SinnSyn

del

#135 - Det er innover vi må gå

Ep. 135

I fraværet av ytre påbud om hva som er riktig å gjøre, får selvhjelpslitteraturen en fortrolig plass i stadig flere menneskers liv. Er det er god ting? Jeg tar debatten med Ole Jacob Madsen.


Jeg har altså vært på besøk hos Ole Jacob Madsen i Moss. Han er både psykolog, forsker og filosof, og han har skrevet tre interessante bøker som jeg gjerne ville diskutere med ham. I denne episoden skal jeg snakke med Ole Jacob om to bøker skrevet som en kritikk mot selvhjelp, selvutvikling og popularisering av psykologifaget.


Både i sin første bok, «Den terapeutiske kultur», og oppfølgeren, «Det er innover vi må gå» utfordrer Ole Jacob Madsen psykologiens og selvhjelpsindustriens til tider vel positive selvbilde. I den siste utgivelsen retter Ole Jacob et kritisk blikk mot populære livsoppskrifter, og gransker selvhjelpskulturens ideologiske og moralske slagsider. Begreper som selvledelse, selvfølelse og selvkontroll blir satt under lupen, sammen med retningene nevrolingvistisk programmering, oppmerksomt nærvær (mindfulness) og kognitiv terapi. Ole Jacob sier at det er «innover vi må gå», men denne tittelen er ironisk. Jeg mener vel at det faktisk er innover vi må gå, og jeg mener det på ramme alvor. Med andre ord er jeg midt i skuddlinjen for det Ole Jacob kritiserer. Jeg har skrevet en bok om selvfølelse, og Ole Jacob vier het helt kapittel til kritikk av bøker om selvfølelse. Jeg gledet meg til å diskutere dette med Ole Jacob, som er en utrolig hyggelig og jovial person. Vi setter oss til rette på kontoret til Ole Jacob, han serverer kaffe og så diskuterer vi tematikken i nesten to timer uten tissepause. Jeg liker å snakke med Ole Jacob. Jeg innser at vi ser litt forskjellig på en del ting, men på en annen side er jeg tilbøyelig til å være enig i mye av det han sier. I dagens episode skal vi diskutere «Den terapeutiske kulturen» og «Det er innover vi må gå». I en senere episode skal vi konsentrerer oss om hans siste bok som heter «Generasjon prestasjon»


Bli medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio

Ditt bidrag kan øke kvaliteten på WebPsykologen og SinnSyn.

Ved å støtte prosjektet, får du mange fordeler! Som Patreon supporter blir du medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio. Det vil si flere episoder hver måned, tips og øvelser for trening av "mentale muskler", eksklusive videopptak og andre overraskelser. Les mer og bli medlem i på denne linken. 

Flere episoder

11/25/2022

Pluss 41 - Når bekymringer tar overhånd

Bekymring og grubling skaper stor stressbelastning og utmattelse hos folk. Det kan kanskje sammenlignes med det å holde et glass med vann i hånda. De fleste vil si at det er lett å holde, men hvis man holder glasset kontinuerlig i to timer, så blir det tungt. Slik er det med grubling eller bekymringer også. De er ikke nødvendigvis så tunge når de er kortvarige, men de er tunge når de vedvarer over lengre tid. Dette sier blant andre professor Hans M. Nordahl ved Institutt for psykisk helse ved NTNU. Spørsmålet er om man kan ta kontroll over tankene. I følge den kognitive psykologien er det mulig, men kanskje ikke å den måten man tror. Det blir tema for denne premium episoden av SinnSyn.Innledningsvis vil jeg presiserer at grubling og bekymring ikke er farlig, men først og fremst er det utmattende og stressende. Det er noe alle gjør fra tid til annen. Det er først når kvernetankene tar overhånd og fokus vekk fra livet du skal leve at det kan bli problematisk.– Vi er godt utrustet til å utvikle angst og bekymring fordi hjernen vår er så kapabel til å forestille seg ting og våre tanker blir fakta. Den kapasiteten vi mennesker har for å analysere oss selv eller til å se for seg truende scenarioer, kan brukes på en konstruktiv måte, men kan ha en negativ og lite hensiktsmessig effekt også.Mens bekymring er fremtidsrettet og handler om det som kan komme til å skje, dreier grubling seg hovedsakelig om det som tilhører fortida. Bekymring kan føre til angst, uro og utrygghet, mens grubling kan gi depressive symptomer.I dagnes episoden skal vi se på hvordan vi på best mulig måte kan forholde oss til tanker. Et viktig moment handler om hvordan vi tenker om det å tenke tanker, og nettopp her blir det litt komplisert, men forhåpentligvis klarer vi å rydde opp i disse antakelse underveis i dagens episode.
11/21/2022

