Smart forklart

Share

36. Slik kan vi bruke klimaverstingen CO2 til noe nyttig

Gjenbruk av CO2, eller CCU (Carbon Capture and Utilisation), er en teknologi som tar stadig nye steg. Her handler det om å fange CO2 og benytte seg av klimagassen som råmateriale for nye produkter!


Karbondioksid (CO2) er kjent som den største synderen til vår globale oppvarmingskrise, men det er også en høyst brukbar og bærekraftig karbonkilde. I denne episoden får du høre hvordan CCU fungerer, og hvordan denne teknologien kan hjelpe oss nå og i fremtiden.


Lyst til å lese mer om CCU? Her er et blogg-innlegg fra SINTEF-sjefforsker Richard Heyn: https://gemini.no/2021/05/slik-kan-vi-bruke-klimaverstingen-co2-til-noe-smart/


Her kan du lese mer om prosjektet CCU4Norge: https://www.sintef.no/prosjekter/2021/ccu4norge-promotering-og-koordinasjon-av-ccu-aktiviteter-for-norsk-industri-og-samfunn/


Gjest: Richard Heyn, sjefforsker i SINTEF Industri.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros, eller innspill til hva du ønsker at vi skal snakke om her i Smart forklart? Da må du gjerne sende en e-post til smartforklart@sintef.no med det du har på hjertet! :)

Flere episoder

 • 73. Hjerteundersøkelse: Slik kan kunstig intelligens bidra til å redde liv

  23:19
  Hvis du får problemer med hjertet ditt, er det viktig at du får gjort en god undersøkelse av det. Da er ofte ultralyd en fin måte for legen å se inn i kroppen din på. Utfordringen er at det skal en del erfaring til for å styre ultralydproben (den som ligner på en joystick) i riktig retning slik at man får de perfekte bildene. Og analysen av disse bildene er en tidkrevende oppgave, som også krever lang fartstid i legeyrket.Men med kunstig intelligens kan erfaringen fra tusenvis av leger mates inn i en maskin, og hjelpe din lege med å både styre proben riktig og analysere bildene av hjertet ditt.På den måten får du en tryggere behandling, legen din en enklere arbeidshverdag og helsevesenet sparer seg for tid og ressurser – noe som gjør at enda flere kan få den hjelpen de behøver.Og det beste av alt: Dette testes allerede på ekte pasienter og kan bidra til å redde liv over hele verden om ikke så altfor lenge.Gjester: Bjørnar Grenne, overlege på hjerteavdelingen ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU.Andreas Østvik, AI-forsker hos SINTEF og NTNU.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Mer om SINTEFs forskning på KI finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/Ønsker du å lese mer om ultralydteknologi, finner du mer om det på Centre for Innovative Ultrasound Solutions (NTNU) sine hjemmesider: https://www.ntnu.edu/ciusHar du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 72. Kunstig intelligens: Et eventyr eller et mareritt?

  27:47
  AI, eller KI som det heter på norsk, er på alles lepper for tiden - og enkelte er redde for hva smarte maskiner kan bety for fremtiden vår. Men hvor intelligent er kunstig intelligens? Og har vi noe å frykte?I denne episoden blir skuldrene dine forhåpentligvis litt senket, mens vi forklarer hvordan kunstig intelligens fungerer. For den største fellen vi kan gå i er å være altfor redde, mener KI-ekspertene Signe og Trond Runar. De har en klar mening om hvordan dette kan bli til et eventyr, i stedet for det marerittet noen frykter.Mer om SINTEFs forskning på kunstig intelligens kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/Gjester: Signe Riemer-Sørensen, forskningsleder i SINTEF med doktorgrad innen astrofysikk, og med AI som sin spesialitet.Trond Runar Hagen, digitaliseringsdirektør i SINTEF og forskningssjef for en solid gjeng med AI-forskere.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 71. 3D-printing: En revolusjonerende produksjonsmetode

