Share

cover art for 167 Efter 3 1/2 år går sektpodden i mål!

Sektpodden

167 Efter 3 1/2 år går sektpodden i mål!

Season 9, Ep. 167

Knutbysekten blev en prototyp för hur grupper av goda människor kan spåra ur till sekt. Mycket vore kvar för oss att belysa, som Silicon Valley-kulturen med high-tech, stora pengar och Buring Man-kulten. I ockultism har Lucifer (trixtern) fått byta plats med Gud. Då gäller: ”Fake it till you make it!”

I Sektpodden finns kunskap och verktyg: Känn igen manipulativa tekniker; förutse sektledarens förföljelseidéer; var klar över att hemligheter är sektens kitt och hållhakar; och var beredd på att läkning tar tid för den som stiger ut ur sektberoende.

Stora och varma tack till er kära lyssnare! Emma & Rigmor

More episodes

View all episodes

 • 166. 166 Följ med Peter Bryngelsson in i musikernas värld

  01:03:09
  ”Samtala är att jamma”, säger Peter, musiker och författare. Hör honom berätta för oss om Beatles-mania, om musik för Gud, musik för krig, musik för tortyr, musik för kärlek och musik som enar en sekt; hur toner betyder mest i Väst medan rytm är viktigare i Öst och Syd. Varför kan musik återge vemod men inte den råa, verkliga sorgen? I Nazityskland var synkoper, swing, viss rytm förbjuden. Metall-rockens ”djävulsintervall” fanns redan i Alice Babs jazzbacill på 40-talet. Och - därför riskerar många musiker att fastna i drogberoende.
 • 165. 165 Polishärvan blev tragedi som kostat blod

  38:30
  När polismyndighetens ledning beter sig sektledarlikt har vi i podden befarat fortsatt kaos (avsnitt 155). Förra veckan höll rikspolischef Thornbergs egen utredare presskonferens. Runar Viksten hade granskat härvans tre toppchefer. Han lade hela skulden på en av dem och föreslog bestraffning. Med Leif GW:s ord ”nära en offentlig avrättning”. Thornberg sades ha gjort rätt och Linda Staaf framträdde i media som offer, felfri förebild och sambo med Svenska försvarsmaktens överbefälhavare. Den kvällen hittades utpekade Mats Löfving död. Vi summerar de sakkunnigas kritik i ärendet. Om Linda Staafs motstridiga utsagor: Hon kanske inte ljugit utan upplevt verkligheten annorlunda?
 • 164. 164 Wagner, wagnerianer, divan & operabögarna

  57:39
  På Kungliga Operan kom vi att tala om Rickard Wagner, ytterligheternas musikgeni. ”Orden är manliga, musiken är kvinnlig”, menade Wagner, som arbetade och dog i rosa sidenklänning. Rabiat antisemit; Hitlers favoritkompositör; Wagner-soundtrack i krigsfilmer; Rysslands legosoldater har tagit hans namn. Men han var också sin tids stjärnkompositör som ömsint tonsatt de älskandes känslor, i försvar även för otillåten kärlek. Med Tristan-ackordet öppnade Wagner för 1900-talets konstmusik och för hårdrockens djävulsintervall. Och kanske för ”queens”, operabögarna som hyllar divans rätt att älska, att rasa och uttrycka passion.
 • 163. 163 Sektledares konstiga sexualitet

  45:09
  Vi svarar lyssnare: Kristi bruds älskare skulle agera stand in för Jesus.Sektledare regisserar medlemmar till ändrad personlighet.ESP – många sektledare påstår sig ha paranormala gåvor.James Randi erbjöd en miljon dollar till den som visar sin övernaturliga förmåga.Synkronicitet – meningsfulla sammanträffanden existerar!Kärlek är att älska den andra, sektledaren begränsas i sin egenkärlek.
 • 162. 162 När sektledaren är en kvinna

  52:24
  Glamorös manslukerska eller sträng modersgestalt med stereotyp självbild: ”Ingen har lidit som jag. Ingen gör så mycket för mänskligheten som jag. Jag vet allt du tänker, känner och inte minns.”Nära en kvinnlig sektledare blir männen omanliga och kvinnorna förtryckta. Teal Swan 39 år, ”andlig” ledare i självhjälps-branschen värvar milliontals följare på Internet.
 • 161. 161 När en ung, sökande människa inte mår psykiskt bra

  45:27
  Vi samtalar om våra lyssnares reflektioner och frågor:* Vad kännetecknar emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, tidigare kallat borderline personlighetsstörning, ibland med självskada? När ungdomar mår psykiskt dåligt - flickan riktar ofta aggression mot sig själv medan pojken oftare tar till våld mot andra. Två terapiformer kan hjälpa den som söker lindra ångest genom att skada sig. * Håller förövare med narcissism ihop?* Personer med psykiska problem eller kriminell livsstil - kunde de fått hjälp redan som barn?
 • 160. 160 Om sektlika mekanismer är globala - var finns jag?

  58:05
  En lyssnare reflekterar över geo-ekonomiska & politiska ledare i sektlikt samspel med partners, medarbetare, möjliggörare. En ledare försäkrar att det onda ”will not happen under my watch”. När ont ändå inträffat - hur agerar ledningen?En annan lyssnare minns Kejsarens nya kläder: Hur kejsaren låter sig luras av förslagna säljare, ”influencers”. Om priset för att inse och säga sanningen är att bli utfryst? Då väljer många som i sagan att blunda och tiga.En svart-vit vision ger diktaturen och sekten dådkraft. Är demokratins visioner lika slagkraftiga?
 • 159. 159 "Min storasyster har psykopati"

  45:38
  Två ledarstilar med hästar och med människor: Hårdhet eller medkänsla?Lyssnarbrev: ”Jag jurist, min syster i fängelse. Hur kan syskon bli så olika?” Systern som sprider skräck men ibland glädje – gener eller miljö? En dotter hoppas att hennes skrämmande pappa ska förvandlas och älska henne. En lillasyster hoppas att det skräckinjagande syskonet ska bli godhjärtat. Hoppet som inte infrias lever kvar inom den vuxna.