#374 - Mental-idrett i Kragerø

Ep. 374
I forrige episode kunne du høre mitt innlegg på filosofifestivalen i Kragerø 2022 om fri vilje. Det var en mild vårdag 29. mai og utestedet, som heter Haven, var nesten utsolgt for kveldens arrangement. I dag skal du få være med til andre del av arrangementet, og det skal dreie seg om filosofisport. Dette er noe jeg har vært med på før, og det handler om å tenke fort, litt kreativt og spontant kunne definere både begreper og problemstillinger. Det er en morsom øvelse i å tenke så fritt man klarer under press, og jeg trives godt med denne typen mental gymnastikk. Denne gangen deltar jeg sammen med en rekke profilerte filosofer, og det er en slags ære for meg å få være med på dette arrangementet og ikke minst denne festivalen for dyp-tenkning. Jeg er selvfølgelig ganske nervøs før jeg går på scenen, og der skal jeg altså freestyle en slags mental akrobatikk sammen med Anita Leirfall, Hans H. Grelland, Ingmar Meland, Randi Gunhildstad og Thomas Hylland Eriksen. Vi skal skape mening rundt tematikken frihet så godt vi kan, og stort sett tror jeg vi klarer oss greit. Som sagt har jeg vært med på filosofisport før, og hvis du vil høre hvordan denne øvelsen gikk med tema «lykke», kan du høre episode #153 – Filosofisport i Kragerø. Hvis du vil se hvordan denne øvelsen utfolder seg med tema «tid og evighet» kan du høre episode #332 – Tenk smart fort her på den åpne podcasten. Og hvis du vil, og siden du allerede er i gang, kan du nå få være med på filosofisport rundt tema frihet, så velkommen til filosofifestivalen i Kragerø mai 2022, og velkommen til en ny episode her på SinnSyn.Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn og WebPsykologen. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du masse ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn. Du finner også en rekke episoder med «mentale øvelser», masse videomateriell som ikke publiseres andre steder, innføring i mindfulness, meditasjonsveiledning og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Jeg leser også min andre bok, Jeg, meg selv og selvbildet – Om å bli den man er, fullt og helt. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn. 
11/14/2022

#373 - Frihetens gleder og forbannelser

Ep. 337
Som vanlig tar jeg turen til Kragerø 1 gang i året for å delta på årets filosofifestival. Det er lørdag kveld en ganske varm dag i slutten av mai 2022. Jeg går fra hotellrommet på hotell Victoria rundt kl 20.30, sammen med min kone, for å holde et innlegg på et arrangement ved utestedet som heter Haven. Tema for årets festival er fri vilje, og mitt innlegg skal være passe faglig, passe useriøst og passe morsomt. Jeg gjør så godt jeg kan, og i denne episoden skal du få være med på filosofifestivalen i Haven i Kragerø. Velkommen til en ny episode av SinnSyn.Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn og WebPsykologen. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du masse ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn. Du finner også en rekke episoder med «mentale øvelser», masse videomateriell som ikke publiseres andre steder, innføring i mindfulness, meditasjonsveiledning og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Jeg leser også min andre bok, Jeg, meg selv og selvbildet – Om å bli den man er, fullt og helt. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn.