Share

cover art for 81. Batteribranner på gjenvinningsanlegg: Kaster du batterier på riktig måte?

Smart forklart

81. Batteribranner på gjenvinningsanlegg: Kaster du batterier på riktig måte?

Teip begge polene før du leverer batteriene der de selger nye. Det er den klare oppfordringen til oss alle neste gang vi skal kvitte oss med et batteri.


Og hvorfor skal vi orke det? Jo, fordi batterier feilkastes i store mengder - og dette fører til stadig oftere branner hos avfallsbransjen. Regninga for det havner til syvende og sist hos deg og meg i form av økt renovasjonsavgift, samtidig som disse brannene ødelegger det som på mange måter er store verdier i seg selv: Søpla vår, som skal brukes på nytt.


Ingrid Nordbø opplevde at et av verdens fremste gjenvinningsanlegg brant ned i Rogaland fjor, og nå gjør hun det hun kan for at det ikke skal skje igjen.


Gjester:


Ingrid Nordbø, administrerende direktør IVAR IKS.

Pål Brennhovd, seniorrådgiver i SINTEF som forsker på organisatorisk sikkerhet.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Mer om brannen hos IVAR kan du lese her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/brannen-ved-avfallsanlegget-pa-forus-avdekket-hull-ved-sikkerheten/


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Ønsker du å komme i kontakt med Smart forklart? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

More episodes

View all episodes

 • 103. Derfor bør du ikke oppbevare maten din i handleposer

  11:11
  Hurtigforklaring: Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen snakker SINTEF-seniorforsker Lisbet Sørensen om hvordan du skal klare å velge plasten som er trygg for maten din.Programleder: Aksel Faanes Persson.Send oss ris eller ros på smartforklart@sintef.no :)Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)
 • 102. Derfor blir det kø på veiene (og slik kan vi redusere dem)

  13:16
  Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen snakker Trond Foss (seniorrådgiver i SINTEF) om bilkø.Programleder: Aksel Faanes Persson Kontakt oss med ris eller ros på smartforklart@sintef.no :) Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)
 • 101. Derfor blir du sjøsyk (og slik kan du unngå det)

  13:23
  Hurtigforklaring: Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen gir Toralf Sundin Hamstad (senior prosjektleder i SINTEF) deg tips og triks for hvordan du kan unngå å bli sjøsyk på din neste båttur.Programleder: Aksel Faanes Persson.Kontakt oss med ris eller ros på smartforklart@sintef.no :)Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)
 • 100. Derfor bør du ikke stole blindt på smartklokka di

  12:56
  Hurtigforklaring: Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen snakker SINTEF-forsker Tor Sporsem om hvorfor målinger ikke alltid gir oss den informasjonen vi tror vi får.Programleder: Aksel Faanes PerssonKontakt oss med ris eller ros på smartforklart@sintef.no :)Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)
 • 99. Robotene kommer: Offshore!

  27:10
  Equinor mener de kan spare over en milliard kroner i året, og øke både effektiviteten og sikkerheten offshore med hjelp fra roboter. Hør hvordan de bruker dem i dag, og hva de ser for seg i årene som kommer! For roboter er geniale for vedlikehold og oppgaver som blant annet er kjedelige, for farlige - eller som rett og slett krever mer presisjon enn vi mennesker får til.Gjester: Magnus Rørvik Brandtzæg, Head of Assets Autonomy i EquinorAksel Transeth, seniorforsker i SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Les mer om SINTEFs forskning på robotikk og autonomi her: https://www.sintef.no/fagomrader/robotikk-og-autonomi/Se film og les mer om Equinors bruk av roboter her: https://www.equinor.com/no/energi/droner-og-roboterLyd i denne episoden er hentet fra filmen Terminator og fra Epidemic Sound.Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 98. Automatisering av norske havner

  38:43
  Daglig spiller havnene våre en slags tetris og kabal med containere som skal inn og ut av Norge. Og noen av havnene løser fortsatt dette med penn og papir. Med digitalisering vil det bli mye mer effektivt, og vi kan flytte enda flere varer over på den miljøvennlige sjøveien. Moss Havn er på god vei dit!Følg prosjektet AutoPort her: https://www.sintef.no/prosjekter/2023/autoport-ai-optimering-av-havnelogistikk-og-administrasjon/ Gjester: Øystein Høsteland Sundby, havnesjef i Moss HavnMarialena Vagia, seniorforsker SINTEF Programleder: Aksel Faanes Persson Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Send oss det du har på hjertet av ris, ros og gode innspill til smartforklart@sintef.no :)
 • 97. Grønn skipsfart

  36:44
  Skip frakter hele 80 prosent av verdenshandelen, og målt i utslipp er skipsfarten som verdens sjuende største land. Det er kjempemye! Hvordan kan vi få denne viktige skipsfarten grønn?Her kan du lese mer om sjøkartet for grønn skipsfart: https://www.sintef.no/siste-nytt/2024/fire-steg-til-a-kutte-utslipp-fra-skip/ Og her kan du dykke ned i hele rapporten: https://sintef.brage.unit.no/sintef-xmlui/handle/11250/3114807 Sjekk også gjerne episoden "Seilene gjør comeback i skipsfarten" i arkivet vårt!Gjest: Gunnar Malm Gamlem, prosjektleder SINTEF Ocean.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Rop ut til smartforklart@sintef.no om du har ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om :)
 • 96. Det neste store steget for kunstig intelligens

  29:25
  Dagens KI er både artig og nyttig. Men om kunstig intelligens skal hjelpe oss med de store samfunnsutfordringene, må vi få maskinene til å forstå den fysiske verdenen vår. Det er maskinene rett og slett ikke intelligente nok til å forstå ennå.Gjester om hybrid KI: Halvor Lund, senior dataanalytiker i Statnett. Sølve Eidnes, KI-forsker i SINTEF. Signe Riemer-Sørensen, forskningsleder for KI i SINTEF. Her kan du følge prosjektet PhysML, som står bak workshop-en vi snakker om i denne episoden: https://www.sintef.no/prosjekter/2023/struktur-basert-maskinlaring-for-fysiske-systemer/  Mer om forskning på kunstig intelligens finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/  Programleder: Aksel Faanes Persson Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 95. Geotermisk energi: Kan vi benytte oss mer av jordas indre varme?

  31:09
  Lytter Jennie lurer på hvorfor det ikke snakkes mer om geotermisk energi som en av løsningene på energifronten. Det er et veldig godt spørsmål, og i denne episoden forklarer forskerne hvordan vi kan bruke jordas indre varme her oppe på overflaten!Les mer om varmelagring her: https://www.dn.no/innlegg/fjernvarme/sesonglagring/energieffektivitet/innlegg-varmelagring-kan-gi-byer-viktig-stromsparehjelp/2-1-1256847Gjester: Hanne Kauko (seniorforsker SINTEF Energi) og Trond Andresen (seniorforsker SINTEF Energi).... og som om vi lover i episoden: Her er NRKs slow motion-video av Hannes breakdance :) https://tv.nrk.no/serie/oeyeblikket/sesong/1/episode/32/avspiller Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no!