Share

cover art for Olga Maslivets trener IQFOil jentene

Vil vinne VM

Olga Maslivets trener IQFOil jentene

Season 6, Ep. 18

Den ukrainske brettseileren Olga Maslivets har deltatt i fire OL med 4. plass som sin beste plassering. Siden juni 2023 har hun vært ansatt i Norges Seilforbund som landslagstrener for IQFoil jentene. Det ga raskt resultater og jentene, alle under 20 år gamle, er nå blant de beste i verden. Selv om Mina Mobekk har sitt eget opplegg er Maya Gysler, Tuva Oppedal og Oda Sverre i Maslivets varetekt. Hun har sterk tro på at et godt lag skaper de beste indivviduelle utøverne og sammen med sportssjefen Eirik Verås Larsen og med impulser fra den tidligere brettseileren Jannicke Stålstrøm som nå er idrettsprofessor i Tromsø, har hun utvklet det som i øyeblikket fremstår som verdens beste landslag for damer i QFOil. Hun tror Mina Mobekk kan få medalje i OL og blir ikke overrasket om den er av edleste metall.

More episodes

View all episodes

 • 26. Tre vinnerlag og et stolt jentelag er våre lørdagsgjester

  32:59
  Det ble norsk seier i alle tre klassene i ORC VM for doublehanded seilas. Vi presenterer vinnerlagene i klasse A, B og C og hva de gjorde for å komme dit, og fikk i tillegg med oss damelaget som gjorde en strålende innsats i sin klasse.
 • Vil vinne VM

  26:33
  Maren Magda og Karl Otto Book er klare for shorthanded VM som starter I Oslo til uken. Book er ukens lødagsgjest og forteller om hvilke utfordringer seilerne står overfor i en mer enn 70 timers kappseilas. Det dreier seg om søvn og fysisk slit ved seilskift og manøvre. Book forteller også om fordelingen av oppgavene ombord der han selv vil styre på kryss så lenge kreftene holder. Maren Magda Book har hovedansvaret for navigering selv om alle store avgjørelser tas i felleskap.Karl Otto er seilmaker og har god oversikt over seilgarderoben og hvilket seil som til enhver tid. Det kan bety mange seilskift og at begge seilerne er på vakt samtidig, også ved jibb og nedtakning av seil ved merkerundinger. De to erfarne seilerne har aldri deltatt i en 70-75 timers havseilas, men håper på mellomvær der den 15 år gamle Landmark 43 er på sitt beste.
 • 24. Terry Hutchinson, «American Magic»

  31:50
  Det er mindre enn tre måneder til fem AC75 båter møtes i kampen om å få utfordre pokalforsvareren. New York Yacht Clubs «American Magic» er et av lagene og sjefen for seilteamet, Terry Hutchinson, er vår lørdagsgjest.Den nye «American Magic» er cirka 1000 kilo lettere enn forgjengeren. Det skyldes både færre mannskaper og reduksjon av skrogvekten. «Patriot» som er båtens egentlige navn har vist at den kan fly i mindre enn seks m/sek vind. Den kan være et gjennombrudd som gir amerikanerne en fordel, men Hutchinson selv mener alle lagene er i stand til å vinne Cupen.Alle seks America's Cup-lagene vil konkurrere i den innledende regattaen 22. – 25. august. Det vil bli første gang de nye AC75-båtene gir en innsikt i styrkeforholdet mellom lagene.Bare fire dager senere starter Louis Vuitton Cup med to round robin-serier der alle seks konkurrerende lag, inkludert forsvareren Emirates Team New Zealand, er på plass. Seriene skal etter planen avsluttes 8.september, og vil være siste gang forsvareren får seile mot utfordrerne før selve Louis Vuitton 37. America's Cup-finalen.2024 blir et stort seilerår, med OL, America´s Cup og Vendee Globe på kalenderen. Til tross for at disse seilasene foregår i vidt forskjellige båter, mener Hutchinson det er teknologioverføring mellom båttypene.
 • 23. Kragerø klar for innrykk av båtfolket

  14:19
  Kragerø har mye å by på om sommeren, og med gjestehavna som utgangspunkt er det kort vei til gode butikker, kunstgallerier og et stort utvalg spisesteder. Stabbestad med beachclub, golf og tennis er også bare en kort fergetur unna, og for dem som vil sykle er det godt bearbeidede turveier på øyene. Havnesjefen er vår lørdagsgjest.
 • 22. Lars Wilhelmsen vil ha 200 båter i Skagen Race

  21:58
  Vår lørdagsgjest oppsummerer årets Skagen Race og håper på dobbelt så mange deltakere i 2025. Han begrunner optimismen med at Kristi Himmelfartsdag kommer senere neste år. Lars Wilhelmsen skulle også gjerne se det tradisjonsrike Skaw Race tilbake, men frykter det er lite aktuelt. Wilhelmsen forklarer også hvorfor Ocean Race Europe ikke kommer til Arendal i 2025 til tross for stor interesse både i byen og fra arrangøren.
 • 21. Peder Lunde lanserer boken om sitt seilerliv

  26:45
  Peder Lunde lanserte tidligere i denne uken boken om sitt seilerliv som inneholder olympiske medaljer, jorden rundt seilas og mange år som proffseiler på et amerikansk storbåtlag. Lunde som var et motorisk talent, kunne nådd toppen i mange idrettsgrener, men familietradisjonene der både bestefar, mor og far hadde medaljer fra OL i seiling, førte ham inn i seilsporten fra ung alder. Sitt OL gull fikk han i 1960 som18 åring sammen me Bjørn Bergvall i Flying Dutchman. Åtte år senere ble det sølv i Star sammen med Per Olav Wiken. Sin langt seilerkarriere avsluttet han sammen med fru Aud da de tok sin turbåt «Sunlight» gjennom kanalene i Europa ut til Svartehavet og etter en tur gjennom Middelhavet tok kanalene gjennom Frankrike nordover igjen. Tilsammen tok denne turen syv år, avbrutt av mange opphold hjemme. Peder Lunde som nå er 82 år gammel har hatt flere slag, noe som i noen grad preger taleevnene, men hukommelsen og humøret er det intet i veien med.
 • 20. Esben Keim vil ha direktedømming på banen også i større felt

  20:50
  Direktedømming på banen gjør seilingen enklere for seilerne. Til nå har det vært brukt primært i match- og ligaseiling, men Esben Keim som i tillegg til å være dommer også er ivrig regattaseiler tror det er fremtiden også for større felt. Keim mener at en kombinasjon av direkte dømming der dommerbåtene kan konsentrere seg om start og merkerundingene, mens seilerne selv er ansvarlig for hendelser på restene av banen vil være en god løsning. Eventuelle protester behandles umiddelbart etter målgang der seilere presenter sin sak for en dommer og selv kan argumentere for straffeutmålingen. Aldri mer protestmøter på kveldstid og når båtene er i havn etter dagens seilas(er) er resultatlisten klar uten forbehold. Det høres befriende ut.
 • 19. Per Eugen Kristiansen, rullestolbrukeren som kjøpte turseiler

  16:09
  Per Eugen Kristiansen har deltatt i flere Paralympiske sommerleker i seiling og var en av verdens beste i Sonarklassen. 54 åringen har seilt hele livet, men ble avhengig av rullestol etter en klatreulykke i 1994. I fjor gikk han til anskaffelse av en 32 fots turseiler. Nå forteller han Seilmagasinet om erfaringene etter ett års seiling i stor båt.Les artikkel