Share

cover art for 86. Loppisfynda med Retro-Lotta

Skönt Grönt Gott

86. Loppisfynda med Retro-Lotta

Season 1, Ep. 86

Vi har besök av Lotta Reberg, journalist och retrokännare. Hon går även under namnet Retro-Lotta. Var och varannan vecka skriver hon om retro i Aftonbladet. Vi fångar henne när hon just varit på loppisrunda på Öland. Hon berättar om vardagstingen, som blivit prisraketer och betingar höga priser på auktion. Efter detta avsnitt kommer du garanterat leta i dina skåp, kanske har du kaffekoppar och andra dyrgripar som står där och dammar, de kan vara din nästa ”lottovinst”!

More episodes

View all episodes

  • 128. 128. Påskpynt, danska sillar och vårstädning

    38:52
    Påsken är snart här. En underbar helg där vi får tid att städa av trädgården och förbereda för livet utomhus. Monika bjuder på danskinspirerade sillar och föreslår påskdukningen i bubbelgumspasteller, inspirerad av Helle Mardahls lyxiga Bon-Bon glas. Har Jenny gått på en bluff eller funkar den – apelsinoljan? Hon köpte in den till handelsträdgården av två tjusiga säljare….. Ett ekologiskt mirakelmedel som kan användas till allt från att bekämpa bladlöss till rengörning, sa de!!!
  • 127. 127. Bland tomatfröer och begravningsblomster

    45:05
    Tomatfrossa på Ängsbackens Handelsträdgård I Kalmar. Jenny går igenom alla läckra fröpåsar och ingen väljs bort, i år ska alla olika sorterna sås. Sedan har Jenny styrt med sin första begravning, ett så fint uppdrag med skogen och våren som tema.
  • 126. 126. Dags att planera köksträdgården

    45:59
    Monika har storstilade planer inför sommarens odlingar. Grönsaker och blommor ska få växa tillsammans i åtta stora odlingslådor. Det ska vara vackert och ge bra skörd. Jenny ger henne ”ris och ros” och bjuder på sina bästa odlingstips! Hör allt om trädgårdsmästarens råd inför odlingssäsongen.
  • 125. 125. Jenny möter våren i Paris

    35:34
    Hemma växer chiliplantorna sig knubbiga under växtbelysning men Jenny har bestämt sig för att möta våren i Paris. Monika tipsar om restauranger, blomstermarkmader och cykelturer bland smala gränder. Sedan blir det blomsterarrangemang med torkade blommor i avlånga lådor. Lyssna och njut
  • 124. 124. Vårens inredningstrender!

    36:44
    Vi dyker ner i vårens inredningstrender. Förbered dig på en läcker färgpalett. Våren -24 möter oss med FÄRG. Ny mirakelförg för vägg som blandar kulörer och ger mjuka övergångar mellan två kulörer, hur går det bara till? En rapport från Formexmässan där vi hittar blanka ljus i glassiga pastellfärger, snygga strandväskor och naturligtvis lampor i färg!
  • 123. 123. Efter julbelysningen plockats ner - vi behöver fönsterlampor

    44:37
    Oj va mörkt det blir när man plockar bort adventsstjärnor och elljusstakar. Vi kollar igenom utbudet av hängande fönsterlampor. Monika är kräsen och hittar inget hon helhjärtat gillar. Hon planerar att sy egna lampskärmar för att få det hon vill ha. I detta poddavsnitt tar vi dig igenom konsten att sy din egen lampskärm.
  • 122. 122. Espelette, Lemon Drop och Peperoncino

    48:19
    Det nya året startats upp med chiliodling. Chili har lång utvecklingstid. Därför är det perfekt att så och starta upp odlingen nu i januari. Är du nybörjare på att odla chili, häng med oss och få handfasta råd av trädgårdsmästaren. Vi går igenom alla steg från groning, avhärdning till gödsling. Vi hinner till och med laga litet vietnamesiska sommarrullar med chilikryddat dippsås. 
  • 121. 121. Vi gästas av en livs levande kryddbonde!

    48:36
    Kalm Taste of Öland drivs av entrepenören och kryddbonden Sofie Kalm. Hon är kocken som sadlade om och utbildade sig till mathantverkare. På den vackraÖlandsgården med anor från 1800-talet, som hon driver tillsammans med sin man, odlas främst örtkryddor. Örterna förädlas till örtoljor som paketeras ismakfulla förpackningar och säljs som premiumprodukter dels i den egna gårdsbutiken och i den nystartad web-shopen. Sofie utvecklar målmedvetet sittföretag och förverkligar drömmen om att kunna leva på vad gårdens odlingar ger.
  • 120. 120. Stearinljus från Liljeholmens – ett stycke svensk historia

    45:52
    Efter att ha besökt fabriken i Oskarshamn inser vi - att göra stearinljus är ju en hel vetenskap. Vi får lära oss allt om stearin och om hur ljus ska användas för att prestera som bäst. Alla Liljeholmens ljus är Svanenmärkta. Det borgar för kvalitet och hållbarhet. Maskinerna är moderna men produktionstekniken är i grunden densamma som när företaget startades 1839. Tänk vid den tiden var Karl XIV Johan kung i Sverige, vi var i union med Norge och varken fotogen eller elektricitet var uppfunnet. Vi förstår att platschefen Anna Nyblom och produktchefen Britta Palmqvist Hugosson känner sig stolta att vara en del av den svenska industrihistorien. Samtidigt som de utvecklar varumärket framåt med nyaprodukter som ligger i tiden.