Share

cover art for Simen Løvgren - shorthandedseiler med internasjonal suksess

SEILmagasinet podcast

Simen Løvgren - shorthandedseiler med internasjonal suksess

Season 7, Ep. 2

De første deltakerne i Vendee Globe seilasen ventes å være i mål tidlig i neste uke. Mange av de beste seilerne har Simen Løvgren og Rune Aasberg konkurrert med og slått tidligere da de i 2011 sto for en imponerende 4. plass i Transat Jacques Vabre seilasen, en av shorthandeseilernes klassikere. Nå forteller Løvgren om utviklingen av IMOCA 60 båtene de siste årene og hvordan han og særlig Aasberg var nær ved å kunne delta i det som best kan beskrives som seilsportens Mount Everest.

More episodes

View all episodes

  • 3. Med Strandebarmer på Seljordvannet

    15:52||Season 7, Ep. 3
    Telemarkingen som bor ved strandkanten av Seljordvannet har alltid vært fascinert av det maritime. Ved siden av ingeniørjobben i større entreprenørselskaper har han dyrket sine maritime interesser. Med sertifikat fra skip på havet har han vært skipper på innsjøferge i Telemarksvassdraget og han har tatt mer enn tusen studenter gjennom Båtførerprøven. Seile selv gjør han i en Strandebarmer han fikk bygd i 1984, men kona får han ikke med seg. Hun er isbader. Myten om Sjøormen eksisterer stadig, men selv tror han mer på fallvinder som skaper et uvanlig bølgemønster.
  • 1. Foiler med haiene

    15:39||Season 7, Ep. 1
    Nicolai Jacobsen har ligget i New Zealand i seks uker og trent for VM i Moth som starter i dag. Han har testet ny båt sammen med Mathias Coutts, sønn av den berømte Russell Coutts. Nicolai har gjort store fremskritt og i regattaen som dannet oppkjøríngen til VM oppnådde han svært gode resultater inntil han ble truffet av konkurrenten Diego Botin i en runding og fikk skade på båten og kunne derfor ikke fullføre regattaen. Nå skal båten være klar til VM der det imidlertid er andre utfordringer. Det er mye hai i farvannet og det har medført hyppige kollisjoner mellom båt og hai, noe som har gått utover utstyret. Også Nicolai har hatt et ublidt møte med det farlige dyret og fikk skade på kjølen. App for analyse av seilingenNicolai har parallelt med studiene på Northeastern University utviklet en app som skal gi trenere og seilere et unikt verktøy for å analysere seiling, trim og utstyr. Appen, som heter Vantage Sailing, blir tilgjengelig på Apple, Android og web. Appen viser hvor og hvordan en seiler presterte bedre eller dårligere enn konkurrenten og vil også kunne knyttes opp mot båtens polardiagram. Mange Mothseilere har nå testet appen og tilbakemeldingene etter bruk er gode. I det kommende VM blir det mulig å bruke systemet som vi gi viktige tilbakemeldinger til seilerne. Tilbake til studierEtter VM drar Nicolai tilbake til. studier i Boston der han har fire måneder igjen av bachelorstudiet. Deretter blir det nok mer seiling i Moth eller større foilende båter.
  • 55. Veronica Skotnes - komfortabel med det ukomfortable

    29:25||Season 6, Ep. 55
    Årets siste lørdagsgjest har seilt Finnmarkskysten i fire år på kryss og tvers. Det har det blitt en kritikerrost bok av og Veronica Skotnes planlegger flere bøker fra livet i seilbåten. Hun beskriver livet på kysten med de utfordringer det innebærer, ikke minst nå man må forholde seg til det skiftende skiftende været med kuling og storm. Forurensningene i havet er også kilde til stor bekymring og Skotnes jobbet et år med organisasjonen "In the Same Boat» for å gi sitt bidrag til å rense strendene. Interessen for seiling fikk hun etter et år som mannskap på «Statsraad Lehmkuhl». Etter dette kjøpte hun sin egen skute, en 42 fot stålbåt hun har bodd i siden.
  • 54. Andreas Enger, satser på seiling

    13:51||Season 6, Ep. 54
    Ukens lørdagsgjest, sjefen for Høegh Autoliners, er en viktig samarbeidspartner for Seilsportsligaen, og selv ivrig seiler, selv om han ikke får brukt sin X-41 så mye som han gjerne ville. Han regner ikke med å transportere flere biler gjennom selskapets engasjement i Seilsportsligaen, men har har stor tro på seiling for å få med ansatte og forretningspartnere i miljø- og lagbygging. Høegh Autoliners bruker J/70 flåten aktivt under Arendalsuka og under NORshipping. Andreas Enger tror derimot lite på seil som endel av fremdriftsløsningene for bilskipene i fremtiden. Derimot satser rederiet mye på ammoniakk som tilskudd til drivstoff
  • 53. Christoffer Sundby - fra toppidrettsutøver til næringslivstopp

    16:34||Season 6, Ep. 53
    Christoffer Sundby var en kullseiling fra medalje i OL i 2004. Da la han opp seilingen og satset på utdannelse og en karriere i næringslivet. Som fersk siviløkonom fikk han jobbe hos McKinsey der han kunne ta med seg kulturen fra toppidretten. Hardt arbeid, konkurranseinnstinkt og fokus på resultater er noe sport og business har felles. Idretten gir hurtige og direkte tilbakemeldinger på om det en gjør er riktig eller galt. Ikke alle næringslivsledere er like effektive til å melde tilbake til medarbeiderne. Tiden i McKinsey var ekstremt lærerik og har vært skole for senere jobber. Sundby har også tatt med erfaringene fra seilsporten inn i lederjobbene når det gjelder lagbygging. Etter noen år i handel med pølser og bensin i Statoil gikk veien til Norwegian der han var med å restrukturere drifter etter den ekstremt kŕevende perioden under og etter pandemien, og nylig har han påtatt seg jobben med å bygge opp et nytt kundeprogram for reiselivet med Norwegian og Stordalenhotellene gjennom det nye selskapet Spenn. Christoffer Sundby bruker mye av fritiden på wingfoiling som gir maksimal seilerglede i forhold til anvendt tid. Han vil også gjerne kappseile igjen i båt, men seiling på toppnivå er neppe aktuelt for 46 åringen.
  • 52. Cecilia Ennals - Ung med trebåter

    13:46||Season 6, Ep. 52
    Cecilia Ennals er vokst opp med trebåter. Faren Peter hadde alltid et restaureringsprosjekt på gang og familien ble trukket med i arbeidet. Derfra kommer interessen for å jobbe med trebåter, men det morsomste er å kunne holde på med en båt som er min egen, sier 16 år gamle Cecilia som sammen med en gruppe andre ungdommer utgjør Klassisk Treseiler Klubbs Ungdomsavdeling som alle har kjøpt gamle trebåter de skal fikse opp. Cecilia har skaffet seg en 30 kvadratmeter spissgatter tegnet ev Erling L. Kristofersen og bygget ved Anker & Jensens båtbyggeri i Vollen i 1947. Prisen for båten, kr 35.000, betalte hun dels med konfirmasjonspengene og dels med støtte fra KTK. Det har vært mye jobb på vinterstid og mye gjenstår, men hun har allerede en sesong bak seg med båten, som har beholdt navnet «Bris» som ble gitt av den første eieren, Willy H. Johannessen.
  • 51. Didrik Godaker - Riggeren

    36:22||Season 6, Ep. 51
    Ukens lørdagsgjest råder båtfolket til å se på riggen om høsten. Når våren kommer er det kø av folk som skal ha båtene klare før sommeren.
  • 50. Rolf-Ørjan Høgseth - Influenseren som ble miljøaktivist

    28:09||Season 6, Ep. 50
    Vår lørdagsgjest var informasjonsrådgiver og influenser og levde av å få folk til å kjøpe ting. Da han en dag så hvordan våre strender og svaberg forsøples med plastflasker, fiskeredskap og alskens annet avfall besluttet han å vende karrieren 180 grader og for isteden å bekjempe forsøplingen. For syv år siden var Høgseth derfor med på å starte organisasjonen «In the Same Boat», og i løpet av disse årene har man plukket opp 1.700 tonn avfall i strandkanten. «In the Same Boat» disponerer nå 12 fartøyer og da det nyeste av dem, 66 foteren «Qilak» kom på Oslobesøk, tok vi en prat med skipperen.