  36:30
  Du har kanskje sett eller testet ut en 3D-printer fra butikken, der tynne plastikktråder smeltes og bygges lag for lag til de blir et produkt. Artig leketøy, som trolig har resultert i noen figurer, et skilt eller noe annet i relativt liten størrelse.Vel, denne teknologien har kommet ganske langt nå – og gir oss muligheter langt utenfor hobbystadiet. For eksempel har Equinor klart å printe ut noe som veier hele tre tonn!Additiv tilvirkning, som det heter på fagspråket, kan gi oss mange nye muligheter på produksjonsfronten. Blant annet ved at vi kan printe ut det vi har behov for, akkurat når vi har behov for det.Vi slipper dermed å ha store varelager med produkter som kanskje aldri blir bruk, og får i stedet mulighet til å tilpasse hvert enkelt produkt slik at det blir perfekt for det vi trenger det til.Bra for miljøet, bra for å sikre oss tilgang på produkter og bra for å få reparert ødelagte ting i rekordfart – for å nevne noe!Mer om forskningen på 3D-printing, eller additiv tilvirkning, finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/additiv-tilvirkning-3d-printing/ Jobber du i norsk industri og er interessert i hvordan 3D-printing kan hjelpe din virksomhet? Her får du trolig svar på mye av det du lurer på: https://www.sintef.no/contentassets/ab3e19d64cd844fe93c4896df55c9fce/additiv-tilvirkning-brosjyre-sintef-2023.pdf Her kan du lese mer om hvordan Equinor benytter seg av denne teknologien: https://www.equinor.com/no/energi/3d-printing Gjester:Hege Skryseth, konserndirektør for teknologi, digital og innovasjon i Equinor.Klas Boivie, seniorforsker SINTEF.Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 70. Psykososialt arbeidsmiljø: Slik kan du få det bedre på jobb

  23:24
  Hvert år taper Norge 75 milliarder (!) kroner på dårlig arbeidsmiljø. Et godt arbeidsmiljø er rett og slett lønnsomt, både for deg som er ansatt, for deg som er leder, for bedriften du jobber i - og for hele samfunnet.Heldigvis er mye bra på denne fronten i Norge allerede, men dersom vi alle får en felles forståelse for hva psykososialt arbeidsmiljø går ut på, så vil vi få det enda bedre!Det forklarer forskerne mer om i denne episoden, og forhåpentligvis kan du ta med deg noe av dette inn til din arbeidsplass - og på den måten gjøre hverdagen din bedre!Her kan du lese hele rapporten som Sylvi og Marte snakker om: https://www.sintef.no/globalassets/sintef-digital/sintef-rapport-kartlegging-psykososialt-arbeidsmiljoarbeid-fou-2021-15.pdfGjester: Sylvi Thun (forsker i SINTEF) og Marte Pettersen Buvik (seniorforsker i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Vil du lese mer? Her finner du en kronikk om denne tematikken: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/uklar-begrepsbruk-hemmer-arbeidet-med-arbeidsmiljoet/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 69. Eksponert oppdrett: Oppdrettsanlegg som beveger seg stadig lengre ut på havet

  34:15
  Uavhengig av hva du mener om oppdrettsnæringen i Norge, så har den gitt oss store inntekter og hatt enorm betydning for enkelte lokalsamfunn langs kysten vår. Men det er begrenset hvor mange oppdrettsanlegg vi har plass til i rolig sjø ved land, så noen har begynt å bevege seg litt lengre ut – og enkelte lukter til og med på muligheten for oppdrett skikkelig langt ute til havs. Der ute er det kraftig strøm og store bølger, og da er det viktig at vi bruker forskning til å ta avgjørelser som sikrer et godt liv for laksen, gode rammer for miljøet og trygge arbeidsplasser for de som jobber der. Disse utfordringene har forskningssenteret EXPOSED jobbet med i åtte år, og i denne episoden gir de oss et lite innblikk i fremtidens fiskeoppdrett.Mer informasjon, og en katalog med samling av kunnskap fra forskningssenteret, finner du her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/enter-the-title-atte-ar-med-eksponert-oppdrett-oppsummert-of-the-page/Ønsker du å dykke ned i publikasjoner og rapporter fra forskningen hos SFI EXPOSED så finner du det her: https://www.sintef.no/prosjekter/2015/exposed-aquaculture/publikasjoner/#menuGjester: Kristine Størkersen, som er seniorforsker i SINTEF og som har jobbet med sikkerhet i SFI EXPOSED.Hans Bjelland, som er forskningssjef i SINTEF og senterleder for SFI EXPOSED.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 68. Ombruk av byggematerialer kan redusere avfall og klimagassutslipp

