Share

cover art for Vilma Bobeck - OL sølv og America's Cup for kvinner

SEILmagasinet podcast

Vilma Bobeck - OL sølv og America's Cup for kvinner

Season 6, Ep. 45

Vilma Bobeck og makker Rebecca Netzler ha vært verdensmestere i 49erFX og vant sølv i OL i Paris. Det kvalifiserte til å få prøve seg for å komme på det svenske laget i PUIG Women AMERICA'S CUP. Kvalifisert som en av to rormenn, med Netzler som trimmer fikk de god anledning til å trene i simulator og med båt fra Artemis Technologies i Belfast. Med seier i sin gruppe i AMERICA'S CUP seilasene i Barcelona, hadde jentene forventninger om gå gå hele veien, men med 4. plass til slutt er vår lørdagsgjest tent for nye muligheter i AC40 klassen som hun håper vil fortsette i AMERICAS CUP og i regattaer i perioden frem til neste cupseilaser. Inntil årets AMERICA'S CUP er avgjort vet man lite om fremtidsplanene for dameseilasene som Bobeck mener har muligheter til bli den fremste seilturnering for kvinner. Om sin egen videre satsning i 49erFX foreligger ingen planer annet enn at Boberg og Netzler nå skal ta en pause fra seilingen. Så vil tiden vise, både om fremtiden i AC40 og i 49erFX.

More episodes

View all episodes

  • 54. Andreas Enger, satser på seiling

    13:51||Season 6, Ep. 54
    Ukens lørdagsgjest, sjefen for Høegh Autoliners, er en viktig samarbeidspartner for Seilsportsligaen, og selv ivrig seiler, selv om han ikke får brukt sin X-41 så mye som han gjerne ville. Han regner ikke med å transportere flere biler gjennom selskapets engasjement i Seilsportsligaen, men har har stor tro på seiling for å få med ansatte og forretningspartnere i miljø- og lagbygging. Høegh Autoliners bruker J/70 flåten aktivt under Arendalsuka og under NORshipping. Andreas Enger tror derimot lite på seil som endel av fremdriftsløsningene for bilskipene i fremtiden. Derimot satser rederiet mye på ammoniakk som tilskudd til drivstoff
  • 53. Christoffer Sundby - fra toppidrettsutøver til næringslivstopp

    16:34||Season 6, Ep. 53
    Christoffer Sundby var en kullseiling fra medalje i OL i 2004. Da la han opp seilingen og satset på utdannelse og en karriere i næringslivet. Som fersk siviløkonom fikk han jobbe hos McKinsey der han kunne ta med seg kulturen fra toppidretten. Hardt arbeid, konkurranseinnstinkt og fokus på resultater er noe sport og business har felles. Idretten gir hurtige og direkte tilbakemeldinger på om det en gjør er riktig eller galt. Ikke alle næringslivsledere er like effektive til å melde tilbake til medarbeiderne. Tiden i McKinsey var ekstremt lærerik og har vært skole for senere jobber. Sundby har også tatt med erfaringene fra seilsporten inn i lederjobbene når det gjelder lagbygging. Etter noen år i handel med pølser og bensin i Statoil gikk veien til Norwegian der han var med å restrukturere drifter etter den ekstremt kŕevende perioden under og etter pandemien, og nylig har han påtatt seg jobben med å bygge opp et nytt kundeprogram for reiselivet med Norwegian og Stordalenhotellene gjennom det nye selskapet Spenn. Christoffer Sundby bruker mye av fritiden på wingfoiling som gir maksimal seilerglede i forhold til anvendt tid. Han vil også gjerne kappseile igjen i båt, men seiling på toppnivå er neppe aktuelt for 46 åringen.
  • 52. Cecilia Ennals - Ung med trebåter

    13:46||Season 6, Ep. 52
    Cecilia Ennals er vokst opp med trebåter. Faren Peter hadde alltid et restaureringsprosjekt på gang og familien ble trukket med i arbeidet. Derfra kommer interessen for å jobbe med trebåter, men det morsomste er å kunne holde på med en båt som er min egen, sier 16 år gamle Cecilia som sammen med en gruppe andre ungdommer utgjør Klassisk Treseiler Klubbs Ungdomsavdeling som alle har kjøpt gamle trebåter de skal fikse opp. Cecilia har skaffet seg en 30 kvadratmeter spissgatter tegnet ev Erling L. Kristofersen og bygget ved Anker & Jensens båtbyggeri i Vollen i 1947. Prisen for båten, kr 35.000, betalte hun dels med konfirmasjonspengene og dels med støtte fra KTK. Det har vært mye jobb på vinterstid og mye gjenstår, men hun har allerede en sesong bak seg med båten, som har beholdt navnet «Bris» som ble gitt av den første eieren, Willy H. Johannessen.
  • 51. Didrik Godaker - Riggeren

    36:22||Season 6, Ep. 51
    Ukens lørdagsgjest råder båtfolket til å se på riggen om høsten. Når våren kommer er det kø av folk som skal ha båtene klare før sommeren.
  • 50. Rolf-Ørjan Høgseth - Influenseren som ble miljøaktivist

    28:09||Season 6, Ep. 50
    Vår lørdagsgjest var informasjonsrådgiver og influenser og levde av å få folk til å kjøpe ting. Da han en dag så hvordan våre strender og svaberg forsøples med plastflasker, fiskeredskap og alskens annet avfall besluttet han å vende karrieren 180 grader og for isteden å bekjempe forsøplingen. For syv år siden var Høgseth derfor med på å starte organisasjonen «In the Same Boat», og i løpet av disse årene har man plukket opp 1.700 tonn avfall i strandkanten. «In the Same Boat» disponerer nå 12 fartøyer og da det nyeste av dem, 66 foteren «Qilak» kom på Oslobesøk, tok vi en prat med skipperen.
  • 49. Trebåtfestivalen med endringer for 2025

    24:45||Season 6, Ep. 49
    Tid for endring etter tap i 2023 og 24. Styret har vedtatt at for 2025 gjennomføres Trebåtfestivalen i en ny form. Den blir uten billetter og gjerder, og må derfor skrelles helt ned, med fokus mot båteiere og kystkulturen. Det skal likevel være et arrangement som trekker folk til byen, som Risørs næringsdrivende kan bruke som en arena for sine aktiviteter. Det lanseres en ny festival helgen før St.Hans for klassiske båter, som får det passende navnet «Risør Classic». Her vil det også være plass for plastbåter fra den gyldne tiden med konstruksjoner fra Linge ig Amble I tillegg gjennomføres Trebåtkonferansen i februar, som var en stor suksess i 2024. Det blir også arrangert mindre konserter og foredrag ellers på året for å styrke oppmerksomheten og merkevaren rundt hovedarrangementene.
  • 48. Carl Hermann Corneliussen - navigatør i ARC+

    22:33||Season 6, Ep. 48
    Vår lørdagsgjest er navigatør i den Kongelige norske Marine er godt kvalifisert til å navigere vennegjengen på «Born to Run» via Kapp Verde til Grenada i ARC+ regattaen som starter fra Las Palmas på Grand Canaria 10. november. Corneliussen deler ansvaret med skipperen Peder Stiansen og Askerseileren med erfaring fra jolleseiling har en lang historie med familien Stiansen både på langtur og sm regattamannskap.
  • 47. Lise Landmark - 45 år i seilsportens tjeneste

    12:13||Season 6, Ep. 47
    Lise Landmark var vertinne på charterbåt i Karibien i 1980. Siden har hun stått på jevnt og trutt i alle år, som mannskap, funksjonær og frivillig. Ved sitt blide vesen og serviceinnstilling er hun en populær støttespiller ved alle arrangementer, store som små, enten det er på land eller som arrangør på startfartøy. Lise ble i 2022 kåret til Årets Frivillige i KNS og i 2024 mottok hun prisen som årets ildsjel i Norges Seilforbund.
  • 46. Årets junior med sølv i VM for seniorer

    21:20||Season 6, Ep. 46
    18 år gamle Maya Gysler har tatt brettseilerverden med storm denne sesongen. Hun startet med 10. plass i VM der andre norske seilere tok 11 og 12 plass og plasserte dermed Norge blant verdens beste landslag. Maya seiler for KNS på et lag med flere gode seilere, men det beste stedet for henne å trene er utfri Hvasser der det stort sett er vind og bølger, noe som gir perfekte treningsforhold. I uken som kommer deltar hun sammen med 13 andre norske seilere i VM for ungdom på Mallorca. Etter resultatene tidligere år, blir hun å regne blant favorittene her.