Smart forklart

del

55. Bonusepisode: Kampen om de beste på arbeidsmarkedet

Hvordan kapre og holde på de beste folkene? Det er spørsmålet mange bedrifter stiller seg akkurat nå, i det som er en beinhard kamp om de beste på arbeidsmarkedet.


Det er en stor fordel for deg som arbeidstager, samtidig som det er en ganske stor utfordring for alle sjefer.


I denne episoden blir du klokere på hva det er som gjør at folk ønsker seg til enkelte bedrifter og hva det er som gjør at de blir værende i den jobben de har. Den kunnskapen kan du bruke til å gjøre arbeidshverdagen din bedre, eller finne ut hvor du bør flytte på deg for å få en bedre hverdag på jobben. Og er du sjef, eller driver med rekruttering, så er det bare å finne frem notatblokken og skrive ned tipsene som vil gjøre rekrutteringsjobben din mye enklere!


Opptaket av denne bonusepisoden ble gjort under en live-innspilling av Smart forklart på konferansen "Digital fremtid 2022".


Gjester: Tove Selnes (konserndirektør for People i Storebrand og tidligere styreleder for HR Norge) og Nils Brede Moe (sjefforsker i SINTEF og "hele Norges hjemmekontorekspert").


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound).


Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no.

Flere episoder

2/16/2023

64. Solkraft (1:4): Hvordan fungerer et solcellepanel?

Silisumkrystaller har du kanskje ikke hørt om før, men disse er vi knallgode på å lage i Norge - og de er avgjørende for at et solcellepanel skal klare å gjøre solstråler om til strøm i stikkontakten din.Verden kommer til å satse stort på solkraft i årene som kommer, og dermed har vi i Norge en kjempemulighet til å kapre en bit av den økonomiske kaken med vår ekspertise. Spesielt siden vi er de som lager disse silisiumkrystallene med minst CO2-fotavtrykk av alle. Men i snakkende stund, februar 2023, ligger solindustrien vår nede for telling på grunn av høye strømpriser.I denne episoden foreslår forskerne Birgit og Gaute noen grep som kan blåse liv i denne muligheten, samtidig som de kaster seg ut i den nesten umulige oppgaven med å forklare oss hvordan et solcellepanel fungerer.Mer om mulighetene våre til å skaffe Europa solenergi kan du lese i denne DN-kronikken: https://www.dn.no/innlegg/industri/energi/subsidier/norge-kan-skaffe-europa-solenergi-hvis-vi-vil/2-1-1346682Her kan du dykke ned i temaet solenergi: https://www.sintef.no/fagomrader/solenergi/Gjester: Birgit Ryningen (forsker bærekraftig energiteknologi i SINTEF) og Gaute Stokkan (forskningsleder bærekraftig energiteknologi i SINTEF).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om her i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)