Share

cover art for Spekkhoggere er ålreite dyr

SEILmagasinet Podcast

Spekkhoggere er ålreite dyr

Season 4, Ep. 43

Jon Espen Skogdalen er hverken havforsker eller fiskeekspert. Likevel vet han mer om spekkhoggernes liv enn de fleste. I denne episoden av lørdagspodcasten forteller han om hvordan dyrene de siste årene har vist økende interesse for å leke med seilbåter, med det resultat at båtene er påført store skader, og i minst ett tilfelle, blitt senket av spekkhoggerne. Skogdalen forteller om hvor det er mest sannsynlig å treffe på dyrene, og hvordan man, om mulig, man beskytte seg mot angrep.

More episodes

View all episodes

 • 22. Lars Wilhelmsen vil ha 200 båter i Skagen Race

  21:58
  Vår lørdagsgjest oppsummerer årets Skagen Race og håper på dobbelt så mange deltakere i 2025. Han begrunner optimismen med at Kristi Himmelfartsdag kommer senere neste år. Lars Wilhelmsen skulle også gjerne se det tradisjonsrike Skaw Race tilbake, men frykter det er lite aktuelt. Wilhelmsen forklarer også hvorfor Ocean Race Europe ikke kommer til Arendal i 2025 til tross for stor interesse både i byen og fra arrangøren.
 • 21. Peder Lunde lanserer boken om sitt seilerliv

  26:45
  Peder Lunde lanserte tidligere i denne uken boken om sitt seilerliv som inneholder olympiske medaljer, jorden rundt seilas og mange år som proffseiler på et amerikansk storbåtlag. Lunde som var et motorisk talent, kunne nådd toppen i mange idrettsgrener, men familietradisjonene der både bestefar, mor og far hadde medaljer fra OL i seiling, førte ham inn i seilsporten fra ung alder. Sitt OL gull fikk han i 1960 som18 åring sammen me Bjørn Bergvall i Flying Dutchman. Åtte år senere ble det sølv i Star sammen med Per Olav Wiken. Sin langt seilerkarriere avsluttet han sammen med fru Aud da de tok sin turbåt «Sunlight» gjennom kanalene i Europa ut til Svartehavet og etter en tur gjennom Middelhavet tok kanalene gjennom Frankrike nordover igjen. Tilsammen tok denne turen syv år, avbrutt av mange opphold hjemme. Peder Lunde som nå er 82 år gammel har hatt flere slag, noe som i noen grad preger taleevnene, men hukommelsen og humøret er det intet i veien med.
 • 20. Esben Keim vil ha direktedømming på banen også i større felt

  20:50
  Direktedømming på banen gjør seilingen enklere for seilerne. Til nå har det vært brukt primært i match- og ligaseiling, men Esben Keim som i tillegg til å være dommer også er ivrig regattaseiler tror det er fremtiden også for større felt. Keim mener at en kombinasjon av direkte dømming der dommerbåtene kan konsentrere seg om start og merkerundingene, mens seilerne selv er ansvarlig for hendelser på restene av banen vil være en god løsning. Eventuelle protester behandles umiddelbart etter målgang der seilere presenter sin sak for en dommer og selv kan argumentere for straffeutmålingen. Aldri mer protestmøter på kveldstid og når båtene er i havn etter dagens seilas(er) er resultatlisten klar uten forbehold. Det høres befriende ut.
 • 19. Per Eugen Kristiansen, rullestolbrukeren som kjøpte turseiler

  16:09
  Per Eugen Kristiansen har deltatt i flere Paralympiske sommerleker i seiling og var en av verdens beste i Sonarklassen. 54 åringen har seilt hele livet, men ble avhengig av rullestol etter en klatreulykke i 1994. I fjor gikk han til anskaffelse av en 32 fots turseiler. Nå forteller han Seilmagasinet om erfaringene etter ett års seiling i stor båt.Les artikkel 
 • 18. Olga Maslivets trener IQFOil jentene

  17:43
  Den ukrainske brettseileren Olga Maslivets har deltatt i fire OL med 4. plass som sin beste plassering. Siden juni 2023 har hun vært ansatt i Norges Seilforbund som landslagstrener for IQFoil jentene. Det ga raskt resultater og jentene, alle under 20 år gamle, er nå blant de beste i verden. Selv om Mina Mobekk har sitt eget opplegg er Maya Gysler, Tuva Oppedal og Oda Sverre i Maslivets varetekt. Hun har sterk tro på at et godt lag skaper de beste indivviduelle utøverne og sammen med sportssjefen Eirik Verås Larsen og med impulser fra den tidligere brettseileren Jannicke Stålstrøm som nå er idrettsprofessor i Tromsø, har hun utvklet det som i øyeblikket fremstår som verdens beste landslag for damer i QFOil. Hun tror Mina Mobekk kan få medalje i OL og blir ikke overrasket om den er av edleste metall.
 • 17. RS Feva med tilbud til dem under 18

  20:17
  Vi har snakket med Tilo Pfleger og Petter Jahre, to entusiastiske styremedlemmer i klasseklubben for RS Feva der det planlegges ligaseiling for ungdommer til sommeren. Foreløpig skal Larvik og Gjøvik arrangere regattaer og hver av foreningene stiller med åtte båter. Fordelt på flere puljer skal 24 lag etter 48 seilere få prøve seg. Ambisjonen er å lage samlinger der det sosiale er like viktig som kappseilasene. Overnatting i klubbhus og i lavvo. Kostnadene er lave og ungdommene stiller kun med en bag med seilerklær og skift. Går det som entusiastene håper vil konseptet spre seg over flere foreninger og man tar sikte på skandinaviske finaleseilaser med lag også fra Danmark og Sverige. Både foreninger og individuelle lag kan melde seg på. 
 • 16. Marthe Enger Eide heier på jentene

  16:39
  Marthe Enger Eide seilte for Norge i London OL 2012. Da hadde vi et av verdens beste landslag i Laser med fire seilere på toppnivå. Nå har vi en jente på toppnivå, men under henne er det tomt. Samtidig er jenteseiling i vinden som aldri før. Et tankekors for Marthe som er styremedlem i NSF. Seilmagasinet drøfter problemstillingen.
 • 15. Anders Kristensen tar med seg erfaringene videre

  28:22
  Etter ti år i KNS er Kristensen gammel nok til å besitte et tonn erfaring, men ung nok til å yte kraft og entusiasme i ny jobb. Før han tiltrår sjefsjobben i Dansk Sejlunion 1. september skal han avvikle Færderseilas, VM i shorthanded og i Soling. Han håper i den tiden han har vært i KNS at foreningen er blitt mer relevant som en del av norsk idrett. KNS´s nye anlegg på Killingen er et prosjekt Anders Kristensen er særlig fornøyd med. Han har også en spennende nyhet på lur, som han håper vil være klar til å publiseres i løpet av april.
 • 14. Thomas Nilsson har oversikten

  25:24
  Norge skal arrangere VM i shorthanded, Soling og WASZP i 2024. I tillegg har vi et lage som kan vinne medaljer i OL og seilsportsligaen går mor nye høyder.