  28:04
  Når en bygning eller infrastruktur rives, kan en god del av materialene derfra fint brukes om igjen. Likevel blir det meste kastet, altså sendt til deponi eller forbrenning, og nye materialer hentes ut fra naturen og produseres til nye bygg.Hadde vi heller brukt materialene om igjen, ville vi klart å redusere både klimafotavtrykket og avfallet fra en bransje som må kutte i utslippene sine dersom vi skal klare å nå våre felles klimamål.I denne episoden forklarer vi også hvordan du som privatperson kan spare en del penger ved å tenke på ombruk neste gang du pusser opp hjemme - det er nemlig ikke sikkert at du behøver å kaste isolasjonen og trevirket som du river ned.Les mer om vår forskning på sirkulærøkonomi i bygg- og anleggsbransjen her: https://www.sintef.no/fagomrader/byggematerialer/sirkularokonomi-i-byggenaringen/ Gjest: Petra Rüther, seniorforsker SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 67. Solkraft (4:4): Flytende sol

  30:52
  Verden trenger masse fornybar energi i årene som kommer, og solkraft blir en viktig del av energimiksen som skal sørge for strøm i stikkontakten til oss alle. Men det holder ikke med noen solcellepaneler på toppen av enkelte bygg om vi skal ha skikkelige mengder med strøm fra dette. Da må det i tillegg bygges ut solparker, og de tar en del plass. Så da er spørsmålet: Kan vi kanskje flytte noen av disse solcellepanelene ut på de store arealene som er tilgjengelige på havet?Teknologien for flytende sol eksisterer allerede - nå handler det bare om å få den robust nok til å tåle barskere forhold på sjøen!Her kan du lese mer om forskningen vår på solenergi: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Vegard Aksnes (forskningsleder SINTEF) og Hagbart Skage Alsos (seniorforsker SINTEF) - eksperter på alt som er flytende.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 66. Solkraft (3:4): Bygningsintegrerte solceller

  29:46
  Hvorfor legge solceller utenpå eksisterende vegger og tak, når du like godt kan bruke det som vegg og tak?Bygningsintegrerte solceller er allerede i bruk på enkelte bygg, og kan bli et vanlig syn i nabolaget ditt om ikke så altfor lenge. Men det er ikke sikkert du kommer til å merke fra utsiden at dette er kledning og takstein som henter energi fra sola, for det jobbes med å få det til å se ut som kledning og takstein slik som vi kjenner det fra før.Det er selvfølgelig en del utfordringer også, men de er til for å løses!Vil du vite mer om forskningen vi i SINTEF gjør på solenergi? Da kan du dykke ned i mer informasjon om det her: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Stig Gjeving (seniorforsker i SINTEF) og Lars Gulbrekken (forskningsleder i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 65. Solkraft (2:4): Er det noen vits med solkraft i Norge?

  26:04
  Snø, mørketid, kulde – samtidig som vi ikke akkurat er det landet i verden som er mest kjent for antall soldager. Er det da noen vits med solkraft her også? Svaret på det er et klart ja!Behovet vårt for strøm blir bare større og større, og solenergi kommer til å bli en viktig del av energimiksen vår. Og noen av de værmessige utfordringene vi har, kan faktisk være fordeler. Kulde er for eksempel en god faktor for å få et solcellepanel til å prestere best mulig!Men hvor mye kan solkraft bidra med i den felles strømpotten vår? Og hvordan skal vi klare å lagre solenergien til vi har bruk for den? Det er spørsmål vi også er innom i denne episoden.Mer om forskning på solenergi og solkraft finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjest: Henning Taxt, forskningsleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)