttende venn (om du ikke allerede gjør det da).Chatboter kan blant annet hjelpe oss i kampen mot ensomhet, både hos eldre og unge. Samtidig er det en del ting du bør være obs på før du deler altfor mange private detaljer med en chatbot. Mer om det forklarer Marita og Asbjørn i denne episoden!Gjester:Marita Skjuve, forsker i SINTEFAsbjørn Følstad, sjefforsker i SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 81. Batteribranner på gjenvinningsanlegg: Kaster du batterier på riktig måte?

  30:32
  Teip begge polene før du leverer batteriene der de selger nye. Det er den klare oppfordringen til oss alle neste gang vi skal kvitte oss med et batteri.Og hvorfor skal vi orke det? Jo, fordi batterier feilkastes i store mengder - og dette fører til stadig oftere branner hos avfallsbransjen. Regninga for det havner til syvende og sist hos deg og meg i form av økt renovasjonsavgift, samtidig som disse brannene ødelegger det som på mange måter er store verdier i seg selv: Søpla vår, som skal brukes på nytt.Ingrid Nordbø opplevde at et av verdens fremste gjenvinningsanlegg brant ned i Rogaland fjor, og nå gjør hun det hun kan for at det ikke skal skje igjen.Gjester:Ingrid Nordbø, administrerende direktør IVAR IKS.Pål Brennhovd, seniorrådgiver i SINTEF som forsker på organisatorisk sikkerhet.Programleder: Aksel Faanes Persson.Mer om brannen hos IVAR kan du lese her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/brannen-ved-avfallsanlegget-pa-forus-avdekket-hull-ved-sikkerheten/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Ønsker du å komme i kontakt med Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)