Share

cover art for 86. Datadrevet oppvarming av bygg

Smart forklart

86. Datadrevet oppvarming av bygg

Hvem på jobben din klager alltid over at det er for varmt eller for kaldt? Slik temperaturfrustrasjon kan det bli mindre av, med datadrevet oppvarming! Jobber du på et kontor, så har du trolig en radiator i nærheten som sørger for varme. Den igjen varmes opp av vann, og temperaturen på det vannet styres som regel av hvor kaldt det er ute. Men om vi i tillegg tar med faktorer som værmelding, solstråler på kontorvinduet ditt, hvilken tid på døgnet det er, om det i det hele tatt er varmebehov i bygget – ja, da kan vi spare energi. Og den løsningen er nå på plass! Mer om det forklarer Åsmund og John i denne episoden.


Vil du lese om datadrevet oppvarming? Klikk deg inn her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/datadrevet-oppvarming-reduserer-energibruken-i-bygg/

Mer om forskningen i Zeb-lab finner du her: https://zeblab.no/

Gjester:

Åsmund Svinndal, Chief Business Developer Officer, Kiona

John Clauss, forsker SINTEF.


Programleder: Aksel Faanes Persson


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Ønsker du å komme i kontakt med oss? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

More episodes

View all episodes

 • 94. Strålingssensorer: Teknologien som hjelper oss å se det usynlige

  36:42
  (In English: "Radiation sensors: The technology that helps us see the invisible") Overalt rundt oss er det stråling! Og selv om det kan høres farlig ut, så er det veldig nyttig for oss. I denne episoden får vi høre hvordan strålingssensorer hjelper oss i alt fra å bekjempe sykdommer til å ta bilder med mobilen.OBS! Denne episoden er på engelsk / ATTENTION! This episode is in EnglishMer om strålingssensorer finner du her: https://www.sintef.no/en/expertise/digital/microsystems-and-nanotechnology/radiation-sensors/ og her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/teknologien-som-lar-oss-se-det-usynlige/Mer om sensorer kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/sensorer/Gjester:Dirk Meier, CTO at IDEASAngela Kok, senior research scientist at SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)
 • 93. Sirkulære verdikjeder: Plastsøppel fra oppdrett kan bli en ressurs

  20:30
  Årlig lager havbruksnæringa opptil 29 000 tonn plastavfall, og altfor lite av dette blir gjenbrukt og resirkulert. I stedet for å bli sett på som søppel, bør det heller brukes som en ressurs - og det er vi på god vei til å lykkes med!Les mer om Pocoplast-prosjektet her: https://www.sintef.no/prosjekter/2020/pocoplast-pathways-to-sustainable-post-consumer-plastics-in-aquaculture-page/Mer om forskning på sirkulær økonomi finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/sirkular-okonomi/Gjester:Eli Fyhn Ullern (forsker i SINTEF) og Henrik Brynthe Lund (førsteamanuensis NTNU).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epedemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 92. Overskuddsvarme: Energi som ikke bør gå til spille

  29:28
  50 prosent av energibruken i Norge går til oppvarming. Samtidig forsvinner mengder tilsvarende 10 prosent av energibruken rett ut i lufta, i form av overskuddsvarme som kunne blitt brukt til noe nyttig. Men hvordan fanger vi denne varmen og hva kan vi bruke den til? Det forklarer Petter i denne episoden!Les mer om hvordan forskningssenteret HighEFF jobber for å gjøre norsk industri best i verden på energieffektivisering: https://www.sintef.no/projectweb/higheff/Gjest: Petter Røkke, forskningssjef SINTEF EnergiProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 91. Mikrobrikker (3:3): Gir treffsikre svar om helsa di på rekordtid

  33:36
  Tenk om du kunne fått svar på om du er frisk eller ikke med en gang du blir bekymret for din egen helse. Slik det fungerer nå må du da dra til legen, ta noen tester, disse sendes videre til analyse - og så får du kanskje svar etter noen dager. I framtida kan du slippe denne ventetida, samtidig som sykdom kan avsløres på et mye tidligere stadium enn i dag.Gjester: Michal Mielnik, forskningsleder SINTEFElizaveta Vereshchagina, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonHurra for MiNaLab som er 20 år i år! Les mer om forskninga vår på mikrobrikker her: https://www.sintef.no/fagomrader/mikrobrikker/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 90. Mikrobrikker (2:3): Kunstig intelligens og sensorer med lysets hastighet

