Smart forklart

del

54. Ryddejobben etter oljeeventyret blir dyr - slik kan vi kutte regningen kraftig

Flere hundre milliarder kroner kan spares, om vi lykkes med å utvikle teknologi som hjelper oss å plugge oljebrønner nede på havbunnen på en annen måte enn vi gjør i dag.


Store deler av regningen for denne oppryddingen får staten, og dermed er det viktig for våre felles goder at vi får kuttet så mye som mulig av disse utgiftene.


Det jobber forsker Harald og innovasjonssenteret SWIPA med å fikse, og i denne episoden forklarer han hvorfor plugging av oljebrønner er så dyrt i dag, hvordan vi ser for oss at dette kan løses - og hvordan denne forskningen kan bidra på flere områder i klimakampen.


Gjest: Harald Linga, forskningsleder i SINTEF og senterdirektør for innovasjonssenteret SFI SWIPA.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Mer om forskningen til Harald og resten av gjengen i SWIPA kan du lese her: https://www.sintef.no/projectweb/sfi-swipa/


Ønsker du å komme i kontakt med oss i Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

Flere episoder

2/16/2023

64. Solkraft (1:4): Hvordan fungerer et solcellepanel?

Silisumkrystaller har du kanskje ikke hørt om før, men disse er vi knallgode på å lage i Norge - og de er avgjørende for at et solcellepanel skal klare å gjøre solstråler om til strøm i stikkontakten din.Verden kommer til å satse stort på solkraft i årene som kommer, og dermed har vi i Norge en kjempemulighet til å kapre en bit av den økonomiske kaken med vår ekspertise. Spesielt siden vi er de som lager disse silisiumkrystallene med minst CO2-fotavtrykk av alle. Men i snakkende stund, februar 2023, ligger solindustrien vår nede for telling på grunn av høye strømpriser.I denne episoden foreslår forskerne Birgit og Gaute noen grep som kan blåse liv i denne muligheten, samtidig som de kaster seg ut i den nesten umulige oppgaven med å forklare oss hvordan et solcellepanel fungerer.Mer om mulighetene våre til å skaffe Europa solenergi kan du lese i denne DN-kronikken: https://www.dn.no/innlegg/industri/energi/subsidier/norge-kan-skaffe-europa-solenergi-hvis-vi-vil/2-1-1346682Her kan du dykke ned i temaet solenergi: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Birgit Ryningen (forsker bærekraftig energiteknologi i SINTEF) og Gaute Stokkan (forskningsleder bærekraftig energiteknologi i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)