Share

Sämst i världen? - Föräldrapodden som minskar din osäkerhet

Experter svarar på lyssnarnas frågor om saker som man kan få ångest för som förälder. Sakligt, bjussigt, utan att skambelägga och alltid på föräldrarnas sida.


Latest episode

 • Poddtips: Vad Vi Vet Idag

  00:29
  Den 23/6 är det premiär för vår nya podd “Vad Vi Vet Idag”, för dig som vill ha koll på fakta i aktuella ämnen och lära dig något nytt i varje avsnitt. Tre gånger i veckan, fem minuter åt gången. Sök på “Vad Vi Vet idag” i din poddapp.

More episodes

View all episodes

 • 15. 15. Tonåringar och alkohol - argumenten och taktiken som funkar

  32:34
  Det stora avsnittet om tonåringar och sprit. Hur pratar man med sina barn om alkohol? Finns det argument för att låta dem provsmaka hemma först? Och vad är poängen med gränser när de ändå kommer prova tidigare än så precis som vi föräldrar gjorde när vi var i den åldern)? Karin Hagman är VD för IQ-initativet och pratar med Matilda Westerman om argumenten och taktiken som faktiskt biter på ungarna.----"Sämst i världen?" är en podd från Vad Vi Vet som förklarar aktuella händelser med utgångspunkt från fakta.I januari 2020 bytte vår familjekanal namn från Generation Ordning till Vvv. Förälder. Följ @vvv.foralder för tips från experter som hjälper dig bli en klokare förälder.Programledare: Matilda Westerman. Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm.
 • 14. 14. Allt du behöver veta om att hantera sjuka småbarn

  38:19
  Man känner sig som sämst i världen som förälder om man inte tar de små barnens sjukdomar på allvar, men samtidigt känns det ju hopplöst att ständigt åka till akuten. Vi kallade in erfarna BVC-sköterskan Emma Fernström för att snacka om man kan preppa ungarna för att undvika småsjukdomar, om man ska handsprita för att slippa virus, vilken sorts akut man ska åka till (plus vilka tider man i så fall ska åka) och om varför det inte finns några knep för att undvika vabb. Och så pratar hon och Matilda Westerman om de bästa husmorstipsen för att hantera barnen som är på väg som att bli sjuka. För att bara nämna något.Plus: Tre råd som du MÅSTE förhålla dig till som förälder.----"Sämst i världen?" är en podd från Vad Vi Vet som förklarar aktuella händelser med utgångspunkt från fakta.I januari 2020 bytte vår familjekanal namn från Generation Ordning till Vvv. Förälder. Följ @vvv.foralder för tips från experter som hjälper dig bli en klokare förälder.Programledare: Matilda Westerman. Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm.
 • 13. 13. Om dataspel, spelande och barnens spelmissbruk

  43:42
  Hur får man koll på vilka spel barnen spelar, om de är bra och vilka de spelar med? Och hur får man dem att lämna datorn ibland? Det säger Thomas Nilsson som är psykolog och som arbetat med frågan om problemspelande och spelberoende problem i behandling sedan 1987 Tillsammans med vår egen Matilda Westerman diskuterar han lyssnarnas frågor kring dataspel i det här avsnittet som blev extra långt för att det verkar är extra många som har frågor kring det.----"Sämst i världen?" är en podd från Vad Vi Vet som förklarar aktuella händelser med utgångspunkt från fakta.I januari 2020 bytte vår familjekanal namn från Generation Ordning till Vvv. Förälder. Följ @vvv.foralder för tips från experter som hjälper dig bli en klokare förälder.Programledare: Matilda Westerman. Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm.
 • 12. 12. Barn och infektioner (små och stora)

  32:56
  Hur undviker man att ens egna sjuka ungar smittar andra - och särskilt barn med kroniska sjukdomar? Hur agerar man hemma för att inte infektionerna ska gå på ständig repeat? Och vilka knep funkar för att minska vabbandet när forskning visat att handtvätt är meningslöst?Cecilia Chrapowska är barnläkare, doktorand i vaccinationsforskning, bloggar på på barnakuten.nu och har skrivit boken "Praktika för blivande föräldrar". Hon tog plats i studion tillsammans med vår egen Matilda Westerman för att diskuterar lyssnarnas frågor kring stora och små infektioner. Om du vill har mindre vabb är det här ett avsnitt för dig.----"Sämst i världen?" är en podd från Vad Vi Vet som förklarar aktuella händelser med utgångspunkt från fakta.I januari 2020 bytte vår familjekanal namn från Generation Ordning till Vvv. Förälder. Följ @vvv.foralder för tips från experter som hjälper dig bli en klokare förälder.Programledare: Matilda Westerman. Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm.
 • 11. 11. Svårt att somna och svårt att sova

  40:14
  Vilken är de effektivaste metoderna för att få små barn att sova? Och blir du själv nästan galen av sömnbrist? Mirijam Geyerhofer är journalist och blev själv sjuk av sömnbrist efter att hennes dotter föddes, vilket gav henne idén att skriva en bok om det. I det här avsnittet diskuterar hon och vår Matilda Westerman sömn ur olika perspektiv, med utgångspunkt från våra lyssnarfrågor.BoktipsLite trött bara annars bra: hur du överlever sömnbristen under småbarnsåren - Mirijam Geyerhofer (Ehrlin Publishing )----"Sämst i världen?" är en podd från Vad Vi Vet som förklarar aktuella händelser med utgångspunkt från fakta.I januari 2020 bytte vår familjekanal namn från Generation Ordning till Vvv. Förälder. Följ @vvv.foralder för tips från experter som hjälper dig bli en klokare förälder.Programledare: Matilda Westerman. Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm.
 • Poddtips: Perspektiv

  24:21
  Hur mealpreppar man smart? Hur får man ungarna att äta mer grönt? Hur påverkar sättet vi pratar om mat vårt förhållande till maten? Det här några av frågorna som programledaren Per Grankvist samtalar med David Frenkiel om i podden "Perspektiv" en annan podd från VVV Media, som också producerar "Sämst i världen?". David är trebarnspappa och ena halvan av duon bakom Green Kitchen Stories, ett av världens största matkonton på Insta med fokus på vegetarisk mat. Du hör deras samtal i detta avsnitt där Matilda Westerman introducerar podden och därefter följer ett utdrag.Prenumerera på "Perspektiv - med Per Grankvist" i din favoritpoddapp för att höra resten av avsnittet och få alla nya avsnitt automatiskt. Vill du höra hela avsnittet med David Frenkiel så släpptes det i november 2018.