  32:57
  Klarer vi å temme lyset - altså få lyset til å gjøre det vi vil - er det en døråpner for neste generasjon mikrobrikker. Det vil blant annet gi oss raskere og mer energieffektiv KI, og mye bedre sensorer enn vi har i dag.Mer om det i denne andre av totalt tre episoder i vår mini-serie om mikrobrikker (anbefales å høre førsteepisoden før du lytter til denne)!Er du ekstra spent på Chris sin forklaring om usynlighetskapper? Spol deg fram til 25 minutter og 40 sekunder ut i episoden, så serveres den der :)Hurra for MiNaLab som er 20 år i år! Følg lenka for å lese mer om stedet midt i Oslo, der det forskes på, utvikles og produseres mikrobrikker: https://www.sintef.no/laboratorier/minalab/Er du over snittet interessert i sensorer? Da må du gjerne sjekke ut konferansen vår The Sensor Decade 2024: https://sensordecade.com/Gjester:Daniel Nilsen Wright, seniorforsker SINTEFChristopher Dirdal, forskningsleder SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 89. Mikrobrikker (1:3): De små hjelperne som er enormt viktige for oss

  39:52
  Uten mikrobrikker stopper den moderne hverdagen din helt opp. Faktisk bruker du dem akkurat nå for å høre denne episoden! De er noe av det mest kompliserte mennesket har laget og er i så å si alt av elektronikk. Teknologien er helt ellevill, og lar oss blant annet plassere flere milliarder komponenter ned på en brikke som bare er noen centimeter stor. Hva er mikrobrikker og hvordan fungerer de? Det får du svar på i denne første av tre episoder i en mini-serie om disse små, men viktige brikkene.Hurra for MiNaLab som er 20 år i år! Her finner du bilder og mer informasjon om laben midt i Oslo der vi forsker på, utvikler og produserer mikrobrikker: https://www.sintef.no/laboratorier/minalab/"Ingen kan skape KI-milliarder uten mikrobrikker", skriver vår konsernsjef Alexandra Bech Gjørv. Les kronikken i Dagens Næringsliv om mikrobrikkenes rolle for utviklingen av kunstig intelligens her: https://www.dn.no/innlegg/teknologi/kunstig-intelligens/ki/ingen-kan-skape-ki-milliarder-uten-mikrobrikker/2-1-1582016Interessert i det siste innen sensorer? Sjekk ut konferansen The Sensor Decade 2024: https://sensordecade.com/Gjester:Ralph William Bernstein, senior forretningsutvikler SINTEF MiNaLabChristopher Dirdal, forskningsleder smarte sensorer og mikrosystemer SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om her i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 88. Hvordan kan vi bygge ut grønn energi samtidig som vi tar vare på naturen?

  27:00
  Vi må ta vare på det vi har igjen av natur, og ett av grepene våre er å kutte i utslipp. Men for å klare det kuttet, må vi få enda mer tilgang på grønn energi - og utbyggingen av vann-, vind- og solkraft har sine egne konsekvenser for naturen. Så hvordan kan vi gå fram for å ta vare på naturen samtidig som vi sikrer tilgang på denne grønne energien?Gjest: Atle Harby, seniorforsker SINTEF Energi.Her kan du lese mer om forskningen rundt miljødesign og bærekraftig vannkraft: https://www.sintef.no/fagomrader/vannkraft/miljodesign-av-vannkraft-kraftproduksjon-som-tar-hensyn-til-naturen/Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 87. Redder økosystemer i havet langs kysten

  34:37
  I ett år har forskerne tatt konkrete grep for å restaurere ødelagte økosystemer fem steder langs kysten av Europa. Allerede nå ser de en effekt som gir mye håp.Gjester: Ida Beathe Øverjordet, seniorforsker SINTEF og leder for CLIMAREST-prosjektet.Elina Willert, senior prosjektleder SINTEF.Programleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Les mer om det EU-finansierte prosjektet CLIMAREST her: https://climarest.eu/