Share

Samtal med vänner


Latest episode

 • #27 Pudelns kärna

  01:07:05
  Hur hänger artificiell intelligens ihop med Karl Ove Knausgårds, Karolina Ramqvists och Isabella Nilssons skrivande? Varför skriver vi själva, och vad har det med husbyggen att göra? Fungerar Morgonstjärnan som ljudbok? Vad är pudelns kärna?Böcker och författarskap nämnda och glömda: Det är natten av Ramqvist, En bok för igen av Nilsson, Oavsiktligt och Min kamp av Knausgård, Den glada vetenskapen av Friedrich Nietzsche, Kalevalan naiset av Tiina Piilola, Ralf Andtbacka, Sara Stridsberg, Faust av Goethe, Ur mammas mörker av Åsa Slotte, Ut ur min kropp av Sara Meidell, Om udregning av rumfang av Solvej Balle.Podd med Kaneli Kabrell och Hanna Ylöstalo.

More episodes

View all episodes

 • #26 Tror du på lyxlitteraturen?

  01:03:57
  I Finland lär kulturen ha blivit en lyxvara, och samtidigt anklagar kritiker förlagen för oförskämda och ansvarslösa utgivningsbeslut. På andra sidan Kvarken fyller Littfest i Umeå Folkets hus med publik och samtal där litteraturen kommer först. Vi kastar oss över allt detta. Vem får skriva böcker och vem får säga till om de är dåliga? Är författare egentligen bara parasiter? Är ljudbokstjänster ett etiskt problem? Dessutom dyker vi ner i Elin Persson flickskildring Sommaren!Därtill böcker och författarskap nämnda och glömda: Hyppää vaan! av Kiira Korpi, Jamaica Kincaid, Marie Darrieussecq, Vainajaiset av Marja Kyllönen, Hävitys av Iida Rauma, Stolthet och fördom av Jane Austen, Häng city av Mikael Yvesand, It ends with us av Colleen Hoover och Natten som föregick denna dag och Strega av Johanne Lykke Holm, Loop av Christoffer Steffansson och sist men inte minst Elena Ferrante.Podd med Kaneli Kabrell och Hanna Ylöstalo.
 • #25 Kriget har inget kvinnligt ansikte

  40:46
  Det är krig i Europa och vi har sökt oss till den ukrainskfödde nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs dokumentärroman från 1980-talet, för att försöka förstå ens en bråkdel av det som händer i en människa som är vid fronten. Kriget har inget kvinnligt ansikte ger röst åt ett kalejdoskop av minnesbilder och vittnesmål, i vilka det mest och minst mänskliga är närvarande samtidigt. Vi frågar oss: kan man verkligen tala om något vackert i krig? Vem ser djuren på slagfältet? Hur ska man alls kunna prata om det som sker? Samtal med vänner är en podcast om litteraturen och livet. Med Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo. Tack till Linn för grafik och Ville för mix.
 • #24 Med känsla för kritiken

  31:04
  Hur trovärdig är Harry Potter-serien egentligen? Och saknar HBL vision för kultursidorna? Vi rådfrågar Haushofer, Sontag, Rosa och Jackson och skålar för Vintersolståndet. Läslista: Marlen Haushofers "Vi dödar Stella", Susan Sontags essä "Against Interpretation", Shirley Jacksons novell "The Lottery", Filmen "Shirley" i regi av Josephine Decker och 
Hartmut Rosas "Det vi inte kan råda över". Tack till Linn för grafik och Ville för mix. Samtal med vänner är en podcast om litteraturen och livet. Med Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.
 • #23 Till samtidsromanens försvar

  19:26
  Världen brinner upp: varför skriver man, varför fortsätter vi engageras av relationer? Vi nämner Vackra värld, var är du av Sally Rooney, Real estate av Deborah Levy och essän "Att läsa böcker man inte förstår är det viktigaste en människa kan göra" (DN och HBL) av Anna-Lena Laurén. Tack till Linn för grafik och Ville för mix. Samtal med vänner är en podcast om litteraturen och livet. Med Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.
 • #22 Vackra värld, var är du

  42:02
  Sally Rooneys nya bok får Hanna att gråta och Kaneli att skämmas. Om vänskap, skönhet och klass. Utöver Sally Rooneys romaner Samtal med vänner, Normala människor och Vackra värld, var är du nämner vi Eppu Nuotios Kuin vierasta maata. Tack till Linn för grafik och Ville för mix. Samtal med vänner är en podcast om litteraturen och livet. Med Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.
 • #21 Upphaussad litteratur till salu

  19:32
  Ett samtal om senkapitalismen, hajpen och faran med siffrorna! Vi nämner Trion av Johanna Hedman, Paperilla toinen av Emmi-liia Sjöholm, Vackra värld, var är du av Sally Rooney, OBS essän ”Livet i 2,5 dimensioner” av Sonia Hedman och artikeln ”Bäst just nu-listorna är en löjeväckande charad” av Sven Anders Johansson. Tack till Saga för foto, Linn för grafik och Ville för mix. Samtal med vänner är en podcast om litteraturen och livet. Med Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.