Smart forklart

del

Slik kan vi bruke klimaverstingen CO2 til noe nyttig

Gjenbruk av CO2, eller CCU (Carbon Capture and Utilisation), er en teknologi som tar stadig nye steg. Her handler det om å fange CO2 og benytte seg av klimagassen som råmateriale for nye produkter!


Karbondioksid (CO2) er kjent som den største synderen til vår globale oppvarmingskrise, men det er også en høyst brukbar og bærekraftig karbonkilde. I denne episoden får du høre hvordan CCU fungerer, og hvordan denne teknologien kan hjelpe oss nå og i fremtiden.


Lyst til å lese mer om CCU? Her er et blogg-innlegg fra SINTEF-sjefforsker Richard Heyn: https://gemini.no/2021/05/slik-kan-vi-bruke-klimaverstingen-co2-til-noe-smart/


Her kan du lese mer om prosjektet CCU4Norge: https://www.sintef.no/prosjekter/2021/ccu4norge-promotering-og-koordinasjon-av-ccu-aktiviteter-for-norsk-industri-og-samfunn/


Gjest: Richard Heyn, sjefforsker i SINTEF Industri.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi skal snakke om her i Smart forklart? Da må du gjerne sende en e-post til smartforklart@sintef.no med det du har på hjertet! :)

Flere episoder

4/28/2022

Hvordan kan vi kutte i utslippene på norsk sokkel?

En stor olje- og gassplattform kan slippe ut mer en dobbelt så mye CO2 som hele Trondheim kommune i løpet av ett år. Men med de riktige grepene kan vi få til kraftige utslippskutt, og samtidig dempe strømpriskrisen!Og de grepene må vi ta kjapt - for skal vi lykkes med klimamålene våre i Norge, så må vi rett og slett kutte i utslippene på norsk sokkel.I denne episoden gir SINTEF-forskerne oss et innblikk i hvordan utfordringen kan løses!Fått med deg at debatten om elektrifisering av norsk sokkel er het for tiden? Her kan du lese et blogginnlegg om at vi må ta i bruk flere løsninger samtidig for å lykkes med utslippskuttet: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/det-er-ikke-bare-elektrifisering-som-vil-bidra-til-a-kutte-utslipp-fra-norsk-sokkel/?fbclid=IwAR1UMQODptyc16WKnyydjBoZoAo6hTpC29LZWcrD2IQTGEwA7jBchsYtx8cHer kan du følge oppdateringene og lese mer fra forskningssenteret LowEmission, som jobber med løsninger for å gjøre produksjonen på norsk sokkel så utslippsfri som mulig: https://www.sintef.no/projectweb/lowemission/Vil du lese mer om havvind, så finner du mye interessant på nettsidene til forskningssenteret NorthWind: https://www.northwindresearch.no/Gjester:Stefania Gardarsdottir, forskningsleder SINTEF Energi.John Olav Tande, sjefforsker SINTEF Energi.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss gjerne en e-post til smartforklart@sintef.no med det du har på hjertet! :)